Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pocenie rury od co.

Robert117

Recommended Posts

Witam.

Nie znalazłem odpowiedzi na mój problem, więc pytam...co zrobić by rura nie pociła się bo kapie mi jak z cebra na wszystko po drodze.

Wczoraj zmieniłem kocioł do CO na "zamkniętą komorę spalania".

Spaliny idą "starym" kominem (oczywiście z nierdzewką) a powietrze doprowadziłem w poziomie-z łazienki przez kuchnię.

Mimo, że na dworze nie mamy jeszcze mrozów to na rurze już skrapla się woda...wiem czemu tak się dzieje ale jak tego się pozbyć? Czy ocieplenie jakąś otuliną części rury, która przechodzi przez kuchnię wystarczy by odcinek w łazience też przestał się pocić?

No i czym najlepiej to zrobić?

Proszę o konkretną podpowiedź i z góry dziękuję. Robert.:bash:

Zaizoluj rurę.

Skoro rura idzie przez kuchnię, to najlepiej kauczukiem (czarna miękka pianka, i co ważne - nie pyli). Niestety nie należy do najtańszych ale jest estetyczna.

Może być K-flex Al-Clad grubości 20mm. Wygląda jak obita blachą.

Jeżeli ma być najtańsza, to jakiś polietylen (np. Tubolit DG firmy Armacell) - też nie pyli ale nie wygląda już tak ładnie.

• 1 year później...

Dzięki za podpowiedź, to jest to czego szukałem ale nie znalazłem u siebie. Założyłem jakieś badziewie i nie jestem zadowolony bo cieknie i skrapla się na tej rurze wewnątrz, ścieka po piecu i kapie od spodu...Twoje rozwiązanie dało mi wiele do myślenia!!!

Rozumiem, że brak szczelności tego com uczynił powoduje te problemy...zacznę więc od nowa!!!!

Dzięki za pomoc!!!