Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"kabelki" kontra "klamot"...

jasiek71

Recommended Posts

• Odpowiedzi 542
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pyxis cały ten wątek służy wylaniu "kubła zimnej wody"... i niczemu więcej...:D

Tak na poczatku zalozylem.

A zadam Ci jeszcze pytanko z gatuki jakis rzetelnyi uxczciwy: Czy gdzies w podawanych wynikach uwzgledniles (lub chociazby tylko wspomniales) o swoj patent na odzyskiwanie ciepla ze zuzytej CWU (slynne "sikanie do wanny")?

tak się jakoś dziwnie składa że wszystkie domy w których mieszkacie mają bardzo podobne parametry skoro wszyscy jednym chórem podajecie bardzo podobne zużycie energii....

Zajrzyj do watku gdzie takie zuzycia podajemy. One czesto sie roznia i 3x w zaleznosci od domu i strefy. To cala gama roznych kosztow i moje naleza niestety do jednych z wyzszych.

bo wszystko jest OK....;)

Pyxis cały ten wątek służy wylaniu "kubła zimnej wody"... i niczemu więcej...:D

niestety, ale duzo więcej, czy pompiarze chcą, czy nie.

1. przy przeciętnym domu do 140m2 I NORMALNYCH TEMPERATURACH (tak, tak, pixio - bo 19stC to nie jest normalna temperatura) SCOP = 2 i z gowna bata nie ukrecisz.

2. przy wiekszym domu zaczyna miec to sens ale malo kto z tuaj piszacych ma dom rzędu 240m2

3. na te chwilę zakup klamota jest nieuzasadniony ekonomiczne a czas jego zwrotu przekracza jego żywotność

...tyle w temacie, panowie

Ja tu nic nie zakładam. Są różne domy jak maluxa, czy varmepump coś tam. Każdy ma taki na jaki go stac, ale nie w tym rzecz. Jak chcesz porównywać systemy ogrzewania musisz mieć dane do porównania. Takie dane mogą pochodzić albo z licznika en elektrycznej i kospela, albo ciepłomierza. Porównywanie bez nich jest mało poważne, choć jak widać nie wszystkim to przeszkadza.

Tym bardziej, ze ten dom z pompa to mokry swiezak, ktory zamieszkaly jest pierwsza zime.

Ja tu nic nie zakładam. Są różne domy jak maluxa, czy varmepump coś tam. Każdy ma taki na jaki go stac, ale nie w tym rzecz. Jak chcesz porównywać systemy ogrzewania musisz mieć dane do porównania. Takie dane mogą pochodzić albo z licznika en elektrycznej i kospela, albo ciepłomierza. Porównywanie bez nich jest mało poważne, choć jak widać nie wszystkim to przeszkadza.

następny...

mierzy was wszystkich energetyka wzorcowanym licznikiem.

cała reszta to wasze pobożne życzenia.

niestety, ale duzo więcej, czy pompiarze chcą, czy nie.

1. przy przeciętnym domu do 140m2 I NORMALNYCH TEMPERATURACH (tak, tak, pixio - bo 19stC to nie jest normalna temperatura) SCOP = 2 i z gowna bata nie ukrecisz.

2. przy wiekszym domu zaczyna miec to sens ale malo kto z tuaj piszacych ma dom rzędu 240m2

3. na te chwilę zakup klamota jest nieuzasadniony ekonomiczne a czas jego zwrotu przekracza jego żywotność

...tyle w temacie, panowie

Powinienes dodac jeszcze jeden pkt:

4. Zal mi doope sciska, wiec pompa jest calkiem do bani, bo i tak do kabli jej nie podlacze. Choc by skaly sraly.

pisałam Ci, ćwoku, że bedzie zestaw pc p/p + klimakonwektory ale nie za 50 tysia :)

zapodałes sobie zestaw za pół bani i wszystko do bani a do tego dupa piecze po dymanku handlowca?

życie :)

Powinienes dodac jeszcze jeden pkt:

4. Zal mi doope sciska, wiec pompa jest calkiem do bani, bo i tak do kabli jej nie podlacze. Choc by skaly sraly.

Edytowane przez Hippek

ja pierd...

jak zużywasz średnio ok. 250L /24hcałej wody w domu a bojler grzeje do 60* i wylewa śie średnio ok. 46L na dobę , policz sobie jaka ilość energii jest możliwa do odzyskania ...:D

na podgrzanie CWU idzie mi ok. 1230kwh rocznie, dołóż sobie ze 30% dla świętego spokoju i zobacz jakie to oszczędności uwzględniając że praktycznie tylko tani prąd...

OK. Czyli nie uwzgledniles. :)

Tylko jak ja nie podam, ze spalilem w kozie 10 paczek brykietu w sezonie co stanowi mniej niz 1% mojego zapotrzebowania na CO, to jest wielki lament z Twojej strony. Filozofia Kalego jak z definicji. ;)

ja pierd...

jak zużywasz średnio ok. 250L /24hcałej wody w domu a bojler grzeje do 60* i wylewa się średnio ok. 46L na dobę , policz sobie jaka ilość energii jest możliwa do odzyskania ...:D

na podgrzanie CWU idzie mi ok. 1230kwh rocznie, dołóż sobie ze 30% dla świętego spokoju i zobacz jakie to oszczędności uwzględniając że praktycznie tylko tani prąd...

nie wiem, jak Ty, ale ja zapodaje mu ignora :)