Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"kabelki" kontra "klamot"...

jasiek71

Recommended Posts

• Odpowiedzi 542
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak widzisz, nie marzę o tym szrocie, co Ty posiadasz :p)

p.s. czekam, aż potanieje - na razie stać mnie na kable i mam się dobrze.

A jaki masz wybor! Pompy ciepla nie masz do czego podlaczyc, wiec zostaja marzenia o klimie. To "koszmar" ktory mam w firmie i w domu bym za darmo nie chcial, a Ty o nim marzysz po nocach w kazdym kolejnym sezonie. To jest zalosne. :)

to coś jak porównania Qubica...

pierwszy sezon grzał kablami i dopiero się uczył ustawień itp.

teraz grzeje sam dół domu pompą , na piętrze ma wyłączone ogrzewanie i twierdzi że jest ciepło ( w co wątpię...)

podaje odczyty z ciepłomierza które pokazują że mniejszy lepiej ocieplony budynek od mojego ogrzewany tylko na parterze potrzebuje więcej energii...

już nie wspomnę o odległości pomiędzy tymi budynkami...

nie wiem ...

dla porównania mam wyłączyć u siebie poddasze...???

czy może iść do sąsiada i zakręcić mu piętro twierdząc że to zmniejszy rachunki...:cool:

Qubic ma opomiarowna instalacje i moze podac bezposrednio policzony COP. Nie ma tu znaczenia jak w domu ma cieplo czy jak zimno. Mierzy sprawnosc urzadzenia. to wielka roznica, bo nie odnosi sie do zuzycia zeszlorocznego. Mogl by go rownie dobrze nie znac, co nie mialoby wplywu na wynik COP.

tak się jakoś dziwnie składa że wszystkie domy w których mieszkacie mają bardzo podobne parametry skoro wszyscy jednym chórem podajecie bardzo podobne zużycie energii....

uważasz że ten akurat budynek tak znacząco odstaje od "pompiarskiej" rzeczywistości...???

wszędzie pierdololo ...< "załóż pompę to rachunki będą śmiesznie niskie i inwestycja zwróci się w kilka lat"...

pożyjemy zobaczymy...

Musisz zauważyć że większość tutaj ma jako takie pojęcie o budowaniu domu, mostkach, instalacjach itd. a i tak te domy są dalekie od ideałów łącznie z moim bo co innego są założenia a co innego rzeczywistość. Wiem też jak wygląda poziom usług w branży budowlanej. Musiałbyś spać na budowie aby wszystkiego dopilnować. Jak nieraz odwiedzałem inne budowy by podpatrzeć jakąś firmę przy pracy - masakra. Ja poprawiam cały czas i będę jeszcze długo poprawiał. Zastanawiam się tylko jak ktoś zaufa wykonawcy i odpuści sobie nadzór lub nie ma o budowie zielonego pojęcia, co są warte te grube styropiany i wełny. Co do rachunków to staram regularnie podawać i zużycie i koszty łącznie z bytowym. Rachunki są niskie ale mimo że swoją instalację zrobiłem sam jako pierwszą i ostatnią i nie była wcale kosztowna nie traktuję tego jak inwestycję co się ma zwrócić. Co nie poszłoby na PC poszło by na inne cele. Końcowa kwota budowy domu byłaby taka sama. Dla mnie ważne jest też jaką kwotę muszę wydać na utrzymanie. Człowiek nie żyje po to by zapierdzielać całe życie jak wół i płacić tylko rachunki i podatki.

Edytowane przez mar1173

A jaki masz wybor! Pompy ciepla nie masz do czego podlaczyc, wiec zostaja marzenia o klimie. To "koszmar" ktory mam w firmie i w domu bym za darmo nie chcial, a Ty o nim marzysz po nocach w kazdym kolejnym sezonie. To jest zalosne. :)

marzę, by poznac Twoja żonę i zamienic dwa zdania - czyzby Grażynka?

ja nie napisałam, że kable wygaszę, Bejbe!

Pyxis...

ja mogę tak przestawić sterowniki w chałupie że rozjadę się aż o 30% na plus ze zużyciem energii a temperatury będą tylko o jakieś ułamki inne....

ja wcale nie podważam układu pomiarowego u Qubica...

jest też znaczna różnica jak jest utrzymywane na bardziej 23* niż bardziej 22* uwzględniając tylko tani prąd..

Mialem wrazenie, podwazasz. :)

Zrozum, ze nie jest wazne jak Qubic bedzie grzal. Do jakich temperatur i czy akumulacyjnie. Jemu z opomiarowanej instalacji wyliczymy COP i to bedzie w 100% miarodajne.

Inna sprawa jest, czy grzejac inaczej mogl by miec ta sprawnosc wieksza czy mniejsza. To temat na odrebna dyskusje.

Pyxis...

ja mogę tak przestawić sterowniki w chałupie że rozjadę się aż o 30% na plus ze zużyciem energii a temperatury będą tylko o jakieś ułamki inne....

ja wcale nie podważam układu pomiarowego u Qubica...

jest też znaczna różnica jak jest utrzymywane na bardziej 23* niż bardziej 22* uwzględniając tylko tani prąd..

Zrozum że wiemy ile łyka to twój dom i ile cie to kosztuje bo jest opomiarowany, -licznik, wiemy ile łyka Qubica bo też ma opomiarowany - ciepłomierz i ile go to kosztuje licznik. Nie wiemy ile łyka dom z PC która zamontowałeś,wiemy tylko ile to kosztuje -licznik. To że jeden dom łyka więcej od drugiego jest normalne. Aby porównać dwa systemy grzewcze musimy znać koszt wytworzenia jednostki ciepła. To twoje dotychczasowe porównanie do niczego nie prowadzi można tylko założyć że w domu z PC kWh kosztuje ok 3-3,5 razy mniej co ciebie. Dokładne dane miałbyś po zainstalowaniu ciepłomierza a tak to tymi obserwacjami tylko próbujesz pocieszać kablarzy że aż tak bardzo nie dali ciała z czego niektórzy się bardzo ucieszyli. Tym co maja PC nie musisz nic udowadniać bo sami wiedzą jak mają i gdyby PC było takie złe to na pewno znalazłoby się kilka wpisów na ten temat a tak tylko czasami ktoś opisze ciemnego instalatora co źle wykonał instalację, o złej pracy samej PC czy awariach rzadko się słyszy. Prześledź watki o kotłach popatrz na ich spalanie i ceregiele przy tym urządzane.