jacekw80 09.11.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Witam,Coraz bardziej skłaniam się do wentylacji mechanicznej chociaż w trakcie budowy postawiłem 2 kominy ceramiczne z kanałami wentylacyjnymi. Nie jestem jednak pewny czy przy 3 szybowych super szczelnych oknach i ociepleniu domu 15-20 cm styropianu będzie w środku "zdrowa" atmosfera.Na odzysku ciepła jakoś specjalnie mi nie zależy bo i ogrzewanie ma być na ekogroszek, aczkolwiek chcę wykonać podłogówkę we wszystkich pomieszczeniach (być może będzie kiedyś gaz albo powietrzna pompa ciepła). I teraz najważniejsze pytanie - Czy mogę wykorzystać istniejące ceramiczne kanały wentylacyjne fi 150 (pustak wentylacyjny CERPOLU) do połączenia pomieszczeń na parterze z rekuperatorem na strychu. Na poddaszu nie będzie problemu bo będzie zabudowa KG. Ponieważ instalację chciałbym zrobić samemu, czy warto zrobić projekt instalacji ?Może polecicie mi jakąś firmę do projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.11.2014 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Witam, Coraz bardziej skłaniam się do wentylacji mechanicznej chociaż w trakcie budowy postawiłem 2 kominy ceramiczne z kanałami wentylacyjnymi. Nie jestem jednak pewny czy przy 3 szybowych super szczelnych oknach i ociepleniu domu 15-20 cm styropianu będzie w środku "zdrowa" atmosfera. Na odzysku ciepła jakoś specjalnie mi nie zależy bo i ogrzewanie ma być na ekogroszek, aczkolwiek chcę wykonać podłogówkę we wszystkich pomieszczeniach (być może będzie kiedyś gaz albo powietrzna pompa ciepła). I teraz najważniejsze pytanie - Czy mogę wykorzystać istniejące ceramiczne kanały wentylacyjne fi 150 (pustak wentylacyjny CERPOLU) do połączenia pomieszczeń na parterze z rekuperatorem na strychu. Na poddaszu nie będzie problemu bo będzie zabudowa KG. Ponieważ instalację chciałbym zrobić samemu, czy warto zrobić projekt instalacji ? Może polecicie mi jakąś firmę do projektu? Jeżeli skonfigurowanie zestawu dopasowanego "pod" dom i centralę, można nazwać projektem, to tak. Instalacje wykonuje się na centralnych skrzynkach i elastycznych kanałach, więc czegoś takiego jak projekt wykonawczy nie robi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekw80 10.11.2014 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Oczywiście chodzi mi o dobór całego zestawu wraz z propozycją poprowadzenia kanałów na podstawie rzutów budynku. A co z tymi kanałami z ceramiki, da się je wykorzystać czy trzeba kuć strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.11.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Wykorzystać. A rzuty do konfiguracji nie są potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts