Agnieszka i Daniel 09.11.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 WitamSzukałam na forum odpowiedzi na moje pytania ale albo nie ma albo nie potrafię odnaleźć. Proszę o pomocMieszkam w nowym domku od ponad roku. Mam piec na eko groszek z podajnikiem. Mam grzejniki stalowe Perfekt i głowice cieczowe temostatyczne, przy grzejnikach, dokładnie takiehttp://perfektsystem.pl/index.php/grzejniki/osprzet-grzejnikow-stalowych/200Długa nie mogłam ustawić pracy pieca ani nie wiedziałam o co chodzi w tych głowicach przy grzejnikach. Teraz już wiem, że jak nastawie np. na 3 to odpowiada to temperaturze 20stopni a na 4 to 22 stopniom. Nie wiem tylko jak to sie ma do pracy pieca i do temperatury zadanej na piecu. Na piecu mam ustawioną temperaturę 60 stopni, na głowicy mam ustawione na 3. Gdy temperatura w pokoju dojdzie do 20 stopni grzejniki robią się zimne. i moje pytanie. Czy piec nie powinien się wtedy wyłączyć, bo mój piec chodzi nawet gdy grzejniki są zimne, pracuje do temp. zadanej czyli 60 stopni na piecu, później jest w podtrzymaniu później znowu pracuje i później znowu w podtrzymaniu a grzejniki zimne bo w pokoju ciepło. Czy tak powinno być? skoro grzejniki są zimne to gdzie idzie to ciepło wytwarzane przez piec?Może cos żle u mnie chodzi. Bardzo prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 09.11.2014 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 To jest normalne zjawisko ze głowica odłącza grzejnik po osiągnięciu przez pomieszczenie temp. Zadanej. W takiej konfiguracji kociołek nie wyłącza sie bo głowice nie współgrają z kotłem. I dlatego on cały czas chodzi. Jeśli chciałbyś aby kocioł nie pracował po dogrzaniu musiałbyś użyć regulatora pokojowego który by współpracował z twoim sterownikiem. Ale takie rozwiązanie ma swoje minusy. Ale pamiętaj musi być zachowany przepływ w instalacji i najlepiej w łazience nie zakładać głowicy. Grzejnik niech pracuje cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka i Daniel 09.11.2014 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Czyli nie ma sensu miec tych pokręteł przy grzejnikach jeśli nie ma sie regulatora pokojowego. To jak ustawic ten piec żeby to miało sens, nie rozumiem nic z tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 09.11.2014 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Inaczej. kombinacje są różne. Ja np. Teraz ustawiam głowice w/g zapotrzebowania temp. Pompa c.o chodzi non stop. A reguluje temp. Która idzie na grzejniki zaworem mieszającym 3d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 09.11.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 A regulatora pokojowego nie używam. Jeden sezon używałem ale nie sprawdzało mi sie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka i Daniel 09.11.2014 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Tłumacz babie jak ja nic nie rozumiem, mąż za granicą a ja musze sama ten piec rozszyfrowac, mozesz tak bardziej po chłopsku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 09.11.2014 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 jeżeli masz ciepło w domu a spalanie paliwa jest dla ciebie do zaakceptowania tzn ze wszystko gra i niczym się nie martw , pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka i Daniel 09.11.2014 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Właśnie chodzi o to że po 2 dniach robi się gorąco nie do wytrzymania i piec muszę wyłączyć. A przecież piec na eko groszek to nie piec który sie włącza i wyłącza tylko powinien cały czas chodzić Przy piecu mam taki zawór z zakresem od 1 do 10. Ja mam ustawione na 3, przy 7 robi sie jak w piekle juz po paru godzinach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 09.11.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 to jest normalne, temperatury na zewnątrz jest dodatnia a ogrzewanie ma dużą bezwładność. przykręć termostaty a zawór ustaw na 5 i jeżeli masz regulację pompy co to sprawdz żeby chodziła na najmniejszych obrotach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 09.11.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Agnieszko jaką masz pompkę za tym zaworem, ta która pcha wodę w grzejniki?Jeśli jest zwykła z trzema, czterema biegami to sposób Balzaka jest jak najbardziej dla Ciebie. Są pompki adaptacyjne, które doskonale współgrają z głowicami termostatycznymi i nie trzeba nic więcej robić jak tylko dostroić głowice na grzejniku do wymaganego ciepła. Jak głowice przymkną zawory to pompka taka sama zwalnia. Zwykła pracuje ze stałą mocą więc rośnie ciśnienie tłoczenia w efekcie pcha grzybki zaworów i przebija nastawę głowicy. By nie dopuścić do takiej sytuacji montuje się bypass lub jeśli instalator nie był zapobiegliwy to otwiera się jeden grzejnik na max lub nawet zdejmuje się mu głowicę. Polecam drabinkę w łazience, grzejnik w łazience, lub najmniejszy grzejnik w instalacji. Powoduje to rozładowanie ciśnienia wytworzonego przez pompę. Nagrzewa się tylko jedno pomieszczenie do wysokiej temperatury a w łazience raczej to wskazane. Małe grzejniki czy drabinki nie potrafią oddać dużo ciepła i często powrót jest nie traci zbytnio temperatury - piec nie musi dużo podgrzewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 09.11.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 możesz jeszcze zmniejszyć temperature na piecu z 60 na 52 . pamiętaj żeby przy niskich temp. przywrócić pierwotne nastawy bo będzie zimno w domku, pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beny282 09.11.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Według mnie na początek obniż temp pieca na 50 przy obecnych warunkach na zewnątrz to spokojnie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka i Daniel 09.11.2014 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 (edytowane) wklejam fote tych moich rurek w których nie wiem o co chodzi. Zawór jest chyba ten rójdrożny A jesli chodzi o zmniejszenie temperatury to nie jest tak, że groszek najlepiej spala sie dopiero od 60 stopni? jesli tak to pędzę zmniejszyc. A gdzie znależc tę pompkę adaptacyjną żeby ją ustawić? Edytowane 9 Listopada 2014 przez Agnieszka i Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 09.11.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 A napisz jeszcze jakim ekogroszkiem palisz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 09.11.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 tak to jest zawór 3d proponuje ustawić go tak jak był i zastosować się do poprzednich podpowiedzi ( pompe ustawić na 1) jak mąż wroci z zagranicy to proponuje zmianę położenia zaworu w inne miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 09.11.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 maże z tym zaworem to za dużo napisałem bo jestem zwolennikiem 3d na powrocie. tutaj musisz popatrzeć żeby zawór od strony pompy był otwarty na maksa a od dołu i z prawej się mieszały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka i Daniel 09.11.2014 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 pale ekogroszkiem ze składu opałowego "Gargas" z Rabki Zdroju, na opakowaniu pisze Katowicki Holding węglowy i nic więcej, ale ten ekogroszek spala mi sie najlepiej sposród tych których próbowałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 09.11.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 wiadomo że urządzenie najlepiej pracuje w okreslonych parametrach, ale teraz nie chodzi ci o jego sprawność ale o to że masz saunę w domy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 09.11.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 http://images68.fotosik.pl/351/421d44f149e8fa89m.jpg wklejam fote tych moich rurek w których nie wiem o co chodzi. Zawór jest chyba ten rójdrożny A jesli chodzi o zmniejszenie temperatury to nie jest tak, że groszek najlepiej spala sie dopiero od 60 stopni? jesli tak to pędzę zmniejszyc. A gdzie znależc tę pompkę adaptacyjną żeby ją ustawić? Pompka jest zwykła więc sposób postępowania jak wyżej. Zawór jest faktycznie trójdrożny (literkę zjadło). Staraj się nim dostrajać na określoną temperaturę na tym termometrze powyżej - ruchy delikatne. Wyczujesz to będziesz wiedzieć jak mniej więcej ustawić dla zewnętrznej temperatury. Pompka adaptacyjna to koszt porównywalny do dwóch zwykłych. Poniże zdjęcie Alpha 2 Grundfosa. Wilo też ma coś takiego w swojej ofercie jednak nazwy nie pamiętam a tą sam posiadam więc łatwiej. http://q-pro.dk/mediafiles/images/APLHA2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beny282 09.11.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Witam A kto Ci powiedział że ekogroszek dobrze się spala powyżej 60 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts