wilmax 18.11.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 ale odpowiedzcie mi proszę - czy ktoś kto nie znam się na instalacji może zamontować sobie PC i nic przy niej nie robić ? czy nic = dosłownie nic czy nic = trochę musisz umieć i wiedzieć , coś pogrzebać , coś pozmieniać, coś przestawić / coś "naprawić" etc To już może Ci qubic odpowiedzieć,on sam montował swoją pompę. Pompa jest to praktycznie urządzenie bezobsługowe,raz zamontujesz,raz nastawisz i śmiga. Od naprawy jest serwis,podobnie jak przy lodówce,TV,zmywarce itp. Zresztą przy kablach też nic sam nie zrobisz także nie wiem czemu takie dziwne pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.11.2014 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) . Edytowane 22 Listopada 2014 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.11.2014 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Jaś nie porównuj nie tych samych domów, nie wiesz ile ma zapotrzebowania ten z pompą.Po za tym pompa idzie na ciepłomierzu czy na liczniku energii el? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 18.11.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 trochę dyskusja się zaostrzyła i parę razy byłem wspominany to może trochę sprostuję: PC Jula zamontowałem ponieważ takie miałem wstępne założenie przy budowie.ogrzewam parter ponieważ tylko tam mam rurki, do około 22-23*C.mam stację pogodową to temperatury są do wglądu.w ramach eksperymentu nie włączam ogrzewania na piętrze i tam temperatura jest 20*C.nigdy nie mówiłem, że to jest ciepło a jedynie, że jest w sam raz do spania.na piętrze właściwie mamy sypialnie.na razie przy tych temperaturach to wystarcza.co do porównania obu systemów to nie mogę się wypowiadać ponieważ w zeszłym roku w listopadzie jeszcze nie mieszkałem .PC Jula chodzi mi w taniej taryfie z temperaturą zasilania ustawioną na 35*C, jak będzie zimniej to podkręcę przynajmniej w popołudniowej krótszej taryfie.temperaturę można ustawić dokładniej w przypadku kabli . jeden sterownik na pomieszczenie a w przypadku PC steruję tylko na podstawie temperatury zasilania gdzie sterownik jest w kotłowni.w październiku dosyć często eksperymentowałem z ustawieniami i zwyczajnie przegrzewałem dom. nie ma to większego znaczenia ale mam małego psa i często się kręci dom-podwórze i dlatego też często otwieramy drzwi, więc trochę się wietrzy ponadnormatywnie.ogólnie od kiedy udało się ustawić PC w miarę optymalnie to można powiedzieć, że jej nie dotykam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilmax 18.11.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) chałupa z PC stojąca obok ma według was "bujać" się pomiędzy sezonami o kilka tys. kwh...? czyli co , kilkadziesiąt procent pomiędzy sezonami można przyjąć jako wyznacznik...??? po co więc jakieś strefy klimatyczne, OZC , inne wywody czy wyliczenia... Do obcykania przez ciebie: Masakra,albo dom spieprzony albo pompa spieprzona albo instalacja do dupy albo instalator do dupy. Innego wyjścia nie ma,przy takiej temperaturze zewnętrznej i 23-23,5st.C w domu pompa gruntowa powinna łyknąć max.10kWh na c.o i 3kWh na cwu przy 300l zasobniku. Jaka jest temperatura zasilania ? Jeśłi klamociak naklepał przez dobę 28kWh to przy kablach naklepałby min.84kWh na dobę a ty naklepałeś 59kWh. Widzisz swoje bzdurne myślenie ? Edytowane 18 Listopada 2014 przez wilmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.11.2014 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) . Edytowane 22 Listopada 2014 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.11.2014 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) . Edytowane 22 Listopada 2014 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilmax 18.11.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) a czy ja się czepiam zużycia...? sami z tym wyskakujecie... jak dla mnie jest OK... No i wszycho,masz problem techniczny to go rozwiąż lub wezwij kogoś kto się zna na tym,bez zbędnych komentarzy jakie to jest be i ile prądu to wdupia i że kable są lepsze bo inaczej sam z siebie robisz. Masz mniej więcej podane ile taka pompa przy sprawnej instalacji ma żreć i do tego się odnoś przy naprawie,ciepłomierz prawdę powie. Jaka jest temperatura zasilania przy 23st.C w domu ? Edytowane 18 Listopada 2014 przez wilmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.11.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Jeśli dom ma zapotrzebowanie Eu C.O 100 kWh to tyle mu trzeba dostarczyć pompa zrobi to zjadając 25 kWh prądu .kable 1:1 tylko przez oszustwo typu; nie ma nas to nie grzejemy, a temp niech spada ile wlezie, naście kW kabli w 5 min przywróci komfort. godzinę posiedzimy.I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.11.2014 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) . Edytowane 22 Listopada 2014 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.11.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) Mogę tyle powiedzieć z użytkowania "pompy ciepła" klimatyzator split ... że zajada to 2,2 kW prądu i daje wystarczającą ilość ciepła.Jest i farelka 2kW nie jest wstanie tego zrobić co pompa ...efekt bez zauważenia że coś grzeje.i do -5 trzyma się pompę, jak najdłużej, później nagrzewnica 9kWzjada to 4x tyle prądu, porównywalną ilość ciepła. Jeśli by to było moje już dawno by było przerobione na układ gdzie pompa działała by do -20. Jaś, nie bądź ekstremista, bo kablami byś nie ruszył nawet domu np moich rodziców.Z OCZ wychodzi że trzeba Qnnd na czysto 44,0 MWh już widzę ten rachunek za prąd.Jak karnie nawet nie jest 24h palone i trzymane te 20 st ..Wygaśnie o 1 w nocy i tylko w największe mrozy idzie się podkładać.Jeśli w domu wygaśnie z 20st robi się do rana +10 i zimniej ..Teraz utrzymaj karnie 20st ciągle kablem jeśli dom potrzebuje 25 kW mocy Edytowane 18 Listopada 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.11.2014 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) . Edytowane 22 Listopada 2014 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.11.2014 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Kominek ma kanał nawiewny i oddzielną kratkę wentylacyjną? Gdy nie używany, ktoś/coś panuje nad przeciągami przez komin i kanał wentylacyjny. kratka "zaślepiona' jak się jakiś ... dowali to się wydłubie, jest WM ( kręci się na najniższej wydajności )... kanał nawiewny podłączony szczelnie do kominka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.11.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) Powinna być koło 2,5 -3 razy ekonomiczniejsza licząc już docelową sprawność ogrzewania jako całości, nie samej pompy. stąd moje zdziwienie, oraz naście informacji na razi, w tym wzmianki wyrwane z kontekstu o ciepłomierzu. Bez analizy pod względem zapotrzebowania na ciepło domu z PC, oraz Twojego. Ciężko będzie dojść do konkretnych wniosków, ponieważ liczenie będzie na sucho, na twardo. Bez korzystania z udogodnień typu, grzeje nie grzeje. Wystarczy że przeciętny dom w przegrodach uzbiera koło 30-40 % mostków termicznych, jeśli nie więcej. Przelicza się U okien, U przegród, zlicza się mostki termiczne, wyznacza się stałą czasową mając uprzednio dane Ht (Htr + Hve ) W tym Hve ile kuchni/łazienek itp czyli ile ucieka wentylacją... gdzie przy pasywnym to wentylacja zjeść potrafi gigantyczne % w porównaniu do strat na przenikanie Htr . wychodzi długość sezonu grzewczego takiego domu, bo samo U to nie jest jeszcze całość. Zyski solarne od okien, miesiąc po miesiącu, jeszcze powierzchnia o regulowanej temp. Jeśli mamy dane ile potrzeba na 1m2 mocy i później energii na cały sezon możemy porównywać z dużo większą precyzją. Idealnie było by mieć test szczelności obu budynków, w tedy by była pomroczność jasna. Dla przeciętnego kowalskiego te charakterystyki energetyczne wydają się jakimś wymysłem opartym na siedzeniu .. i aha .. pasuje nam że będzie tyle wat na to ... tyle na tamto. Przepraszam to ma głębokie utwierdzenie w doświadczeniach. Tak jak normy dotyczące liczenia szkła, wszytko oparte o epmirykę i później opisane wzorem. Jakie larum jest tu http://www.isobooster.pl/specyfikacja_techniczna.php Ze względu na brak europejskich norm określających sposób testowania termoizolacji refleksyjnych, badania przeprowadzono w warunkach laboratoryjnych, metodami przewidzianymi dla izolacji tradycyjnych, ograniczających przewodzenie ciepła (badanie aparatem hot plate). Przy zastosowaniu takiego sposobu, uzyskano wartości współczynnika oporu cieplnego R odpowiednio: dla ISOBOOSTERT2 – 1,45 (m *K/W), a dla ISOBOOSTERT1 - 1,15 (m *K/W). tylko szyby okienne badane tak samo jakoś trzymają parametry tylko nagle ich iso ściem nie może .. ot właśnie czemu trzeba trzyma się nauki a nie demagogi producentów czegoś .. Edytowane 18 Listopada 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.11.2014 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) . Edytowane 22 Listopada 2014 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.11.2014 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) . Edytowane 22 Listopada 2014 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.11.2014 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) . Edytowane 22 Listopada 2014 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.11.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Janie, a też kto powiedział że tam pompa ciepła chodzi idealnie ? trochę zagłębiałem tematu o pompach cieplnych, kabla zepsuć nie można. Niestety znając naszych "instalatorów" panie dom dycha styropianu to potrzeba 120 wat mocy na 1m2 powierzchni bez patrzenia na cokolwiek. mój jest o wiele bardziej dziurawy co od razu widać po spadku wilgotności przy spadku temp. zewnętrznej.. U Ciebie sprawa jest dość czysta jeden do jeden zużycie energii liczyć nie potrzeba. Pytanie co z urządzeniem które ma być 3 x sprawniejsze? w cieplejszym domu jak piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.11.2014 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) . Edytowane 22 Listopada 2014 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 18.11.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 szesnastu pompiarzy na jednego jaska:-) oto polska wlasnie. kupcie, panowie, czas antenowy przed faktami tvn i uswiadamiajcie Polakow, zeby zakladali PocoCito a za zaoszczedzone pieniadze jezdzili na Kanary przynajmniej historia o was wspomni moze nawet milo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts