stokras8 08.11.2014 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 (edytowane) Słuchajcie, mam możliwość zakupu po fajnej cenie takiej "kurtyny" http://www.dobregrzejniki.pl/product_info.php?products_id=140 Co myślicie? Sprzedawca zapewnia, że na takie małe pomieszczenie ta kurtyna wystarczy. W linku powyżej jest napisane, że ten model "przeznaczony do drzwi podwójnych" - co to znaczy? Jakie będzie zużycie prądu (tzn. jakie będę miała miesięczne koszty) przy takiej kurtynie? i jeszcze jedno pytanie.... może a'la blondynka... czy taką kurtynę możnaby zamontować na jednej z bocznych ścian a nie nad drzwiami? Zastanawiam się czy wtedy ciepłe powietrze szybciej by dochodziło do środka i tyłu pomieszczenia (a w sumie tam będą sprzedawcy, którzy będą w pomieszczeniu przez cały dzień, klienci wchodzą w kurtkach, itp. więc przy wejściu nie musi być przecież tak ciepło....) ....zupełnie nie wiem co zrobić Edytowane 8 Listopada 2014 przez stokras8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 08.11.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Słuchajcie, mam możliwość zakupu po fajnej cenie takiej "kurtyny" http://www.dobregrzejniki.pl/product_info.php?products_id=140 Co myślicie? Sprzedawca zapewnia, że na takie małe pomieszczenie ta kurtyna wystarczy. W linku powyżej jest napisane, że ten model "przeznaczony do drzwi podwójnych" - co to znaczy? Jakie będzie zużycie prądu (tzn. jakie będę miała miesięczne koszty) przy takiej kurtynie? kurtyna grzeje ze sprawnoscia 1.Cena 1kWh zalezy od regionu. W taryfie G11 miedzy 0,53 a 0,6 zł. Klimatyzator czyli pompa ciepla powietrze - powietrze bedzie grzac ze srednia sprawnoscia 3. Zatem koszty grzania beda 3-krotnie nizsze od kurtyny. Co do kosztow grzania - musisz sie dowiedziec z czego zbudowane sa sciany, podloga,strop, jakie sa parametry witryny. I jeszcze o zapewnieniach sprzedawcy- mocy grzewczej nie dobiera sie do wielkosci pomieszczenia ale do zapotrzebowania na energie cieplna. Kurtyne kupisz za 1/6 ceny klimatyzatora, koszty na grzanie miesiecznie wyniosa przykladowo 800 zl x 7miesiecy- 5600 zl + 600 kurtyna klimatyzator- koszty zakupy 4800 + 1900 na grzanie- po 1 sezonie- wyniosa odpowiednio (zuzycie + zakup): kurtyna- 6200 klimatyzator-6700 po 5 latach: kurtyna: 28000 zl klimatyzator: 14300 zl Montaz - standardowy montaz to okolo 500zl brutto (odleglosc od jednostki zewnetrznej do wewnetrznej 2,5m, wysokosc montazu jednostki zewnetrzej do 3m, ceny montazystow z castoramy w Gliwicach) Aha - jedyna przeszkoda w montazu klimatyzatora moze byc architekt miejski- moze nie wyrazic zgody na montaz jednostki zewnetrznej na elewacji budynku- sprawdz to przed podjeciem decyzji- jesli chodzi o mnie- nie ladowalbym sie w kurtyne. Klimatyzatorem dodatkowo schlodzisz pomieszczenie przy upalach. W niektorych rejonach Polski jest dofinansowanie instalacji pomp ciepla (nawet 40 procent kosztow )- warto tez to sprawdzic (moze tutaj cos bedzie na ten temat: http://www.nfosigw.gov.pl/srodki-krajowe/programy/prosument-dofinansowanie-mikroinstalacji-oze/). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stokras8 08.11.2014 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Tak jak pisałam wcześniej.... nie mam możliwości zainstalowania klimatyzatora lokal jest w ciągu podobnych lokali, na plecach również jest coś a'la magazyn nie mam gdzie zainstalować jednostki zewnętrznej... niestety te boczne lokale i tylni lokal nie mają również żadnego ogrzewania, nie ma się pod co podłączyć teraz ktoś mi podpowiedział, żeby zainstalować dwie małe kurtyny, zwykłe, tanie.... coś takiego: http://allegro.pl/najlepsza-kurtyna-powietrzna-first-termowentylator-i4752397525.html argumentacja taka, że ta duża zrzera sporo pradu natomiast w tych jest możliwość regulacji temperatury, termostaty, pilot i inne dodatkowe funkcje i standardowe zużycie prądu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 08.11.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 First Austria Omijaj takie firmy z daleka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stokras8 08.11.2014 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 First Austria Omijaj takie firmy z daleka. też nie jestem zwolennikiem kupowania "chińszczyzny" - serio.... chciałabym znaleźć rozwiązanie, które będzie sensowne pod kątem zużycia prądu i utrzymania względnego ciepla w lokalu, aby móc tam wysiedzieć Klimatyzator tym bardziej nie wchodzi w grę, ponieważ Wynajmujący rozważa w przyszłym roku dociągnięcie gazu do wszystkich pomieszczeń i zamontowania "kaloryferów".... Czyli chodzi o przetrwanie nadchodzącej zimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 08.11.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Tak jak pisałam wcześniej.... nie mam możliwości zainstalowania klimatyzatora lokal jest w ciągu podobnych lokali, na plecach również jest coś a'la magazyn nie mam gdzie zainstalować jednostki zewnętrznej... niestety te boczne lokale i tylni lokal nie mają również żadnego ogrzewania, nie ma się pod co podłączyć teraz ktoś mi podpowiedział, żeby zainstalować dwie małe kurtyny, zwykłe, tanie.... coś takiego: http://allegro.pl/najlepsza-kurtyna-powietrzna-first-termowentylator-i4752397525.html argumentacja taka, że ta duża zrzera sporo pradu natomiast w tych jest możliwość regulacji temperatury, termostaty, pilot i inne dodatkowe funkcje i standardowe zużycie prądu.... Duza zezre tyle samo pradu co mala, zaleta kurtyny o wiekszej mocy jest szybsze podgrzanie pomieszczenia, kurtyne podpinasz pod czujnik temperatury- grzeje tylko wtedy gdy temperatura spada ponizej zadanej, kurtyny o mniejszej mocy moga chodzic non stop i w ogole nie podniesc temperatury do zadanej (jesli lokal jjest kiepsko ocieplony/nieszczelny). Tak w ogole to glownym przeznaczeniem kurtyn nie jest grzanie a blokowanie naplywu zimnego powietrza podczas otwierania drzwi. Ustrojstwo jest glosne- dimplex 57dB, first 61dB i jesli chcialabys tym grzac to troche slabo to widze (klimatyzator dla przykladu na pelnej mocy 42dB) Napisz z czego masz sciany zbudowane oraz z ilu szyb jest witryna oraz wrzuc zdjecie elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 08.11.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 stokras8, drążył bym temat instalacji klimy, to również latem pomaga, ja przynajmniej jak trafiam latem do sklepu lub jakiegoś innego lokalu, w którym ze mnie pot kapie to o niczym innym nie myślę jak tylko jak najszybciej się ewakuować, nie sprzyja to interesowi. Może jest jednak możliwość instalacji klimy na elewacji, na dachu, po drugiej stronie budynku, jakiegoś dogadania się z innymi i wspólne zrobienie instalacji.Jeżeli wystraszyły cię koszta klimy - można też taniej, za 2-3kzł można kupić, nawet za 1500 coś tam się już dostanie, do instalacji niektórych modeli nie potrzeba nawet jakichś specjalistycznych narzędzi więc każdy znajomy fachowiec, który trochę ogarnia tematy techniczne powinien dać sobie radę. No i nie zawsze to tylko 4m odległości pomiędzy jednostkami, może być i z 15m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 08.11.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 W stanach popularne są modele wstawiane w okno. Może tu też są takie jednostki - nie znam tego rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 08.11.2014 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Wszyscy piszą klimatyzacja droga, raz wydasz 3500 PLN i masz ogrzewanie chłodzenie na lata, w lecie będziesz drzwi otwierać a rękodziełowi lepiej służy suche powietrze. Możesz zainstalować tańsze kurtyny powietrzne jednak nie chciał bym płacić za nie za prąd, W klimatyzacji zapłacisz 3 razy mniej za prąd a te pieniądze szybko się zwrócą w porównaniu z sąsiadem który kurtyną grzeje lokal - Tylko jak zainstalujesz coś na co się zdecydujesz odizoluj lokal obok wełną/styropianem abyś nie grzała jego pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts