ksiksiu 08.11.2014 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 (edytowane) Szanowni Państwo, Mam problem natury technicznej ze swoim kominem w domu jednorodzinnym. Komin od fundamentów do końca ma jakieś 7,5 metra. Początek kanału (wyczystka znajduje się około pół metra nad podłogą) Do komina tego na poddaszu podłączyłem piec kaflowy. Jest to piec typu holender z wyjściem przy spodzie pieca. Podłączenie do komina wykonane jest czopuchem o długości około metra. Czopuch ten wchodzi w komin na wysokości około 2,5 metra od dolnego końca kanału. Co daje w sumie około 5 metrów wysokości komina od czopucha do końca komina. I mam z tym kominem taki o to problem, że przy rozpalaniu strasznie dymi. Komin nie moze łapnąć ciągu. Dym wychodzi drzwiczkami przy otwieraniu i wyczystką, którą mam w czopuchu, a co gorsza nawet jakimiś mikro szczelinami w fugach komina. Komin jest wyczyszczony, wystaje ponad kalenice dachu, nie jest to wina pogody, bo czy w dzień deszczowy czy słoneczny - dymił tak samo. W momencie gdy komin się trochę nagrzeje (czyli mniej więcej po zakopceniu całego pomieszczenia) ciąg się poprawia i w tedy nie ma już problemów. Wnioskuje więc, że komin nie chce się nagrzać. Słyszałem opinię, że problemem może być to, że między drzwiczkami od wyczystki a wejściem od czopucha jest taka duża odległość. Ze powstaje tam jakaś poduszka powietrzna, która utrudnia poprawny ciąg. Nie udało mi się znaleść żadnych informacji o maksymalnej wysokości kanału od wyczystki do wejścia, dlatego też chciałem się zapytać na Forum, czy ktoś z Państwa może mi coś na ten temat powiedzieć. Bo jeśli faktycznie miałoby to uzasadnienie, mogę wybić wyczystkę na poddaszu, powiedzmy 40cm poniżej wejścia kanału a kanał poniżej tego miejsca zamurować. Tylko czy to coś da? Edit:Zapomniałem dodać, że kanał ma wymiary 25x12 Edytowane 8 Listopada 2014 przez ksiksiu brak wymiarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 08.11.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Wydaje mi się, że to jest po prostu wina tego, że komin jest zimny, spaliny się zbyt szybko wychładzają i jest taka sytuacja, że te spaliny się cofają to środka.I po pewnym czasie powoli się komin nagrzewa i spaliny u wyjścia mają dostatecznie wysoką temperaturę i powstaje ciąg. Jeśli to jest powodem to rozwiązaniem jest ocieplenie komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksiksiu 08.11.2014 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Dziękuję za odpowiedź. Taką opcję też brałem pod uwagę. Natomiast jeśli chodzi o ocieplenie komina jaka warstwa styropianu wydaje się odpowiednia? 5 cm? więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.11.2014 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Komin buduje się z materiałów niepalnych, do których styropian nie należy. Ocieplanie nie wydaje się być logiczne, bo zimny kominie nie ciągnie. Obojętnie z czego i jak ocieplony. Izolacja może ewentualnie podtrzymać ciepłotę komina, tylko nie tu jest problem. Nie ma nic niezwykłego w opisanym zjawisku. Wydajne piece uruchamiało się na początku sezonu inicjując ogień (rozgrzewając komin) w wyczystce, specjalnym otworze lub używając specjalnie otwieranej, krótkiej drogi tylko do rozpalania. Po rozpaleniu, ogień utrzymuje się przez cały sezon, co oznacza również utrzymywanie ciepłoty (czyli ciągu) komina . Nie wiem co prawda co poeta miał na myśli pisząc "piec typu holender", ale tak jakoś to chyba wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 08.11.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 (edytowane) Ocieplenie styro komina w którym, cytuję: Dym wychodzi... nawet jakimiś mikro szczelinami w fugach komina. Piec kaflowy- stary? Czysty? Nie zawalony sadzą? Rura, znaczy czopuch nie za głęboko wsadzony w komin? Szczelnie? Dlaczego dym wyłazi drzwiczkami od wyczystki- one szczelne być powinny. Edytowane 8 Listopada 2014 przez Mirek_Lewandowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 08.11.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 No tak racja, ale styropian jest materiałem samo gasnącym, więc pożar by nie powstał, co najwyżej nadpaliłby się.Ale zgodnie z zasadami sztuki bud, lepiej użyć w takim stanie komina wełnę mineralną do ocieplenia. W sumie wiadomo, że jak po długim okresie zimna, mrozów(parę tygodni) chce się zapalić w piecu to takie ocieplenie nic nie da, bo tak czy inaczej się wychłodzi. Ale zrozumiałem, że autorowi w ciągu nocy wygasa piec i rano, chce odpalić i ma problem, wówczas takie ocieplenie powinno rozwiązać problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 08.11.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Jasne... samogasnący...http://www.fakt.pl/Pozar-bloku-ocieplanemu-styropianem-FILM,artykuly,197763,1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksiksiu 09.11.2014 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Piec holender - takie określenie spotkałem w Poradniku murarza wiejskiego opisujący piec kaflowy w którym kanały idą wzdłuż pieca i kończą się w komorze pod paleniska a stamtad czopuchem do komina. Jednym słowem wylot spalin jest na dole pieca a nie na górze. Co do samego czopucha nie jest on wykonany z rury a z cegieł. Natomiast co do wyczystki, drzwiczki były niedokładnie uszczelnione, dlatego też dym tamtędy uciekał. Ale z tym problemem poradziłem sobie. W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak zrobić wyczystkę na poddaszu i przed sezonem grzewczym wspomagać ciąg rozpalając chociażby kawałek papieru w kominie Dziękuję za odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts