karmil8701 09.11.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Witam Zwracam się z ogromną prośbą , poniżej przedstawiam "schemat" pewnej instalacji ( oczywiście schemat poglądowy aby zobrazować problem, prosiłbym nie poprawiać i nie pisać o błędach bo nie tego dotyczy temat ) Moja prośba dotyczy wyboru sterownika , automatyki etc., na schemacie jest kocioł kondensacyjny podłączony przez wymiennik , dalej dwie pompy jedna C.O druga C.W.U , potrzebuje znaleźć sterownik który będzie sterował pompą C.O oraz C.W.U jak i pracą Kotła. Jak widać mamy "trzy obiegi" sterownik musi włączyć pompę C.O , C.W.U i kocioł jednak po osiągnięciu zadanej temperatury w pomieszczeniach wyłączył C.O ale np. pozostawić działającą C.W.U i kocioł i po osiągnięciu zadanej temp. CWU wyłaczyć, albo np. włączyć tylko samą pompę C.W.U i kocioł bez C.O w sezonie letnim. tak aby obiegi C.W.U i C.O działały niezależnie i na swoich parametrach a były zasilane przez wymiennik. myślałem o EUROSTER UNI 3 STEROWNIK , myślicie że będzie odpowiedni ? za wszelkie podpowiedzi co do sterowników układów będę bardzo wdzięczny Prosiłbym nie pytać o zasadność takiego rozwiązania z wymiennikiem etc. wiem ze można to inaczej rozwiązać prościej ale , na dzień dzisiejszy nie ma innego wyjścia czyli musi być jak na schemacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 10.11.2014 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 EUROSTER UNI 2 lepszy w tym konkretnym przypadku, ale ja osobiśćie to bym wykorzystał sterownik co już masz w kociołku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karmil8701 10.11.2014 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 tak, wykorzystalem sterownik z kotla do obiegu C.O , wiec jezeli osiągnie zadana temp. w pomieszczeniu wyłącza obieg jeden i drugi a ja chce aby były niezalezne jak trzeba dogrzewa C.W.U a albo C.O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts