jasiek71 18.11.2014 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 a tak to tymi obserwacjami tylko próbujesz pocieszać kablarzy że aż tak bardzo nie dali ciała z czego niektórzy się bardzo ucieszyli. a to jest najlepsze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.11.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 wyliczysz COP pompy tyle ze ni jak on nie pasuje do COP instalacji grzewczej... już teraz widac że jego pompa wytwarza więcej energii niż potrzebuje jej mój dom na Co i CWU razem wzięte... to samo się dotyczy jego chałupy, niech porówna poprzedni sezon i zobaczy że dom z PC potrzebuje więcej energii... Ale to ile potrzebuje energii jego dom, jest immanentna wlasciwoscia jego chalupy. Ta chalupa tyle samo energii bedzie potrzebowala z kabli, co i z pompy ciepla, tylko pompa ciepla jej koszt pozyskania bedzie nizszy. O ile nizszy powie nam wlasnie COP. Nie wpadaj w bezsens porownywania do siebie 2 roznych domow, bo to jest nieporownywalne. Nawet jak blizniaka postawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 18.11.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) może bardziej sprawność całego systemu grzewczego łącznie z tym od CWU... bo to ze PC coś tam wyprodukowała to jeszcze niewiele znaczy... Co ma piernik do wiatraka. Dodajesz CO i CWU i masz wynik. Jaka jest różnica czy baniak CWU zagrzeję PC czy grzałką. Straty zbiornika i instalacji raczej takie same . Zbiornik przy PC trochę większy ale grzany do niższych temperatur. Reszta instalacji identyczna. Zrozum że ważny jest koszt wytworzenia jednostki ciepła. Porównywanie domów czy sezonów nic nie daje. Jeden ma 22 w domu i okna pootwierane bo mu duszno a drugi ma 24 i pozamykane kanały wentylacyjne bo mu zimno. Załóż ciepłomierze i wtedy podawaj wyniki i nikogo nie będzie interesowało to jaki dom, gdzie stoi, ile wody zużywają czy latają po domu na golasa czy siedzą w polarze. W innym przypadku możemy porównać czy jeden dom jest droższy od drugiego w ogrzaniu i podgrzaniu CWU. I w takim porównaniu Twój i wielu kablarzy wypada gorzej. Edytowane 18 Listopada 2014 przez mar1173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.11.2014 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) . Edytowane 22 Listopada 2014 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.11.2014 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 (edytowane) . Edytowane 22 Listopada 2014 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 18.11.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 wyliczysz COP pompy tyle ze ni jak on nie pasuje do COP instalacji grzewczej... już teraz widac że jego pompa wytwarza więcej energii niż potrzebuje jej mój dom na Co i CWU razem wzięte... to samo się dotyczy jego chałupy, niech porówna poprzedni sezon i zobaczy że dom z PC potrzebuje więcej energii... Jeśli mam porównać dwa sezony w tym samym domu pierwszy z czystym prądem i drugi z PC i ciepłomierzem i jeśli wychodzi że dom z PC pobrał więcej energii to może oznaczać że sezon był dłuższy lub chłodniejszy, był mniej słoneczny, domownicy mniej gotowali i częściej się kąpali i sto innych powodów. U mnie 3 sezon i każdy o innym zużyciu i jakie mam wyciągnąć wnioski że PC ma lepszą sprawność. Chcesz porównywać chałupy i sezony to sobie porównuj. Chcesz się czegoś dowiedzieć o źródle ciepła załóż ciepłomierz. Będziesz znał konkretne liczby to sobie wyliczysz ile będzie cię kosztowało grzanie prądem, gazem, węglem, PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 18.11.2014 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 jakimś cudem macie bardzo porównywalne zużycie ... tak samo jak kablarze ... podobne domy , podobne zużycie... wiem że to dziwne ale tak właśnie to wygląda... tyle że żaden z PC nie wyskoczy za COP 2 uwzględniając rachunki... i dokładnie to zaobserwuje każdy... a teraz "lejcie"... Tylko ten COP 2 daje mi ok 3tys zł. Szału nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 18.11.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 według ciepłomierzy to wszyscy pompiarze mają spierd... chałupy... normalnie paradoks ... A może po prostu mają ciepło w domu i zużywają normalne ilości ciepłej wody. Idąc tym tokiem myślenia to sp... domy mają węglarze, gazownicy po prostu wszyscy oprócz kablarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.11.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Całe zamieszanie z tego wynika powstało w oparciu o porównanie energii licznikowej z energią ciepłomierza tak to nigdy pompa nie wygra, ponieważ troszkę trzeba poświęcić na całą sprawność układu. Ale i tak pompa wg mnie ma gigantyczną nadwyżkę nad kablami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 18.11.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 wyliczysz COP pompy tyle ze ni jak on nie pasuje do COP instalacji grzewczej... już teraz widac że jego pompa wytwarza więcej energii niż potrzebuje jej mój dom na Co i CWU razem wzięte... to samo się dotyczy jego chałupy, niech porówna poprzedni sezon i zobaczy że dom z PC potrzebuje więcej energii... Mysle, ze spor nie idzie o to, ile dom potrzebuje energii, ale ile energii nalezy dostarczyc aby zapewnic jego mieszkancom komfort cieplny. Jak pisales wczesniej palili w piecach, odczuwali znaczace promieniowanie, intensywne, praktycznie od podlogi do sufitu, teraz grzejesz podloge czy grzejniki i oczywistym jest ze ciezka taka metoda zapewnic ten sam poziom komfortu, a wiec o wiele wiecej energii idzie na to, aby ten komfort byl. Mam z tym pewne doswidczenia porownjac odczucia grzania klima a podlogowka. Moja klima moglaby byc polowe mniejszej mocy i miec jeszcze mniejsze obroty wentyla i za polowe tego co teraz tez dawalaby komfort dajac cieply strumien powietrza wtedy kiedy chce i tam gdzie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.11.2014 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Ja nie stwierdzam jakiś potrzeb promieniowania podczerwonego! a siedzę w domu gdzie jest C.O z grzejnikami..cóż grzejnik jest u nas w pokoju zamknięty .. aby nie grzał; bo się źle śpi. Czekam odpowiedzi czy porównanie tyczy się pompa ciepła vs kable ile prądu poszło tu, a ile tu ..Pompa nad kablami ma jakieś lekko 300% przewagi, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 18.11.2014 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Pompa pompie nie równa.. COP raczej też nie jest stały? Patrząc tylko na moja pompe do cwu to wiem ze fajna sprawa. P.S widzieliście zeby wymiennik PC (czy jak to sie nazywa) był w wodzie (jeziorze) ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 18.11.2014 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Ja nie stwierdzam jakiś potrzeb promieniowania podczerwonego! a siedzę w domu gdzie jest C.O z grzejnikami.. cóż grzejnik jest u nas w pokoju zamknięty .. aby nie grzał; bo się źle śpi. Czekam odpowiedzi czy porównanie tyczy się pompa ciepła vs kable ile prądu poszło tu, a ile tu .. Pompa nad kablami ma jakieś lekko 300% przewagi, Alez wy jestescie krnabrni... Czy ja gdzies napisalem, ze kazdy ma potrzebe siedziec przy goracym piecu kaflowym? Nie rozumiecie, ze ktos kto takie piece mial jest przyzwyczajony do bardzo goracego, rzedu 50-60 zrodla ciepla? I jak takiej osobie zapewnic komfort cieply przez podloge majaca np 28 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 18.11.2014 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Czekam odpowiedzi czy porównanie tyczy się pompa ciepła vs kable ile prądu poszło tu, a ile tu .. Pompa nad kablami ma jakieś lekko 300% przewagi, problem w tym, że tak powinno być, ale nie jest u Jaska sąsiada problem w tym, że Jasiek domniemywa spartaczoną pompę (duży pobór prądu, niski COP); spartaczony układ (starowanie podłogówką, potencjalna awaryjność PC); szybko zarzucił problem delty na poziomie 8-9K! za to chętnie by pokazał samo zużycie bo niby domu takie same, a jednak inne: dom nowy vs istniejący i wygrzany dom z 24*C vs dom z 22*C dom większy z mniejszym w m2 i chyba jeszcze dom z wadliwym układem CO (przy PC) vs dom z sprawnym układem CO (kabelki) bo coś zużycie kWh w domu z PC jest kosmiczne! ok 30kWh na dobę .... czemu chciałoby się dowiedzieć. Założy ciepłomierz to się dowiemy, że albo dom jest dziurawy i potrzebuje bez PC 100kWh dobą (niemożliwe) albo ma PC z COP 1 (niemożliwe). Trzeba szukać dziury w całym: PC z układem albo kamera termo do domu lub oba jednocześnie. Bo 30kWh na dobę z pompy gruntowej to kosmiczny pobór energii i nawet 24*C w domu tego nie usprawiedliwia. A Jasiek chyba za szybko winnych poszukał w owych 24*C czy mizerii PC -nie że wadliwej ale, że mizerii samej z siebie. Jakby było OZC to tez by podjaśniło, choćby do nowego budynku bo Jaskowy to się wyliczy z temperatury, rachunków za ostatnie 3 lata i metrażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.11.2014 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 P.S widzieliście zeby wymiennik PC (czy jak to sie nazywa) był w wodzie (jeziorze) ?? Tak. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/81/Pond_Loop_Being_Sunk.jpg/800px-Pond_Loop_Being_Sunk.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.11.2014 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 może w pompie grzałki chodzą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.11.2014 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Jakby było OZC to tez by podjaśniło, choćby do nowego budynku bo Jaskowy to się wyliczy z temperatury, rachunków za ostatnie 3 lata i metrażu. Szybko można na tym zrobić temat spekulacyjny, na tym bym się nie opierał, jako źródle wiedzy o budynku. Brzmi to może absurdalnie, nie mniej, na 100% nikt karnie nie trzyma 24 h temp zadanej np 20 st dzień noc... nikt nie utrzymuje strumienie wentylacyjnego zgodnego z WT, każdy chce zasłonić kratki wywietrzników, okna karnie pozamykane na, nawiewniki zło konieczne. Teraz robiąc audyt zgonie z wytycznymi to wszytko się uwzględni, a tu nagle chłopek roztropek będzie się hihrał bo jemu idzie 30-40% mniej na ogrzewanie .. bo powietrza w domu nie ma, woda po szybach się leje... nie trzyma temp karnie 24 h, tylko rano cyknie, wieczorem cyknie ogrzewaniem .. i jemu się zdaje że ktoś jest wróżką i przewidzi jego metody... Stąd OZC do porównań na sucho, bez udziału inwestora daje większą pulę do porównania... chyba że bogaty deweloper zrobi naście identycznych opomiarowanych budynków i ładnie wykresami zestawi jak i co .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabel 18.11.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 chyba mało z Was kto zrozumiał ideę Pana jaskama w rekach 2 domy w tej samej okolicy , ta sama pogoda, warunki klimatyczne i je obserwuje nie ważne który ile potrzebuje energii na CO domy powinny zachowywać się przewidywalnie i porównywalnie przeglądając watek grzejących elektrycznością natrafiłem na dane Pana jaśka w kontekście np Pani Hippki gdzie zużycie prądu było 1:1,5 czy np w porównaniu do domu Pana R&K 1:3 , ale tego jednoznacznie chyba nie da się porównać i wyrywkowo bo domy na różnych końcach polski i porównania były sporadyczne (w kontekście tygodniowych zużyć energii) a tu Pan jasiek ma w ręce dzień po dniu 2 domy i jeśli nawet ich zużycie różniłoby się 5:1 to i tak fajnie że Pan jasiek to robi bo można zaobserwować pewne rzeczy , pewne zjawiska, i to że domy są grzane 2 różnymi urządzeniami - ilu z Was ma taką możliwość by coś porównać , zaobserwować na własnym "podwórku" - każdy tylko sączy jadem Panie Jasku - trzymam kciuki i obserwuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabel 18.11.2014 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 nie wiem , nie znam się , dopiero zbieram informację i czytam nigdy zwolennikiem skomplikowanych układów nie byłem wątek z PC jeszcze przede mną ale odpowiedzcie mi proszę - czy ktoś kto nie znam się na instalacji może zamontować sobie PC i nic przy niej nie robić ? czy nic = dosłownie nicczy nic = trochę musisz umieć i wiedzieć , coś pogrzebać , coś pozmieniać, coś przestawić / coś "naprawić" etc oświećcie mnie proszę - piszmy tu merytorycznie - nie każdy jest obcykany i oblatany pomóżcie mi podjąć właściwą decyzje - mam jeszcze czas i nie chcę popełnić błędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.11.2014 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 nie ważne który ile potrzebuje energii na CO domy powinny zachowywać się przewidywalnie i porównywalnie tak by było jeśli był by wskaźnik mocy cieplnej na 1m2 lub całego budynku ile W/K strat .. a tak można porównywać .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts