ziętara 07.11.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Witam. Planuje wykonać ogrzewanie własnymi rękoma przeczytałem dużo i na tę chwilę potrzebuję tylko informacji jaka średnica rury pomiędzy rozdzielaczem a kotłem na ekogroszek. Na parterze będą dwa rozdzielacze obok siebie jeden do podłogówki drugi do grzejników. Powierzchnia podłogi około 85m2 ilość pętli 7. Drugi rozdzielacz to grzejniki 8 szt. Nie będą montowane tylko tak dla bezpieczeństwa gdyby coś było nie tak wystarczy odkuć rurki pod parapetem i podłączyć grzejnik. Wiem że będzie drożej i być może nie wykorzystam tego nigdy ale będę spał spokojniej. Od wymiennika ciepła do rozdzielacza około 9mb rura pex 32 czy 25mm? Drabinka w łazience podłączyć do rozdzielacza jako oddzielna pętla podłogówki czy do rozdzielacza grzejnikowego? (inne temperatury) Nie ma sensu chyba ciągnąć oddzielnych rur do rozdzielaczy grzejnikowego i podłogowego? Chyba więcej pytań nie będę miał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 07.11.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Jak ciągnąć to 32 tylko obawiam się że 32 pex-a tak nie wygniesz aby podejść pod rozdzielacz, dajesz drugi rozdzielacz a na miedź ci szkoda kasy.Na podłogówkę dajesz niższą temperaturę i jak podepniesz pod to drabinkę to będzie zimna i dodatkowo zakłóci ci obwody podłogówki (krótki obieg), także tylko pod rozdzielacz kaloryferów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.11.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 a na rozdzielaczu jaki gwint? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziętara 07.11.2014 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Właśnie gdzieś doczytałem o podłączeniu drabinki pod rozdzielacz podłogówki. Z tą miedzią to w sumie nie głupi pomysł mam pewne doświadczenie w spawaniu instalacji chłodniczych więc powinno się udać. Jeśli Cu to jaka średnica? Kotłownie mam zaraz za ścianą łazienki więc aż się chyba prosi aby podłączyć drabinkę już w kotłowni?A ten drugi rozdzielacz pozostanie nieczynny mam nadzieję na zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 07.11.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Nie montuj rozdzielacza drugiego tylko zrób sobie wyjścia na niego i od niego.W razie czego potem dokupisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziętara 08.11.2014 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Nie montuj rozdzielacza drugiego tylko zrób sobie wyjścia na niego i od niego. W razie czego potem dokupisz. Też tak myślałem tylko zastanawiam się czy wcisnę później rurki w belki rozdzielacza. Więc na tę chwilę stanęło że zamontuję dwie szafki obok siebie w jednej będzie rozdzielacz do podłogówki w drugiej same rurki do grzejników w razie gdyby coś było nie tak w przyszłości. Grzejnik drabinkowy zostanie zasilony zaraz z kotłowni. Pozostaje kwestia średnicy rury zasilającej rozdzielacz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziętara 08.11.2014 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 a na rozdzielaczu jaki gwint? Rozdzielacza brak na razie rozważania teoretyczne co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 08.11.2014 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 ja bym dostosowal srednice do urządzenia z mniejszym gwintem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziętara 08.11.2014 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 ja bym dostosowal srednice do urządzenia z mniejszym gwintem Nie rozumiem tego co zauważyłem wejścia i wyjścia z rozdzielaczy są jednocalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 12.11.2014 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 to daj rure calówkę albo jej odpowiednik z innego materialu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 13.11.2014 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Rozdzielacza brak na razie rozważania teoretyczne co i jak. Najlepiej jak byś zrobił mały szkić co chcesz zrobić wtedy znajdą się specjaliści na forum, którzy Ci pomogą. A ta rura od kotła 1" to do ogrzewania chyba kościoła? po co taka duża średnica ? Janek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts