Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"kabelki" kontra "klamot"...

jasiek71

Recommended Posts

Przecież ta chałupa jest 4-5 litrowa.20 styro na ścianach , skosy lane i 30 ? styro . Pakiety 3 szybowe. Przecież to nie jest "biedadomekwatąkryty" HELOU

Inwetor jest tylko przyzwyczajony do promieniowania jak w 20 litrowcu.

Ktoś wie o ile zwiększy się zapotrzebowanie takiego domu przy utrzymywanej 24 a nie OZETCeowskiej 20 C?

• Odpowiedzi 542
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Okres przejściowy to średnio 40 % sezonu grzewczego

IX 1,0%

X 6,8%

XI 13,4%

XII 18,2%

I 21,2%

II 16,6%

III 12,9%

IV 7,5%

V 2,4%

w moim przypadku (ostatni sezon) jaokoś się sprawdziło. Jeden z forumowiczów stwierdził że też to jest bliskie jego odczytom .

I się wie. ....

Niby ten dom , powinien zużyć 4500 KWh , ale to przy 20 C, to co 5500 ????

kto da więcej ?

Edytowane przez noname2

Z lektury tego wątku jawi jest jedna utopia, jak by się to chciało potwierdzić ...że inwestowanie w gruntówkę to utopia.

Nie dość że za chwilę wymagane Uc max będzie <= 0,2 W/m2K to jeszcze zakupy pompy i robienie instalacji za masę kasy ..

Ale pompa ma przy COP 4 zapasu 300% nad kablami gdzie tkwi problem ..

Edytowane przez מרכבה

Z lektury tego wątku jawi jest jedna utopia, jak by się to chciało potwierdzić ...że inwestowanie w gruntówkę to utopia.

Nie dość że za chwilę wymagane Uc max będzie <= 0,2 W/m2K to jeszcze zakupy pompy i robienie instalacji za masę kasy ..

Choć ciężko uwierzyć że w cieplejszym domu i ze sprawniejszym źródłem ciepła .. ilość kWh jest podobna ..

choć ...

Pamiętam jak darłem się na forum , kiedy uruchomiłem 9 stycznia 2012 r "system grzewczy" po 9 miesiącach budowy, że ŻRE na potęge i kiedy to się koooorwa skończy. Tylko wtedy zaczęły się mrozy. Ciekaw jestem jak to się skończy ...

Ale mam nadzieję że bedzie wilk syty i Manchester City

Okres przejściowy to średnio 40 % sezonu grzewczego

IX 1,0%

X 6,8%

XI 13,4%

XII 18,2%

I 21,2%

II 16,6%

III 12,9%

IV 7,5%

V 2,4%

w moim przypadku (ostatni sezon) jaokoś się sprawdziło. Jeden z forumowiczów stwierdził że też to jest bliskie jego odczytom .

I się wie. ....

Niby ten dom , powinien zużyć 4500 KWh , ale to przy 20 C, to co 5500 ????

kto da więcej ?

Sprobuje przeliczyc ile to jest wiecej, ale na pewno wiecej niz 20 %, dla 1 oC wiecej niz 20 oC to ok 6-8%, dla 2 oC to ok 15-16% wiecej. Kiedys wykonywałem analize opłacalnosci stosowania głowic termostatycznych i ciepłomierzy w blokach i tyle z obliczeń wynikało, oczywiscie dom domowi nierówny. Jest rózna ilosc łazienek, a tam juz nic nie podnosimy bo tam jest juz 24 oC (ale liczyłem i 25 oC dla łazienek). Przeliczę dla kilku róznych budynków (parterowy, piętrowy) zobaczymy co wyjdzie.

Sprobuje przeliczyc ile to jest wiecej, ale na pewno wiecej niz 20 %, dla 1 oC wiecej niz 20 oC to ok 6-8%, dla 2 oC to ok 15-16% wiecej. Kiedys wykonywałem analize opłacalnosci stosowania głowic termostatycznych i ciepłomierzy w blokach i tyle z obliczeń wynikało, oczywiscie dom domowi nierówny. Jest rózna ilosc łazienek, a tam juz nic nie podnosimy bo tam jest juz 24 oC (ale liczyłem i 25 oC dla łazienek). Przeliczę dla kilku róznych budynków (parterowy, piętrowy) zobaczymy co wyjdzie.

Byłoby super . Byłby niezły materiał do porównań.

czyli dla takich inwestorów to nie glikolowa i 2 taryfy , tylko powietrzna inwerterowa i grzanie całodobowe z czułą histerezą i nie będzie histerii :)

wtedy może 21-21,5 wystarczy przy częstym promieniowaniu

no z tą czułą to przesadziłem ...

Nie wystarczy ... mam tylko podłogówkę i ...

Uczucie ciepła jest wtedy gdy podłoga pracuje na zasilaniu 32*C-34*C, poniżej termometr pokazuje 23*C a "ciepła nie czuć" ...

Moja żonka preferuje 24*C ,dla mnie wystarczyło by 22-23*C , ale cóż - spodenki, tshirt i jest ok ;)

Próbowałem różnych metod - praca całą dobę na zasilaniu 23*C-28*C (w domu 21-23*C)- "nie czuć ciepła" , praca cykliczna pompek zasilanie 30*C - "nie czuć ciepła".

Teraz dwie strefy 4:00-8:00, 17:00-21:00 zasilanie parter 34*C , piętro 32*C , reszta doby pompki stoją , kociołek śpi i żona zadowolona "czuć ciepełko"

Jak jest za gorąco dla mnie to włączam reku na turbo (jak żona nie widzi ... ) - termometr dalej pokazuje 24*C ale jakoś tak przyjemniej ...

Koszt ... śmieszny (śmieci nie spalam)

Edytowane przez adkwapniewski

Bzdura jasko. Ja mam praktycznie 75% domu w panelach i do tego na parterze na grubym podkladzie, zeby sie zrownac z plytkami.

Sprry za OT, ale ile mm podkładu i jakiego ?

Bo mam powierzchnię plytki 15mm nad wylewką i zastanawiam się, czy dać 3mm podkładu i 12mm panel, 5mm podkładu i 10mm panel, czy może podnieśc 2-2-3mm klejem do płytek (panele beda na16m2, otoczone płytkami)

Nie wystarczy ... mam tylko podłogówkę i kociołek na groch.

Uczucie ciepła jest wtedy gdy podłoga pracuje na zasilaniu 32*C-34*C, poniżej termometr pokazuje 23*C a "ciepła nie czuć" ...

Jak miałem taką sytuację , o której na elektrycznym parę razy pisałem tj temp zadana jest , tylko cuś tak jakoś dziwnie , to wyciągałem 2 KWh i po 40 minutach żona mówiła że mnie chyba powaliło. Rozwiązałem ten problem przez wymuszanie grzania w oknie 13-15. (mowa o okresach przejściowych)

A my mamy kranie zakręcony kaloryfer .. jak żonie zimno to się do męża przytula.

+18 do spania w sam raz, w rzeszy temp obliczeniowa to nie 20st a 19st ..

mniejsza oto, ale to już jest czysty subiektywizm odczucie ciepła itp.

teraz piszę mam lampę z żarówką nietłukącą kolekcjonerską czy jak tam zwał .. starą dobrą 75 wat i przyjemnie się przesiaduje i knuje.

Jak miałem taką sytuację , o której na elektrycznym parę razy pisałem tj temp zadana jest , tylko cuś tak jakoś dziwnie , to wyciągałem 2 KWh i po 40 minutach żona mówiła że mnie chyba powaliło. Rozwiązałem ten problem przez wymuszanie grzania w oknie 13-15. (mowa o okresach przejściowych)

Za jakiś czas spróbuję grzać między 22:00-6:00 i 13-15:00 - zobaczymy jak wyjdzie...

Wszystkie we wsi wiedzo, wszystkie wiedzo, że ekosyf jest najlepsieszy pod całym zasyfiałym przez dym niebem.

Nawet tu "nawracasz" ludzi na ekosyf ?

Nie nawracam ! Masz jakiś uraz ? Specjalnie dla Ciebie zaraz wymaże źródło ciepełka :) Tu nie chodzi o to co dostarcza to ciepełko tylko o to że 23*C wcale nie oznacza że czuć ciepełko.

Zadowolony ?

Edytowane przez adkwapniewski