Pyxis 15.11.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Ale mi chodzi, ze od wczoraj nie powinna sie zmienic, jesli nic nie grzebali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 15.11.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Ale jemu chodziło byś cofnął się i sam przeczytał jaka delta, a nie co chwila pytał. Normalnie czytamy sobie w myślach, ale nie czytamy co do siebie piszemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.11.2014 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Ale nie sposob odnalezc takiej informacji, bez czytania jeszcze razod poczatku watku, w ktorym 95% to pozatechniczne pierdoly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 16.11.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 7 strona. Tak to jest problem, bo tu zbyt wielu ma za dużo czasu i się nudzi, za dużo się mądrzy, za dużo uważa się za dowciapnych i przy każdej nadarzającej się okazji muszą to zaprezentować. 2 dni i nastukali kolejne 7 stron! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.11.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 A widze teraz. Delta na GZ to 7,4K. Pewnie zima przy chlodniejszym DZ spadnie w okolice 6K. W sumie jesli jest mozliwosc zmiany obiegowki i nie bedzie to wieka inwestycja, to mozna to zrobic, ale nie spowoduje to znaczacego (w sensie od razu zauwazalnego w pomiarach) wzrostu sprawnosci. To az tak nie dziala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.11.2014 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 (edytowane) Tak dla uzmyslowienia co mokry dom moze "lyknac": Podczas pierwszej zimy mialem juz dom ocieplony, z docelowymi drzwiami zewnetrznymi. Zaczalem grzac pompa na poczatku grudnia (4 grudnia instalacja i odpalenie PCi). Do konca kwietnia pompa wziela 3560 kWh plus spalilem w piecyku stalowym wszystjie dechy z budowy, przywizolem z 1mp drewna + sporo wegla. Temperatura zima nie przekraczala 17-18*C przy 12h pracy pompy na dobe i dogrzewaniu piecykiem. Myslesz, ze ile wieksze zapotrzebowani mial dom. 20%? Dla porównania - pierwszy rok użytkowania (zamieszkanie z początkiem wrzesnia) : Ja w końcu mogę podać roczne zużycie PC na podstawie pierwszego roku użytkowania i mieszkania w domu. Okres: od 01.09.2012 do 31.08.2013 Roczne zużycie wygląda tak I taryfa - 210 kWh x 0,7576 = 159,10 zł II taryfa - 3032 kWh x 0,30 = 909,60 zł I taryfa - 6,5% II taryfa - 93,5% T zimą w domu - 22-23 stopnie taryfa G12r RAZEM - 1068,70 zł W tym: CO, CWU, 1 grzejnik drabinkowy w łazience Przyjmując średniorocznie 30 zł/mc CWU wychodzi 360 zł za rok, a więc CO wychodzi 708,70 zł SUPER A teraz drugi rok użytkowania : Co do zużycia prądu przez moją PC Drugi sezon mam za sobą, wyszło zdecydowanie lepiej. Za okres 01.09.2013 do 31.08.2014 czyli okrągły rok wyszło tak: - I taryfa - 127 kWh x 0,72 zł = 91,44 zł - II taryfa - 2545 kWh x 0,28 zł = 712,60 RAZEM: 804,04 zł Przyjmując, że na CWU idzie średnio 30 zł/miesiąc daje to 360 zł/rok 804,40 - 360 = 444,04 zł PC zasila też pompkę obiegową wstępnego ogrzania powietrza przy wlocie do wentylacji gdy na zewnątrz jest poniżej 0 i chłodzi nawiew latem powyżej 26 stopni. Ja jestem bardzo zadowolony W pierwszym roku o ponad 20 % większe zużycie energii do ogrzewania i przygotowania ciepłej wody, chociaż na samo ogrzewanie wychodzi już znacznie więcej. Opis domu można przeczytać w stopce lulukasza. Edytowane 16 Listopada 2014 przez HenoK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.11.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Tak jest w praktyce i potwierdza to symulacja (dr Strzeszewski) Audytorem ECO. Ponad miesiąc temu (09.10.2014 r.) napisałem do dr Strzeszewskiego, co sądzę o jego analizie (sponsorowanej przez Elektrę - producenta kabli grzejnych). Na razie nie doczekałem się odpowiedzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 16.11.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 W pierwszym roku o ponad 20 % większe zużycie energii do ogrzewania i przygotowania ciepłej wody, chociaż na samo ogrzewanie wychodzi już znacznie więcej. Różnica może być mniejsza, ponieważ zima 12/13 była dłuższa i chłodniejsza od ostatniej, moje zużycie energii w tym czasie jest sporo zróżnicowane, a mój kilkunastoletni dom już dawno "wygrzany" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.11.2014 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 (edytowane) . Edytowane 22 Listopada 2014 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.11.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Jak mial bym wydac na to kilka stow + robota, to bym sobie dal siana przy takiej delcie z wymiana. Ale to IMHO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.11.2014 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 (edytowane) . Edytowane 22 Listopada 2014 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.11.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 budujemy cały system, wyp.... od zaje... kasy a potem latamy, obserwujemy i czekamy co następne się wysra ...? tak jak już wcześniej pisałem takie "ustrojstwo" to jest może i dobre ale dla pasjonatów, do normalnej chałupy się nie nadaje bo z tego co widzę to najpierw trzeba dowiedzieć sie wszystkiego związanego z instalacją i wszelakimi anomaliami w działaniu... przeciętny Kowalski czy Kowalska musi mieć obcykane każdą pierdołę związaną z działaniem i umieć ewentualnie sobie radzić w razie pierwszego lepszego bzdetu powodującego zakłócenia w pracy całego systemu... . Znowu zaczynasz generalizowac na podstawie jednej (byc moze nie do konca sprawnej) pomy ciepla ktora pierwszy raz w zyciu zmontowales. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 16.11.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Jasiu takie szybkie pytanko.. Jakie sterowniki polecasz do kabli? takie jak Ty masz czy inne? Bo te swoje jakos przerabiales tak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 16.11.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 przygód ciąg dalszy ... jako ze dopadło mnie jakieś choróbsko to wczoraj nie łaziłem po odczyty, dzisiaj z rana budzi mnie telefonem inwestorka oznajmiając że od wczoraj w nocy nie ma u nich w domu prądu... wiec ja gacie na doopę i jadę, na miejscu dowiaduję się że w nocy tak po 22:00 światło kilka razy zgasło i zapaliło się po czym nastała ciemność a że było późno to poszli spać bez wnikania co i jak ( ot po prostu prądy "wyszły" bo się tak czasami zdarza...), rano wstają a tu dalej nic, idzie do domu na podwórku a tam jest więc tel. do mnie... ja po szybkim przepatrzeniu zabezpieczeń stwierdzam że cała linia od PC aż po skrzynkę z licznikiem przy ulicy "wywalona"... włączam po kolei od głównego zaczynając aż włączyłem wszystkie, pompa odpaliła wyświetlacz i niby nie wykazuje żadnych usterek, przeglądam temperatury i widzę że CWU chłodne a w chałupie poniżej nastawionej ale klamot jakoś nie ma chęci pompować... po kilku minutach takiej bezczynności wywala z powrotem całą linię zabezpieczeń... lecę włączyć jeszcze raz prądy ale zostawiam na razie to od PC, przeglądam wszystkie połączenia i kable ale nic nie znalazłem więc włączam jeszcze raz... pompa odpala wyświetlacz informując że jest OK a po chwili staruje grzanie CWU... kręcę się jeszcze chwilę przeglądając temperatury i inne pierdoły po czym wracam do domu... teraz wieczorem zajrzałem i niby jest w porządku ale jak długo to się zobaczy... spisałem liczniki... ostatnie 48godzin z tym że "klamociarnia" przez ubiegłą noc nie pracowała z wiadomych powodów... moja chałupa 75,12kwh... Po Co Ci To... 29,37kwh na CO 7 godz. 40 min. na CWU 2 godz. 2 min. się k... pytam... czy tak ma wyglądać ta bezobsługowa i niezawodna instalacja...????? budujemy cały system, wyp.... od zaje... kasy a potem latamy, obserwujemy i czekamy co następne się wysra ...? tak jak już wcześniej pisałem takie "ustrojstwo" to jest może i dobre ale dla pasjonatów, do normalnej chałupy się nie nadaje bo z tego co widzę to najpierw trzeba dowiedzieć sie wszystkiego związanego z instalacją i wszelakimi anomaliami w działaniu... przeciętny Kowalski czy Kowalska musi mieć obcykane każdą pierdołę związaną z działaniem i umieć ewentualnie sobie radzić w razie pierwszego lepszego bzdetu powodującego zakłócenia w pracy całego systemu... moja żona na te ostatnie dni manewrów skwitowała to tak... " w nowym domu mają być kable i tyle"... ( mamy jakieś plany związane z budową drugiego lokum...) możemy sobie pierdololo o rachunkach i tak dalej ale ja doskonale wiem o czym ona mówi, mieszkamy w naszym domu dziewięć lat i jak do tej pory to można dosłownie zapomnieć o tym że w tym domu jest jakiś system grzewczy i jak by nie bojler na ścianie w kibelku na dole to i instalacji CWU by się można było nie do szukać... heh… posiadanie klamota polega na deptaniu: kotlownia-forum… sugeruje polozyc tam terakote na posadzki przemyslowe o najwiekszym stopniu scieralnosci… jak koniec koncow okaze sie, ze COP wyszedl 2, to wydam to w formie powiesci:-) poki co zimy nie widac:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.11.2014 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 (edytowane) . Edytowane 22 Listopada 2014 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 16.11.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 i jeszcze jedno: klamociarnia juz teraz wykorzystuje 10h taniego pradu przy temp. zewn. plus 5stC. co bedzie przy tygodniu wyzu znad Rosji? Armagedon! jasku, kup im od siebie w cenie dwa olejaczki na czarna godzine… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.11.2014 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 (edytowane) . Edytowane 22 Listopada 2014 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.11.2014 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 (edytowane) . Edytowane 22 Listopada 2014 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 16.11.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 pod względem zużycia i czasu pracy jest w miarę OK. i myślę że raczej nic się nie zmieni ... czyli ponizej zera wchodzimy w droga taryfe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilmax 16.11.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 czy tak ma wyglądać ta bezobsługowa i niezawodna instalacja...????? budujemy cały system, wyp.... od zaje... kasy a potem latamy, obserwujemy i czekamy co następne się wysra ...? A ja mam wrażenie,że masz tylko jeden cel takiej pisaniny... Inteligentni wychwycą to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts