woyd 09.11.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Witam, wygląda na to, że to mój pierwszy temat na forum. Witam wszystkich serdecznie.Od kilku dni mieszkam w moim wymarzonym, poniemieckim, gruntownie odremontowanym domku (na razie sam, żona z synem gościnnie u Teściów, bo to i owo się "wykańcza"). Mam pytanie odnośnie pralki, którą planujemy umieścić w większej łazience na poddaszu. Mam drewniany strop nad parterem (kompletnie nowy, belki 23x23cm), dodatkowo w łazience na poddaszu zrobiona jest wylewka z podłogówką. Czy umiejscowiona tam pralka może być problemem - powodować drgania stropu itp. ? Czy rodzaj pralki (od czoła- lub górnie- ładowana) ma w tym przypadku znaczenie ? Niestety nie trafiłem na jednoznaczne informacje na ten temat ani na forum, ani w sieci. Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.11.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Witam, wygląda na to, że to mój pierwszy temat na forum. Witam wszystkich serdecznie. Od kilku dni mieszkam w moim wymarzonym, poniemieckim, gruntownie odremontowanym domku (na razie sam, żona z synem gościnnie u Teściów, bo to i owo się "wykańcza"). Mam pytanie odnośnie pralki, którą planujemy umieścić w większej łazience na poddaszu. Mam drewniany strop nad parterem (kompletnie nowy, belki 23x23cm), dodatkowo w łazience na poddaszu zrobiona jest wylewka z podłogówką. Czy umiejscowiona tam pralka może być problemem - powodować drgania stropu itp. ? Czy rodzaj pralki (od czoła- lub górnie- ładowana) ma w tym przypadku znaczenie ? Niestety nie trafiłem na jednoznaczne informacje na ten temat ani na forum, ani w sieci. Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki Mam tak. Strop drewniany współczesny. Drży, ale nie spodziewałem się czegoś innego. Staramy się nie prać jak śpimy:popcorn: Dla mnie bardziej istotne było by nie zalać drewna jak pocieknie. Zrobiłem specjalne koryto z płytek, z odprowadzeniem do kratki ściekowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyd 09.11.2014 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Mam tak. Strop drewniany współczesny. Drży, ale nie spodziewałem się czegoś innego. [...] Dziękuje bardzo za wypowiedź. Celem uściślenia - w łazience wylewka, czy pralka bespośrednio na stropie (płytkach) ? Pralka zwykła czy ładowana od góry (podobno te drugie na drewniany strop nadają się bardziej...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woyd 10.11.2014 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Nieśmiało się przypominam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malwa_89 13.11.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Nie wydaje mi się, żeby to był jakiś ogromny problem nowe materiały nie niosą już tak drgań ani dźwięków jak kiedyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frodo55 13.11.2014 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Problem poruszany w tym poście przywołał wspomnienia z wykładów z dynamiki budowli. Jeden z wykładowców tego przedmiotu podał rozwiązanie właśnie dla takiego przypadku z pralką. Rozwiązanie bardzo proste – zastosować masowy tłumik drgań, w praktyce poradził aby na pralce posadzić żonę, narysował odpowiedni schemat, dorzucił kilka wzorów i swoim zwyczajem dodał „Panie widzą ? Jestem ciekawy czy jest na tym forum ktoś, kto tak jak ja miał przyjemność pobierać nauki u tej osoby. PS Proszę powyższe rozwiązanie problemu tłumienia drgań traktować z przymrużeniem oka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts