Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"kabelki" kontra "klamot"...

jasiek71

Recommended Posts

• Odpowiedzi 542
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

poczytałem...

teraz chłodne dane ...

kable 59,92kwh...

klamociak...

8:47 na CO i 0:51 na CWU

naklepał 28,17kwh...

po ostatnich paleniach w kominku pomimo że dzisiaj już nie palili dalej jest chłodniej w pokojach na piętrze...

instalacja sprawna, przepływy są ...( nie musicie się wysilać z szukaniem diagnozy czy kozła ofiarnego ....:cool:)

tyle i tylko tyle...

odnośnie wywodów jak to w jednym roku poszło 4 tony węgla w następnym 5 ton a w jeszcze następnym "opary" energii elektrycznej, to samo jak w jednym sezonie pompa pyknęła 4000kwh a w następnym 3000kwh a komfort ten sam ...

kilka chłodnych porównań z mojej chałupki gdzie nie muszę przeliczać ton węgla czy COPów ...

wszystko liczone od daty 12 lipiec ( okres rozliczeniowy...)

18,11,2014

CO- 1553,28kwh

CWU - 406,86kwh

cała nocna 2351kwh

cała dzienna 721kwh

18,11,2013

CO - 1577,18kwh

CWU - 400,88kwh

nocna 2376kwh

dzienna 771kwh

18,11,2012

CO - 1648,53kwh

CWU - 377,60kwh

nocna 2350kwh

dzienna 722kwh

18,11,2011

CO - 1663,78kwh

CWU - ( brak danych )

nocna 2235kwh

dzienna 732kwh

w przeciągu czterech lat raptem kilka procent rozbieżności, jeżeli wy potraficie rozjechać się o kilka tys. kwh to gratuluję...

podobno zima zimie nie równa, jak myślicie ile będzie u mnie na koniec sezonu...?, mam strzelać z kilkuprocentową dokładnością...?

chałupa z PC stojąca obok ma według was "bujać" się pomiędzy sezonami o kilka tys. kwh...?

czyli co , kilkadziesiąt procent pomiędzy sezonami można przyjąć jako wyznacznik...???

po co więc jakieś strefy klimatyczne, OZC , inne wywody czy wyliczenia...

Jasiek, ile osób mieszka w domu? Ja w 1,5 miesiąca zużywam więcej energii cieplnej na ogrzanie CWU. Przed montażem pompy grzałką wychodziło średnio 300-350kWh na miesiąc i myślałem, że oszczędzam.

Jasiek, ile osób mieszka w domu? Ja w 1,5 miesiąca zużywam więcej energii cieplnej na ogrzanie CWU. Przed montażem pompy grzałką wychodziło średnio 300-350kWh na miesiąc i myślałem, że oszczędzam.

Też tak myślałem 30 -35 m3 gazu u mnie idzie na miesiąc to w kilowatach tyle co u ciebie a woda nie leje się strumieniami.Cudów nie ma woda w zasobników od energii kosmicznej nie chce się grzać.

Daleko mi do podważania Twojej i Twojej rodziny higieny osobistej ale to się mnie nie mieści w głowie... Czy Ty widzisz ile wychodzi litrów wody dziennie na jednego domownika?

Ja już to przerabiałem z Jaśkiem;) Odesłano mnie do wątku "Jaśkowe wynalazki" (czy jakoś tak) bo normalnie oczywiście jest to niemożliwe. Ja przy bojlerze z grzałką zużywałem 300kWh miesięcznie i bardzo oszczędzałem. Teraz przy pompie nie oszczędzam i zużywam ok 150kWh miesięcznie.

a moja cała chałupa potrzebowała na CO w tym samym czasie 517,8kwh...

czyli twój dom ma znacznie gorsze parametry od mojego "szałasu"...:cool:

ps. jakoś nie przypominam sobie aby twój dom w ubiegłym sezonie zużywał więcej energii niż mój ...;)

odpowiedź mogłaby być bardzo prosta, niestety nie mam porównania ponieważ tak jak napisałem powyżej nie mieszkałem w listopadzie, notowałem dosyć drobiazgowo styczeń,luty i marzec. z grubsza kwiecień i maj.

jeśli chodzi o obserwacje co się zmieniło od poprzedniego sezonu to mam subiektywne wrażenie, że okna nie trzymają parametrów ponieważ czuje się przy oknie lekki chłód.nie wiem czy tak jest w rzeczywistości. druga sprawa mamy małego psa i czasami poziom wychłodzenia salonu poprzez ciągłe "kręcenie" się jest zaskakująco wysoki..

ogrzewanie od stycznia do końca maja zjadło mi 4800 kWh .

na pewno warto porównywać zużycie z kablami i z klamotami ale nawet w tym samym domu wprowadzamy sporo zmiennych i tak do końca nigdy nie uda się porównać idealnie.

Będę miał porównanie zużycia energii dla domu, w którym w poprzednim sezonie było grzane piecykami elektrycznymi a od września tego roku zastąpione klimą (fujitsu). Domek 140m2. Niestety będzie to wszystko obarczone błędem, ponieważ zużycie będzie tylko za cały dom. Nie było i nie ma podliczników. Woda z bojlera cały czas.

Sorki Jasiek, ale jeśli tak się gospodarujesz prądem w całym domu jak przy grzaniu CWU to nawet środkowoafrykańskie strzechy potrzebują więcej na dogrzanie. Dla mnie jest to niemiarodajne i prawdopodobnie dla większości takie będzie. Ale swoją drogą szczerze gratuluje, ja niestety tak bym nie potrafił.

napisał to co zaobserwował i tyle,

Nie napisał tylko co ZAOBSERWOWAŁ. Gdyby napisał TYLKO obserwacje, to inna sprawa. Problem w tym, że jasiek po drodze wypruł z siebie WNIOSKI. I tyle. Nie wiem ile razy trzeba to będzie jeszcze powtórzyć. Mimo tego nadal uważam, że nawet te obserwacje, to sobie można w buty wsadzić.

nie interesuje mnie czy to się komuś podoba ...

Z takim podejściem do innych...

nie pasuje wątek to nikt nie zmusza robić w nim śmietnika...

Ten wątek, od momentu jak jasiek nie tylko zaczął podawać obserwacje, ale także wyciągać błędne (by nie napisać dosadniej) wnioski z tych obserwacji, sam zrobił z niego śmietnik. Moje pytanie brzmi nadal, po co to jaśkowi, jaki w tym ma cel. Nadal jest to pytanie retoryczne.

są wątki o pompach i zadowolonych użytkownikach więc może tam klepać się po pleckach...

Ty masz jakiś odcisk na tym punkcie -- co by w końcu wyjaśniało powstanie tego wątku i tego co w nim "wyprawiasz".