Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"kabelki" kontra "klamot"...

jasiek71

Recommended Posts

• Odpowiedzi 542
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A widze teraz. Delta na GZ to 7,4K. Pewnie zima przy chlodniejszym DZ spadnie w okolice 6K. W sumie jesli jest mozliwosc zmiany obiegowki i nie bedzie to wieka inwestycja, to mozna to zrobic, ale nie spowoduje to znaczacego (w sensie od razu zauwazalnego w pomiarach) wzrostu sprawnosci. To az tak nie dziala.

Tak dla uzmyslowienia co mokry dom moze "lyknac": Podczas pierwszej zimy mialem juz dom ocieplony, z docelowymi drzwiami zewnetrznymi. Zaczalem grzac pompa na poczatku grudnia (4 grudnia instalacja i odpalenie PCi). Do konca kwietnia pompa wziela 3560 kWh plus spalilem w piecyku stalowym wszystjie dechy z budowy, przywizolem z 1mp drewna + sporo wegla. Temperatura zima nie przekraczala 17-18*C przy 12h pracy pompy na dobe i dogrzewaniu piecykiem.

Myslesz, ze ile wieksze zapotrzebowani mial dom. 20%?

Dla porównania - pierwszy rok użytkowania (zamieszkanie z początkiem wrzesnia) :

Ja w końcu mogę podać roczne zużycie PC na podstawie pierwszego roku użytkowania i mieszkania w domu.

Okres: od 01.09.2012 do 31.08.2013

Roczne zużycie wygląda tak

I taryfa - 210 kWh x 0,7576 = 159,10 zł

II taryfa - 3032 kWh x 0,30 = 909,60 zł

I taryfa - 6,5%

II taryfa - 93,5%

T zimą w domu - 22-23 stopnie

taryfa G12r

RAZEM - 1068,70 zł

W tym: CO, CWU, 1 grzejnik drabinkowy w łazience

Przyjmując średniorocznie 30 zł/mc CWU wychodzi 360 zł za rok, a więc CO wychodzi 708,70 zł :)

SUPER :)

A teraz drugi rok użytkowania :

Co do zużycia prądu przez moją PC

Drugi sezon mam za sobą, wyszło zdecydowanie lepiej. Za okres 01.09.2013 do 31.08.2014 czyli okrągły rok wyszło tak:

- I taryfa - 127 kWh x 0,72 zł = 91,44 zł

- II taryfa - 2545 kWh x 0,28 zł = 712,60

RAZEM: 804,04 zł

Przyjmując, że na CWU idzie średnio 30 zł/miesiąc daje to 360 zł/rok

804,40 - 360 = 444,04 zł :)

PC zasila też pompkę obiegową wstępnego ogrzania powietrza przy wlocie do wentylacji gdy na zewnątrz jest poniżej 0 i chłodzi nawiew latem powyżej 26 stopni.

Ja jestem bardzo zadowolony :)

W pierwszym roku o ponad 20 % większe zużycie energii do ogrzewania i przygotowania ciepłej wody, chociaż na samo ogrzewanie wychodzi już znacznie więcej.

Opis domu można przeczytać w stopce lulukasza.

Edytowane przez HenoK

Tak jest w praktyce i potwierdza to symulacja (dr Strzeszewski) Audytorem ECO.

Ponad miesiąc temu (09.10.2014 r.) napisałem do dr Strzeszewskiego, co sądzę o jego analizie (sponsorowanej przez Elektrę - producenta kabli grzejnych). Na razie nie doczekałem się odpowiedzi :-(.

W pierwszym roku o ponad 20 % większe zużycie energii do ogrzewania i przygotowania ciepłej wody, chociaż na samo ogrzewanie wychodzi już znacznie więcej.

Różnica może być mniejsza, ponieważ zima 12/13 była dłuższa i chłodniejsza od ostatniej, moje zużycie energii w tym czasie jest sporo zróżnicowane, a mój kilkunastoletni dom już dawno "wygrzany"

budujemy cały system, wyp.... od zaje... kasy a potem latamy, obserwujemy i czekamy co następne się wysra ...?

tak jak już wcześniej pisałem takie "ustrojstwo" to jest może i dobre ale dla pasjonatów, do normalnej chałupy się nie nadaje bo z tego co widzę to najpierw trzeba dowiedzieć sie wszystkiego związanego z instalacją i wszelakimi anomaliami w działaniu...

przeciętny Kowalski czy Kowalska musi mieć obcykane każdą pierdołę związaną z działaniem i umieć ewentualnie sobie radzić w razie pierwszego lepszego bzdetu powodującego zakłócenia w pracy całego systemu...

.

Znowu zaczynasz generalizowac na podstawie jednej (byc moze nie do konca sprawnej) pomy ciepla ktora pierwszy raz w zyciu zmontowales. :)

przygód ciąg dalszy ...

jako ze dopadło mnie jakieś choróbsko to wczoraj nie łaziłem po odczyty, dzisiaj z rana budzi mnie telefonem inwestorka oznajmiając że od wczoraj w nocy nie ma u nich w domu prądu...

wiec ja gacie na doopę i jadę, na miejscu dowiaduję się że w nocy tak po 22:00 światło kilka razy zgasło i zapaliło się po czym nastała ciemność a że było późno to poszli spać bez wnikania co i jak ( ot po prostu prądy "wyszły" bo się tak czasami zdarza...), rano wstają a tu dalej nic, idzie do domu na podwórku a tam jest więc tel. do mnie...

ja po szybkim przepatrzeniu zabezpieczeń stwierdzam że cała linia od PC aż po skrzynkę z licznikiem przy ulicy "wywalona"...

włączam po kolei od głównego zaczynając aż włączyłem wszystkie, pompa odpaliła wyświetlacz i niby nie wykazuje żadnych usterek, przeglądam temperatury i widzę że CWU chłodne a w chałupie poniżej nastawionej ale klamot jakoś nie ma chęci pompować...

po kilku minutach takiej bezczynności wywala z powrotem całą linię zabezpieczeń...:mad:

lecę włączyć jeszcze raz prądy ale zostawiam na razie to od PC, przeglądam wszystkie połączenia i kable ale nic nie znalazłem więc włączam jeszcze raz...

pompa odpala wyświetlacz informując że jest OK a po chwili staruje grzanie CWU...

kręcę się jeszcze chwilę przeglądając temperatury i inne pierdoły po czym wracam do domu...

teraz wieczorem zajrzałem i niby jest w porządku ale jak długo to się zobaczy...

spisałem liczniki...

ostatnie 48godzin z tym że "klamociarnia" przez ubiegłą noc nie pracowała z wiadomych powodów...

moja chałupa 75,12kwh...

Po Co Ci To...

29,37kwh

na CO 7 godz. 40 min.

na CWU 2 godz. 2 min.

się k... pytam...:mad:

czy tak ma wyglądać ta bezobsługowa i niezawodna instalacja...?????

budujemy cały system, wyp.... od zaje... kasy a potem latamy, obserwujemy i czekamy co następne się wysra ...?

tak jak już wcześniej pisałem takie "ustrojstwo" to jest może i dobre ale dla pasjonatów, do normalnej chałupy się nie nadaje bo z tego co widzę to najpierw trzeba dowiedzieć sie wszystkiego związanego z instalacją i wszelakimi anomaliami w działaniu...

przeciętny Kowalski czy Kowalska musi mieć obcykane każdą pierdołę związaną z działaniem i umieć ewentualnie sobie radzić w razie pierwszego lepszego bzdetu powodującego zakłócenia w pracy całego systemu...

moja żona na te ostatnie dni manewrów skwitowała to tak...

" w nowym domu mają być kable i tyle"... ( mamy jakieś plany związane z budową drugiego lokum...)

możemy sobie pierdololo o rachunkach i tak dalej ale ja doskonale wiem o czym ona mówi, mieszkamy w naszym domu dziewięć lat i jak do tej pory to można dosłownie zapomnieć o tym że w tym domu jest jakiś system grzewczy i jak by nie bojler na ścianie w kibelku na dole to i instalacji CWU by się można było nie do szukać...

heh…

posiadanie klamota polega na deptaniu: kotlownia-forum…

sugeruje polozyc tam terakote na posadzki przemyslowe o najwiekszym stopniu scieralnosci…

jak koniec koncow okaze sie, ze COP wyszedl 2, to wydam to w formie powiesci:-)

poki co zimy nie widac:-)