Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie ogrzewania podłogowego do kotła.

ziętara

Recommended Posts

Witam.

Planuje wykonać ogrzewanie własnymi rękoma przeczytałem dużo i na tę chwilę potrzebuję tylko informacji jaka średnica rury pomiędzy rozdzielaczem a kotłem na ekogroszek. Na parterze będą dwa rozdzielacze obok siebie jeden do podłogówki drugi do grzejników. Powierzchnia podłogi około 85m2 ilość pętli 7. Drugi rozdzielacz to grzejniki 8 szt. Nie będą montowane tylko tak dla bezpieczeństwa gdyby coś było nie tak wystarczy odkuć rurki pod parapetem i podłączyć grzejnik. Wiem że będzie drożej i być może nie wykorzystam tego nigdy ale będę spał spokojniej.

Od wymiennika ciepła do rozdzielacza około 9mb rura pex 32 czy 25mm?

Drabinka w łazience podłączyć do rozdzielacza jako oddzielna pętla podłogówki czy do rozdzielacza grzejnikowego? (inne temperatury)

Nie ma sensu chyba ciągnąć oddzielnych rur do rozdzielaczy grzejnikowego i podłogowego?

Chyba więcej pytań nie będę miał. Pozdrawiam

Jak ciągnąć to 32 tylko obawiam się że 32 pex-a tak nie wygniesz aby podejść pod rozdzielacz, dajesz drugi rozdzielacz a na miedź ci szkoda kasy.

Na podłogówkę dajesz niższą temperaturę i jak podepniesz pod to drabinkę to będzie zimna i dodatkowo zakłóci ci obwody podłogówki (krótki obieg), także tylko pod rozdzielacz kaloryferów.

Właśnie gdzieś doczytałem o podłączeniu drabinki pod rozdzielacz podłogówki. Z tą miedzią to w sumie nie głupi pomysł mam pewne doświadczenie w spawaniu instalacji chłodniczych więc powinno się udać.

Jeśli Cu to jaka średnica?

Kotłownie mam zaraz za ścianą łazienki więc aż się chyba prosi aby podłączyć drabinkę już w kotłowni?

A ten drugi rozdzielacz pozostanie nieczynny mam nadzieję na zawsze.

Nie montuj rozdzielacza drugiego tylko zrób sobie wyjścia na niego i od niego.

W razie czego potem dokupisz.

Też tak myślałem tylko zastanawiam się czy wcisnę później rurki w belki rozdzielacza. Więc na tę chwilę stanęło że zamontuję dwie szafki obok siebie w jednej będzie rozdzielacz do podłogówki w drugiej same rurki do grzejników w razie gdyby coś było nie tak w przyszłości.

Grzejnik drabinkowy zostanie zasilony zaraz z kotłowni.

Pozostaje kwestia średnicy rury zasilającej rozdzielacz ?