Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projektantka naciągaczka? projekt dachu bez wykazu materiałów?

giezmo

Recommended Posts

Witam zleciłem indywidualny projekt domu w którym jest wielospadowy dach kopertowy konstrukcji drewnianej z kratownicy tzw samonośny,

projektantka zleciła projekt dachu jakiejś firmie która produkuje dachy i poza "projektem" dała mi wycenę tego dachu z elementów gotowych wraz z montażem dźwigiem itp za projekt domu i garażu zapłaciłem ponad 5400zł plus dodatkowe 500zł za korektę projektu garażu bo poszerzyłem o metr

Ekipa która stawia mi dom robi również dachy, i twierdzi że ten dach może wykonać ale żeby zrobić wycenę musi mieć wymiary belek, w projekcie nie ma żadnych wymiarów, jest rzut konstrukcji z góry i jeden przykładowy element kratownicy bez żadnych wymiarów, reszta to jakieś wykresy wytrzymałościowe itp

byłem w biurze projektowym, projektantka twierdzi że się że w tej cenie nie liczyła dachu tylko zleciła go firmie (nie uprzedzając mnie o tym gdy zlecałem jej projekt) na końcu rozmowy powiedziała żeby moi wykonawcy się do niej zwrócili

(wiadomo że jeśli ona sprzeda im dane to i tak ja za to zapłacę)

.

Czy orientuje się ktoś czy projekt musi zawierać wykaz i wymiary materiałów? wydaje mi się że projektantka chce mnie naciągnąć

czy są jakieś instytucje typu federacja konsumenta do której mogę się zgłosić o pomoc w kwestii projektu? bo według mnie projekt nie jest pełny

Projekt projektowi nierówny, a projekt budowlany to nie projekt wykonawczy. Zależy co zamówiłeś. Zakres PB jest jasno określony w rozporządzeniu:

http://www.architektura.info/index.php/prawo/szczegolowy_zakres_i_forma_projektu_budowlanego

Zamówiłeś indywidualny projekt i dopłacasz za zmianę szerokości garażu? To znaczy po skończeniu projektu to dopiero zmieniłeś?

tak, poszerzyłem garaż w trakcie budowy, projekt już był gotowy, zrobiła korektę projektu

Część rysunkowa, o której mowa w § 11 ust. 1, sporządzona z uwzględnieniem § 7, powin*na przedstawiać:

......

2) rzuty wszystkich charakterystycznych poziomów obiektu budowlanego, w tym widok dachu lub przekrycia oraz przekroje, a dla obiektu liniowego – przekroje normalne i podłużne (profile), przeprowadzone w charakterystycznych miejscach obiektu budowlanego, konieczne do przedstawienia: ...

b) rozwiązań budowlano-konstrukcyjnych obiektu budowlanego i jego powiązania z podłożem oraz przyległymi obiektami budowlanymi,

jak mam to rozumieć? w projekcie parteru i piętra jest opisana i obrysowana każda belka czy podciąg, wydaje mi się że powinno być opisane też wymiary kratownicy...

Edytowane przez giezmo

Czy orientuje się ktoś czy projekt musi zawierać wykaz i wymiary materiałów?

Jeżeli zleciłeś projekt wykonawczy to powinno byc zestawienie materiałów. W PB -nie.

jak mam to rozumieć? w projekcie parteru i piętra jest opisana i obrysowana każda belka czy podciąg, wydaje mi się że powinno być opisane też wymiary kratownicy...

PB powinien pokazywać tylko schamaty i gabaryty, kratę mozna przedsatwić np 10000x 1800x50 (szer. x wys x gr.) W PB nie ma konieczności opisywania każdego elementu. Piszesz że masz każdą belka opisaną a masz rozrysowane zbrojenie ?

Tak co do więźby jeżeli jest zaprojektowana na płytki kolczaste to niewile Ci da infromacja z czego są poszczególne pręty, w warunkach budowy ekipa nie polaczy na płytki elementów (brak odpowidniej prasy na budowie). Zapewne chca to zbijac na budowie lub skręcać niestaty to wymaga projektu wykonawczego z policzeniem i rozrysowaniem każdego wązła kraty.

tak, poszerzyłem garaż w trakcie budowy, projekt już był gotowy, zrobiła korektę projektu

Część rysunkowa, o której mowa w § 11 ust. 1, sporządzona z uwzględnieniem § 7, powin*na przedstawiać:

......

2) rzuty wszystkich charakterystycznych poziomów obiektu budowlanego, w tym widok dachu lub przekrycia oraz przekroje, a dla obiektu liniowego – przekroje normalne i podłużne (profile), przeprowadzone w charakterystycznych miejscach obiektu budowlanego, konieczne do przedstawienia: ...

b) rozwiązań budowlano-konstrukcyjnych obiektu budowlanego i jego powiązania z podłożem oraz przyległymi obiektami budowlanymi,

raczej nie ma sensu Twój cytat.

Jesli projekt dostał PnB to Urząd sprawdził zgodność z Rozporządzeniem. Gdyby miał uchybienia, nie otrzymałbyś Decyzji.

- na marginesie : budynek nie jest obiektem liniowym !