smoker 07.11.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Witam mam komin stalowy jakies 7 m wysokości stoi na zewnatrz domu. 2 i pół metra od dołu jest obmurowane reszta wystaje przez dach kotłowni i nie ma ocieplenia. Komin zwłaszcza zimą bardzo szybko sie zapycha i cieknie z niego bardzo dużo kondensatu zimą jakies 3 litry dziennie a latem wcale. piec jest na paliwa stałe, pale drewnem. Pytanie czy ocieplenie komina watą pomogło by na to zapychanie i skraplanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 21.11.2014 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Nie jestem specjalistą, ale sam planuję stalowy komin zewnętrzny do kominka. Czytałem trochę i widzę, że ocieplenie komina, to podstawowa sprawa - ciepłe spaliny zapewniają ciąg w kominie. Wtedy też mniej lub wcale będzie skroplin w Twoim przypadku. Takie gotowe systemy, to rura w rurze, a między nimi warstwa waty szklanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 21.11.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 Właśnie mam info od nydara, że takim systemowy, ocieplony komin stalowy zewnętrzny świetnie się sprawdza do kominka. Czy ktoś może się jeszcze podzielić opinią na temat takich kominów, zwłaszcza w zastosowaniu do kominka? Interesuje mnie szczególnie przejście tego komina przez mur - czy można to zrobić tak, żeby sama stal nie była mostkiem ciepła? Jakaś wstawka ceramiczne? Może ma ktoś jakiś dobry pomysł jak to rozwiązać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts