rogas2000 07.11.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Witam.Mój dom liczy już 23 lata i nadszedł czas na generalny remont. Jedną z rzeczy którą chcę wykonać jest wymiana rur prowadzących do grzejników na plastikowe. Obecnie "idą po ścianach" i nie wygląda to zbyt ładnie, choć technicznie wszystko jest bez zarzutu.Moje pytanie sprowadza się do orientacyjnych kosztów przedsięwzięcia. W grę wchodzi wymiana rur na plastiki i pochowanie ich w ścianach. Dom ma 225m2, z czego 150m2 ma część mieszkalna, a 75m2 piwnica z garażem (jest nieogrzewana). Budynek jest 2-piętrowy ( piwnica + 2 piętra mieszkalne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 08.11.2014 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Obecnie "idą po ścianach" i nie wygląda to zbyt ładnie, choć technicznie wszystko jest bez zarzutu. Trochu mnie to dziwi bo mam sentyment do starych dobrych układów pracujących jeszcze na grawitacji. Czym ogrzewasz? Twoja instalacja jest stalowa z rurami typu 2"? Przy kotłach zasypowych plastiki mogą być zgubne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogas2000 08.11.2014 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Ogrzewanie mam gazowe. A rury wyglądają tak. Wstawiam zdjęcie, gdyż dokładnie nie znam się na tego typu rzeczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 08.11.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Tak to instalacja stalowa spawana. Najzabawniejsze jest to że potrafi ona lepiej działać od niejednej nowej. Wadą i zaletą tej instalacji jest pojemność wodna. Grzejąc na jedną stałą temperaturę jest ogromną zaletą. Chcąc pulsować grzaniem ogromną wadą. choć technicznie wszystko jest bez zarzutu. To zdanie nie daje mi spokoju. Jeśli jest dobrze termicznie i ekonomicznie to chciało by się rzec po co zmieniać. Jedyna sensowna zmiana jaka mi się wydaje to ogrzewanie podłogowe. Pod względem estetyki wygląda najlepiej a w zasadzie nie wygląda bo nie widać. Tylko remont podłogi konieczny. Też kiedyś o tym myślałem. Wymieniłem kocioł, akurat węglowy, na podajnikowy. Założyłem głowice termostatyczne na grzejnikach i o dziwo podłogi wystarczająco ciepłe by chodzić boso. Instalacje mam w miedzi a rurki po ścianach jak u Ciebie. Raczej tego już nie ruszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogas2000 09.11.2014 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 W sumie chodzi mi tylko o względy estetyczne. Dla mnie te rury wyglądają szpetnie, zwłaszcza że chciałbym pozbyć się firanek. Myślałem też o zabudowie ich karton-gipsem, natomiast wtedy ściana byłaby potwornej grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 09.11.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Czuje że możesz zepsuć poprawność działania a na pewno zmniejszysz trwałość instalacji. Plastik nie wytrzyma tego co metal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts