Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"kabelki" kontra "klamot"...

jasiek71

Recommended Posts

na szybko:

pierwsze to z tego: nie masz ogrzewania co najwyżej w JEDNYM pomieszczeniu

drugie to z tego: usterkę lokalizujesz punktowo z dokładnością do jednego kafla terakoty (mowa o stratach)

trzecie to z tego: nie masz basenu w domu i zawilgoconej izolacji pod posadzką

czwarte to z tego: koszta naprawy jest znikomo mały

piąte to z tego: nadal masz ciepła wodę

Ale dlaczego akurat przy pompie ciepla ma sie rozszelnic rurka w podlodze? Czy to jedyny rodzaj awarii jaki znasz?

Ciepla wode mam nadal, bo mam w zasobniku grzale ktora termicznie dezynfekuje zasobnik. Ona spokojnie zapewni CWU, a koza +2 farelki zapewnia cieplo w domu (o grzaniu klimatyzatorami juz nie wspomne). ;)

Czy naprawde myslisz, ze ja slepo wierze, ze poma ciepla to urzadzenie bezawaryjne? Takich urzadzen nie ma, wiec wybierajac to zrodlo ciepla pomyslalem wczesniej, co by bylo gdyby...

• Odpowiedzi 542
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na zabezpiecznieu przedlicznikowym nie ma bezpiecznika roznicowo-pradowego, a tego tez wywalilo.

Dlatego tak się dzieje, jak przeciwporażeniókwa jest źle podłączona. Potem trzeba wzywać taurona, pge, itp...

Albo samemu zrywać plomby ze skrzynek, dzwonić do dystrybucji ze zgłoszeniem, że się te plomby zerwało i wymieniło bezpiecznik i zamówić usługę montażu nowej plomby, która zostanie doliczona do faktury w wysokości 60zł netto

Inaczej ZE może cię oskarżyć o kradzież

Dlatego tak się dzieje, jak przeciwporażeniókwa jest źle podłączona. Potem trzeba wzywać taurona, pge, itp...

Albo samemu zrywać plomby ze skrzynek, dzwonić do dystrybucji ze zgłoszeniem, że się te plomby zerwało i wymieniło bezpiecznik i zamówić usługę montażu nowej plomby, która zostanie doliczona do faktury w wysokości 60zł netto

Jak moze byc "zle podlaczona"? Nawet elektryk-debil to testuje po podlaczeniu. Chyba, ze ja sam wlasnorecznie podlaczales, to uwierze. :)

BTW:

U mnie zabezpiecznie przedlicznikowe nie jest plombowane. Jak wylaczy sie bezpiecznik, to go moge pojsc "do plota" i pstryknac na "on".

BTW:

U mnie zabezpiecznie przedlicznikowe nie jest plombowane. Jak wylaczy sie bezpiecznik, to go moge pojsc "do plota" i pstryknac na "on".

Spróbuj to zrobić w tauronie na Śląsku.

Życzę powodzenia;) Jest plomba

Chyba, że w Strzegomiu wszyscy kradną prąd;)

Edytowane przez zyzolek

Spróbuj to zrobić w tauronie na Śląsku.

Życzę powodzenia;) Jest plomba

Chyba, że w Strzegomiu wszyscy kradną prąd;)

Sama "wajcha" es`ów nie jest plombowana - możesz nią pstrykać do woli - es`y są TWOJE.

Plomba jest po to cobyś się nie podłączył przed licznikiem , jeśli coś się podzieje to dzwonisz do ZE i zgłaszasz że ściągasz plombę z es`ów , robisz co masz zrobić, przyjeżdżają panowie plombują i płacisz za to paredziesiąt zeta ...

Jak ruszysz plombę z licznika ... tego bym nie robił ... :)

pompowa...

na CO 5 godz. 17 min.

na CWU 51 min.

zużyte 19,79kwh...

Masakra,albo dom spieprzony albo pompa spieprzona albo instalacja do dupy albo instalator do dupy.

Innego wyjścia nie ma,przy takiej temperaturze zewnętrznej i 23-23,5st.C w domu pompa gruntowa powinna łyknąć max.10kWh na c.o i 3kWh na cwu przy 300l zasobniku.

No chyba,że powietrzna jest lepsza od gruntowej to nie mam pytań...

kur...., ja naprawdę nie chce się czepiać tej czy innej pompy ciepła ale takie sytuacje pokazują całe to wychwalanie pod niebiosa jakie to idealne rozwiązanie...

nawet znienawidzony "groszkowiec" z głowicami na grzejnikach poradziłby sobie w takiej sytuacji...

To zamiast się czepiać ogarnij się i weź się w garść bo sądzę,że Ty masz coś od strony instalacji spier...także zacznij od swojej roboty a potem się czepiaj.

Polecam lekturę:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du/page371

Tam nie tylko Pyxis podaje swoje zużycia pompy a dziesiątki inwestorów z różnymi domami i różnymi pompami z różnych regionów Polski.

Może da ci to coś do myślenia.

Edytowane przez wilmax

pokaż w którym miejscu jest coś do doopy...

się naprawi czy poprawi ...

pisać sobie można...;)

jako wisienkę na torcie dot. CWU dodam że zużyte jest 159 L całej wody w domu....

A to Ty jesteś instalatorem to powinieneś wiedzieć a jak nie wiesz to bryk do inwestorów i szukaj.

Takie zużycie nie jest normalne i to powinno Ci wystarczyć.

ja się czepiam...?

opisuję to co widzę i dalej będę, czy to się komuś podoba czy nie to raczej nie jest mój problem...

lekturę już dawno przyswoiłem zanim jeszcze tą instalację robiłem i co z tego...?

mam przytakiwać aby wszyscy byli zadowoleni...????

A opisuj dalej,każdy Ci mówi,że coś jest spier...(ja stawiam na instalację wewnętrzną) a Ty wyciągasz głupie i błędne wnioski.

w takich sytuacjach wyłazi ile jest warte sterowanie posiłkujące się czujnikiem wewnętrznym i mające priorytety w tanim prądzie...

Jest do doopy. Dlatego ja mam czujnik w wylewce, a nie nie pomiar temperatury wewnetrznej. Zeby zaburzyc rytm pracy pompy musial bym ze 3 dni non stop brykietowac w salonie. :)

Edytowane przez Pyxis
Literowka

miało być tak jak to opisują inni a wyszło jak widać, ja tylko opisuje spostrzeżenia ...:yes:

To pozostań jedynie przy spostrzeżeniach bo oprócz spostrzeżeń wyciągasz błędne wnioski jak mówię,ze spieprzonej swojej zresztą instalacji.

ale takie sytuacje pokazują całe to wychwalanie pod niebiosa jakie to idealne rozwiązanie...

Najpierw napraw a potem oceniaj.

Edytowane przez wilmax