Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"kabelki" kontra "klamot"...

jasiek71

Recommended Posts

• Odpowiedzi 542
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zmontowało się już w życiu trochę różnych innych instalacji grzewczych i jakoś nie mam z nimi problemu bo są po prostu znacznie mniej podatne na usterki, taka z PC jest za bardzo delikatna aby mogła długie lata pracować bez żadnego doglądania czy serwisowania...

Ale pompe Ciepla pierwszy raz i jak masz uszkodzony egzemplarz czy cos, to masz w swojej historii 100% wadliwych instalacji z pompami ciepla. :)

Delikatne to oni maja zabezpieczenia, skoro wywala wszystko az do skrzynki z zabezpieczeniem przedlicznikowym wlacznie. Nawet w razie awarii tak sie dziac nie powinno. Jaki maja te bezpieczniki na zasilaniu pompy?

Nawet jak by cos, to i tak beda mieli kilka razy tniej niz Ty w suchym juz domeczku. :)

cos mi sie wydaje, ze temat pompowania w drogiej jest Ci doskonale znany:-)

wyjatkowo podam Ci zuzycie na caly dom za 15 dni listopada: 645kWh ...z czego 70kWh w drogiej:-) a jak u Ciebie?

powinno byc max 100kWh a u maluxa ze 40kWh na wszystko:-)

p.s. mieszkam w zimniejszej strefie przemarzania, niz Ty

Edytowane przez Hippek

rzeklabym, ze beda miec darmo, tylko co z tego, skoro ja zasypiam i w dupie mam, co mi dzis zaniemoze w klamociarni.

Jak wiekszosc u ktorych instalacja zostala poprawnie wykonana. Kazda.

Moze mogli lepiej trafic z instalatorem, to i sen bylby spokojniejszy? Sie jasko nauczy, to to opanuje, bo wlasnie przy jakis problemach wychodzi brak doswiadczenia. Jak wszystko dziala, to kazdy glupi sobie poradzi. Nawet Ty bys dal rade. ;)

Jak wiekszosc u ktorych instalacja zostala poprawnie wykonana. Kazda.

Moze mogli lepiej trafic z instalatorem, to i sen bylby spokojniejszy? Sie jasko nauczy, to to opanuje, bo wlasnie przy jakis problemach wychodzi brak doswiadczenia. Jak wszystko dziala, to kazdy glupi sobie poradzi. Nawet Ty bys dal rade. ;)

dlatego Tobie montowal serwis.

mylisz sie,. jasko poskladal to jak kocki lego. instalator tak samo by sie motal. klamot to rownanie ze zbyt duza iloscia niewiadomych, gdzie wynik oscyluje pomiedzy 2-2.5 w porownaniu do kabli.

zapamietaj, ze nie ma szybko, dobrze i tanio.

ja mam szybko i dobrze a ty szybko i tanio, bo 19stC w salonie to nie jest dobrze

Edytowane przez Hippek

instalator tak samo by sie motal.

Hak by juz mial doswiadczenie, to byc moze wylapal by czy cos jest nie tak i co jest nie tak. na tym polega zdobywanie doswiadczenia. Jak by sie moim hydraulikom wysypalo cos podczas instalacji i uruchomienia, to na pewno by sobie z tym rady nie dali. Identycznie jak jasko.

Przy kablach przerwiesz jeden przewodzik i tez nie dziala. Tylko co z tego?

Jesli juz porownujesz do komputerow, to uwierz mi, ze szybkie zdiagnozowanie usterki wymaga doswiadczenia. Im wieksze, tym szybciej znajdujesz przyczyne. Jak zatrudniam nowego serwisanta, to jemu po 2 tygodniach "pracy" zajmuje taka diagnoza 1-2h z podpowiedziami, a Ci co pracuja po kilka lat z 10 minut i wiedza z bardzo duzym prawdopodobienstwem co jest nie tak. Przy czym wcale nie musza wiedziec, jak sie wykonuje procesor czy kosci pamieci.

Jak będzie iskrzyć na starcie nie robiąc nawet zwarcia pomiędzy fazami to silnik na rozruchu ma zdecydowanie za duży prąd a niski moment. Może nie ruszyć przy takim iskrzeniu a skutek na bezpiecznikach odnieść. Moim zdaniem element do wymiany. Zabezpieczenia sądzę że masz klasy C ale i tak mnie dziwi że główne szybciej wywaliło. Powinna być zachowana selektywność.

Przy kablach przerwiesz jeden przewodzik i tez nie dziala. Tylko co z tego?

na szybko:

pierwsze to z tego: nie masz ogrzewania co najwyżej w JEDNYM pomieszczeniu

drugie to z tego: usterkę lokalizujesz punktowo z dokładnością do jednego kafla terakoty (mowa o stratach)

trzecie to z tego: nie masz basenu w domu i zawilgoconej izolacji pod posadzką

czwarte to z tego: koszta naprawy jest znikomo mały

piąte to z tego: nadal masz ciepła wodę

Jaśku sprawdź zabezpieczenie przeciwporażeniowe. U mnie wywalał prąd w całej chałupie, a winna była brama garażowa i jej podłączenie w garażu. Jak się okazało coś tam było nie teges w puszce i wszystko wywalało, jak cokolwiek się podłączyło w garażu. Sam ten bezpiecznik czerwony też szlak trafił po kilku zwarciach. A tani nie jest po 240 zł.