Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie lampki halogenowe?

Recommended Posts

Witam, mam zamiar zamontować oczka halogenowe w kuchni, jednak nie wiem jakie wybrać lampki, led czy zwykłe zarówki. Nie wiem też jaką powinny mieć moc i barwę, aby nie było ciemno.

Kuchnia 4x4m, na dwóch ścianach meble, nad nimi wypust z 7halogenami. Na pozostałej powierzchni sufitu 5 halogenów.

Dopiero będę wiercił otwory więc mogę tam wsadzić co chcę :)

pod 230v

Najprawdopodobniej GU10

Ktoś jeszcze się wypowie?

Ja wrzuciłem ledy GU10 4,5 - 5,5 watowe, jedne są na diodach 5050 inne na 5630. Nie widzę między nimi większych różnic. Kolor biały ciepły. Zwykłe halogeny są dla mnie zbyt prądożerne, nawet jeśli ich mniej potrzebuję, to i tak powiedzmy przypada 3 halogeny na 5 ledów, czyli jakieś 150W kontra 28W. Poza tym, jak kto lubi, jeden woli halogeny, drugi ledy. Ja preferuję ledy. Co ciekawe, jedyne ledy jaki mi się zepsuły, to nie kupowane z allegro, ale dwa razy droższe ze sklepu stacjonarnego - na szczęście udało się oddać. Zwykłe halogeny wymieniałem co pół roku, chyba mój dostawca energii im nie odpowiadał ;)

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
ktoś się zastanawial dlaczego na żarówkach energooszczednych wartość pokazywana jest w lumenach a nie w luxach ???

Lux to jednostka natężenia światła a lumen jednostka strumienia światła = wartośc charakterystyczna dla danego źródła.

To samo źródło może powodować na tej samej powierzchni różne wartości natężenia w luxach - np. zwiększenie odległości zmniejsza natężenie itd.