Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

głowica cieczowa termostatyczna a praca pieca na ekogroszek

Agnieszka i Daniel

Recommended Posts

serwisant gdzie kupiłam piec mi tak powiedział ale nie wiem wiec nie polemizuje z tym.

Za zdjęcie sory było robione jeszcze podczas budowy domu i nikt tam nie mieszkał. Z głowicami mam jeszcze taki problem, że na dole działają, tzn. jak troche przykrece to są chłodniejsze a na pietrze nawet jak dam na 1 do palą się na maksa.

Będę kombinowac , A piec wyłączyłam bo się ugotuje, hehe a mrozu narazie nie ma. Za odpowiedzi dziękuję

Tak, na piętrze jest cieplej. Na dole mogę przykręcić głowice przy grzejniku i jest chłodniejszy, na górze nawet jak przykręcę to dalej jest gorący, tak jakby te pokrętła nie działały. Jak je przykręcę to słychać w instalacji szum a grzejniki nadal gorące.

Dziwnie opisuje bo próbuję wytłumaczyć coś na czym się nie znam.

nic tych głowic nie przysłania? nic nie blokuje poprawności odczytu?

może zaciągają chłodniejsze powietrze gdzieś i mimo iż w pomieszczeniu ciepło ich odczyt temperatury jest inny na skutek tego chłodku.

możesz zamienić głowice i podłączyć tą z góry na dole i odwrotnie? to pozwoli sprawdzić czy jest problem z głowicą czy to czynnik zewnętrzny

Jak już ściąganie głowic idzie w grę to porównaj pomiędzy dołem a górą czy tym na górze nie brakuje czegoś. Druga sprawa: spróbuj wcisnąć trzpień na zaworach na górze. Jeśli dojdzie do oporu i będzie dalej szum to stawiam na jakiś defekt w tych zaworach.

Timon zasłonięcie głowic częściej skutkuje chłodem w pomieszczeniu. Sytuacja którą opisujesz również jest możliwa lecz nie pozostała by bez odzewu. Podmuch zimna czy chłodna w dotyku głowica - na 1 pozycji nie domyka. Na zdjęciu widziałem plastikowe rury powyżej zaworu 3D - przy ich obróbce powstają lekkie wióry.

Głowice nie są niczym przysłonięte, zastawione ani żaden chłód nie ma na nie prawo działać. Porównałam teraz te na dole z tymi na górze i niczym się nie różnią ale miałam wrażenie że te na górze są luźniej założone, dokręciłam je zobaczymy, bo zawsze ta góra jest cieplejsza. i Zawsze jak palę w piecu to najpierw nagrzewa się góra dopiero jak temperatura osiągnie 45 stopni pompka przełącza ciepło na dół.

Głowice nie są niczym przysłonięte, zastawione ani żaden chłód nie ma na nie prawo działać. Porównałam teraz te na dole z tymi na górze i niczym się nie różnią ale miałam wrażenie że te na górze są luźniej założone, dokręciłam je zobaczymy, bo zawsze ta góra jest cieplejsza. i Zawsze jak palę w piecu to najpierw nagrzewa się góra dopiero jak temperatura osiągnie 45 stopni pompka przełącza ciepło na dół.

Brawo! To może być to.

Dodane:

Dokręcaj głowice na największym ustawieniu.

Edytowane przez krzy27
dodatek

A jeszcze pytanko? To normalne że jak się rozpala piec i rośnie temperatura to najpierw całe ciepło z pieca bije do góry na grzejniki a dopiero gdy piec osiągnie temp. 45stopni to słychać jak przeskakuje pompa i woda leci do grzejników na dół?

Mam też w sterowniku w "menu instalatora" co s takiego jak antystop pomp, co to jest, ma to być włączone czy wyłączone?

A jeszcze pytanko? To normalne że jak się rozpala piec i rośnie temperatura to najpierw całe ciepło z pieca bije do góry na grzejniki a dopiero gdy piec osiągnie temp. 45stopni to słychać jak przeskakuje pompa i woda leci do grzejników na dół?

Mam też w sterowniku w "menu instalatora" co s takiego jak antystop pomp, co to jest, ma to być włączone czy wyłączone?

masz ustawiony start pompy na 45st i dopiero wtedy zaczyna pracować. wcześniej działa grawitacja

jak chcesz aby pompa ruszała wcześniej musisz zmienić ten parametr- zapewne opisany jako temperatura załączenia pompy lub coś podobnego

antystop zapobiega zablokowaniu pompy w trybie lato gdy pracuje tylko CWU, ustawia się co ile ma się pompa CO załączyć aby się nie zastała

czasem to raz dziennie czasem raz w tygodniu. teraz w okresie grzewczym nie zawracaj sobie tym głowy.