Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniany strop a pralka ?

Recommended Posts

Witam,

wygląda na to, że to mój pierwszy temat na forum. Witam wszystkich serdecznie.

Od kilku dni mieszkam w moim wymarzonym, poniemieckim, gruntownie odremontowanym domku (na razie sam, żona z synem gościnnie u Teściów, bo to i owo się "wykańcza").

Mam pytanie odnośnie pralki, którą planujemy umieścić w większej łazience na poddaszu. Mam drewniany strop nad parterem (kompletnie nowy, belki 23x23cm), dodatkowo w łazience na poddaszu zrobiona jest wylewka z podłogówką. Czy umiejscowiona tam pralka może być problemem - powodować drgania stropu itp. ? Czy rodzaj pralki (od czoła- lub górnie- ładowana) ma w tym przypadku znaczenie ?

Niestety nie trafiłem na jednoznaczne informacje na ten temat ani na forum, ani w sieci. Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki

Witam,

wygląda na to, że to mój pierwszy temat na forum. Witam wszystkich serdecznie.

Od kilku dni mieszkam w moim wymarzonym, poniemieckim, gruntownie odremontowanym domku (na razie sam, żona z synem gościnnie u Teściów, bo to i owo się "wykańcza").

Mam pytanie odnośnie pralki, którą planujemy umieścić w większej łazience na poddaszu. Mam drewniany strop nad parterem (kompletnie nowy, belki 23x23cm), dodatkowo w łazience na poddaszu zrobiona jest wylewka z podłogówką. Czy umiejscowiona tam pralka może być problemem - powodować drgania stropu itp. ? Czy rodzaj pralki (od czoła- lub górnie- ładowana) ma w tym przypadku znaczenie ?

Niestety nie trafiłem na jednoznaczne informacje na ten temat ani na forum, ani w sieci. Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki

Mam tak. Strop drewniany współczesny. Drży, ale nie spodziewałem się czegoś innego. Staramy się nie prać jak śpimy:popcorn:

Dla mnie bardziej istotne było by nie zalać drewna jak pocieknie. Zrobiłem specjalne koryto z płytek, z odprowadzeniem do kratki ściekowej.

Mam tak. Strop drewniany współczesny. Drży, ale nie spodziewałem się czegoś innego. [...]

Dziękuje bardzo za wypowiedź.

Celem uściślenia - w łazience wylewka, czy pralka bespośrednio na stropie (płytkach) ? Pralka zwykła czy ładowana od góry (podobno te drugie na drewniany strop nadają się bardziej...)

Problem poruszany w tym poście przywołał wspomnienia z wykładów z dynamiki budowli. Jeden z wykładowców tego przedmiotu podał rozwiązanie właśnie dla takiego przypadku z pralką. Rozwiązanie bardzo proste – zastosować masowy tłumik drgań, w praktyce poradził aby na pralce posadzić żonę, narysował odpowiedni schemat, dorzucił kilka wzorów i swoim zwyczajem dodał „Panie widzą ?

Jestem ciekawy czy jest na tym forum ktoś, kto tak jak ja miał przyjemność pobierać nauki u tej osoby.

PS Proszę powyższe rozwiązanie problemu tłumienia drgań traktować z przymrużeniem oka :)