Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozmiar podłączenia powietrza do Brunnera Stil Kamin

vitosam

Recommended Posts

Mam szybkie pytanie albo do instalatorów albo właścicieli wkładów Brunner. Stil Kamin mam zamówiony (62/76). Powietrze do spalania to rozmiar 125 (rysunki pokazują 124). Instaluję rurę sztywną do powietrza i potrzebuję wiedzieć czy na podłączeniu do samego wkłądu potrzebuję na rurze kielich (czyli rura wejdzie na krócieć wkładu). Nigdzie nie jestem w stanie tego potwierdzić.

Pozdrawiam.

Witam.

Brunnera nie zamawia się w kiosku z gazetami ani na pobliskim targu ... dlaczego tych pytań nie kierujesz bezpośrednio do dystrybutora tej firmy z którym masz styczność, tylko szukasz porady w internecie ?

Dlaczego nie spiro ? Na "sztywno" dolotu nie podłączysz ...

Pozdrawiam.

Tak, dobrze wiedzieć, że Brunnera w kiosku nie dostanę, dlatego przyjeżdza z Niemiec. Proste pytanie o rozmiar podłączenia.

Na sztywno podłączę, ale nie mam zamiaru tego nikomu udowadniać. Spiro, szczególnie to tanie aluminiowe, to nie dla mnie. Jest poza granicami mojej tolerancji sztywności już nie mówiąc o oporach przepłyu wewnątrz. Należy do tych, którzy chcą takie rzeczy stawiać raz na długie lata, a sam wkład podobno powinien długie lata wytrzymać.

Szukam jednej prostej odpowiedzi na zadanie pytanie, Jeśli ktoś wie, szczególnie może zmierzyć zewnętrzną średnicę króćca do powietrza an tym wkłądzie, do będę wdzięczny.

A na marginesie to pytanie do dystrybutora poszło i czekam, i uznalem, że sa tu fachowcy z doświadczeniem Burnnerowskim i będa w stanie na to szybko odpowiedzieć, zamówienie muszę złożyć.

Edytowane przez vitosam

Nie rozumiem, jaki inny sposób? Jasne, że rura będzie metalowa. Dlaczego nie kielich na rurze? Chodzi mi o rozmiar króćca który Brunner montuje (czy na kielich czy nie), Spiro nie daję.

Nie pytałeś o rozmiar króćca, tylko czy robić kielich. Tym bardziej, że rozmiar znasz. Czasem wychodzi 124, a czasem 125. Ja zawsze czekam na oryginał. Koncepcje sobie możesz wymyślać, a rzeczywistość bywa prozaiczna....Pan Brunner, któremu zaufałeś, dostarczy Ci w komplecie "droższe" , germańskie spiro.

Witam.

Na sztywno podłączę, ale nie mam zamiaru tego nikomu udowadniać. Spiro, szczególnie to tanie aluminiowe, to nie dla mnie. Jest poza granicami mojej tolerancji sztywności już nie mówiąc o oporach przepłyu wewnątrz. Należy do tych, którzy chcą takie rzeczy stawiać raz na długie lata, a sam wkład podobno powinien długie lata wytrzymać.

Ooo ... szykuje sie na FM kolejna kominkowa "komedia" z poddtytułem "wiem lepiej" ... :rolleyes:

Pozdrawiam.