jasiek71 18.11.2014 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) . Edytowane 22 Listopada 2014 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.11.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 to jak Ty, baranku, liczysz swój COP? dokladnie tak samo, jak zamierza policzyc go jasiek to, ze nie rozumiesz słowa pisanego, to juz powszechnie wiadomo. Ja swojego nie LICZE, tylko na bazie temperatur DZ i GZ jakis ZAKLADAM. Nie mam opomiarowanej instalacji, wiec nie moge tego policzyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.11.2014 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) . Edytowane 22 Listopada 2014 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.11.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Pyxis cały ten wątek służy wylaniu "kubła zimnej wody"... i niczemu więcej... Tak na poczatku zalozylem. A zadam Ci jeszcze pytanko z gatuki jakis rzetelnyi uxczciwy: Czy gdzies w podawanych wynikach uwzgledniles (lub chociazby tylko wspomniales) o swoj patent na odzyskiwanie ciepla ze zuzytej CWU (slynne "sikanie do wanny")? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.11.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 tak się jakoś dziwnie składa że wszystkie domy w których mieszkacie mają bardzo podobne parametry skoro wszyscy jednym chórem podajecie bardzo podobne zużycie energii.... Zajrzyj do watku gdzie takie zuzycia podajemy. One czesto sie roznia i 3x w zaleznosci od domu i strefy. To cala gama roznych kosztow i moje naleza niestety do jednych z wyzszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 18.11.2014 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 bo wszystko jest OK.... Pyxis cały ten wątek służy wylaniu "kubła zimnej wody"... i niczemu więcej... niestety, ale duzo więcej, czy pompiarze chcą, czy nie. 1. przy przeciętnym domu do 140m2 I NORMALNYCH TEMPERATURACH (tak, tak, pixio - bo 19stC to nie jest normalna temperatura) SCOP = 2 i z gowna bata nie ukrecisz. 2. przy wiekszym domu zaczyna miec to sens ale malo kto z tuaj piszacych ma dom rzędu 240m2 3. na te chwilę zakup klamota jest nieuzasadniony ekonomiczne a czas jego zwrotu przekracza jego żywotność ...tyle w temacie, panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.11.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Ja tu nic nie zakładam. Są różne domy jak maluxa, czy varmepump coś tam. Każdy ma taki na jaki go stac, ale nie w tym rzecz. Jak chcesz porównywać systemy ogrzewania musisz mieć dane do porównania. Takie dane mogą pochodzić albo z licznika en elektrycznej i kospela, albo ciepłomierza. Porównywanie bez nich jest mało poważne, choć jak widać nie wszystkim to przeszkadza. Tym bardziej, ze ten dom z pompa to mokry swiezak, ktory zamieszkaly jest pierwsza zime. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 18.11.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Ja swojego nie LICZE, tylko na bazie temperatur DZ i GZ jakis ZAKLADAM. Nie mam opomiarowanej instalacji, wiec nie moge tego policzyc. założyć to sobie możesz polar w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 18.11.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Ja tu nic nie zakładam. Są różne domy jak maluxa, czy varmepump coś tam. Każdy ma taki na jaki go stac, ale nie w tym rzecz. Jak chcesz porównywać systemy ogrzewania musisz mieć dane do porównania. Takie dane mogą pochodzić albo z licznika en elektrycznej i kospela, albo ciepłomierza. Porównywanie bez nich jest mało poważne, choć jak widać nie wszystkim to przeszkadza. następny... mierzy was wszystkich energetyka wzorcowanym licznikiem. cała reszta to wasze pobożne życzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.11.2014 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 niestety, ale duzo więcej, czy pompiarze chcą, czy nie. 1. przy przeciętnym domu do 140m2 I NORMALNYCH TEMPERATURACH (tak, tak, pixio - bo 19stC to nie jest normalna temperatura) SCOP = 2 i z gowna bata nie ukrecisz. 2. przy wiekszym domu zaczyna miec to sens ale malo kto z tuaj piszacych ma dom rzędu 240m2 3. na te chwilę zakup klamota jest nieuzasadniony ekonomiczne a czas jego zwrotu przekracza jego żywotność ...tyle w temacie, panowie Powinienes dodac jeszcze jeden pkt: 4. Zal mi doope sciska, wiec pompa jest calkiem do bani, bo i tak do kabli jej nie podlacze. Choc by skaly sraly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 18.11.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Tym bardziej, ze ten dom z pompa to mokry swiezak, ktory zamieszkaly jest pierwsza zime. tak, przy suchych tynkach też tak napiszesz... król jest nagi, panie pixio świecisz dupą i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.11.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 założyć to sobie możesz polar w salonie. Ja zakladam a Ty caly czas cos "liczysz". Sensu te obliczenia nie maja zednego, ale liczysz, bo w podstawowce Cie nauczyli i "szpanujesz". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.11.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 tak, przy suchych tynkach też tak napiszesz... Wilgoc technologiczna w tynkach to jest tylko ulamek calosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.11.2014 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) . Edytowane 22 Listopada 2014 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 18.11.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) pisałam Ci, ćwoku, że bedzie zestaw pc p/p + klimakonwektory ale nie za 50 tysia zapodałes sobie zestaw za pół bani i wszystko do bani a do tego dupa piecze po dymanku handlowca? życie Powinienes dodac jeszcze jeden pkt: 4. Zal mi doope sciska, wiec pompa jest calkiem do bani, bo i tak do kabli jej nie podlacze. Choc by skaly sraly. Edytowane 18 Listopada 2014 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 18.11.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Wilgoc technologiczna w tynkach to jest tylko ulamek calosci. sikasz za kompostownik w salonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.11.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 ja pierd... jak zużywasz średnio ok. 250L /24hcałej wody w domu a bojler grzeje do 60* i wylewa śie średnio ok. 46L na dobę , policz sobie jaka ilość energii jest możliwa do odzyskania ... na podgrzanie CWU idzie mi ok. 1230kwh rocznie, dołóż sobie ze 30% dla świętego spokoju i zobacz jakie to oszczędności uwzględniając że praktycznie tylko tani prąd... OK. Czyli nie uwzgledniles. Tylko jak ja nie podam, ze spalilem w kozie 10 paczek brykietu w sezonie co stanowi mniej niz 1% mojego zapotrzebowania na CO, to jest wielki lament z Twojej strony. Filozofia Kalego jak z definicji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.11.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 pisałam Ci, ćwoku, że bedzie zestaw pc p/p + klimakonwektory ale nie za 50 tysia Czekalem, kiedy w tym sezonie powroca te marzenia! Jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 18.11.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 ja pierd... jak zużywasz średnio ok. 250L /24hcałej wody w domu a bojler grzeje do 60* i wylewa się średnio ok. 46L na dobę , policz sobie jaka ilość energii jest możliwa do odzyskania ... na podgrzanie CWU idzie mi ok. 1230kwh rocznie, dołóż sobie ze 30% dla świętego spokoju i zobacz jakie to oszczędności uwzględniając że praktycznie tylko tani prąd... nie wiem, jak Ty, ale ja zapodaje mu ignora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 18.11.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Mogę Ci na swoim przykładzie napisać, że od 3 lat roczne zapotrzebowanie na CO/CWU to 12-14 MWh w zal od zimy. Pierwszy rok poszło ok 3t miału, drugi prawie 4t, trzeci z PC 3550 kWh prądu SPF 3,45. daj jeszcze całkowity koszt prądu w domu. roczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts