Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"kabelki" kontra "klamot"...

jasiek71

Recommended Posts

a gdzie ja coś mówię że ciepłomierz do bani...?

co chałupie się odmieniło ...?

trochę wyschła w pierwszym sezonie i teraz potrzebuje więcej energii...?

jakoś powoli przestają mnie dziwić te 1000kwh rozbieżności pomiędzy sezonami przy ogrzewaniu pompami...

dodając COP to już naprawdę jazda ...

A co w tym dziwnego. Pierwszy sezon dom mokry, kombinacje z ustawieniami, trochę baboli po fachowcach itd 4500kWh

W drugim chałupka trochę wygrzana, sterowanie ustawione, babole naprawione, sezon łagodniejszy itd i śmiało można zejść o 1000kWh.

Jeśli w grudniu nie będzie jakiejś katastrofy to cały rok bez żadnych zmian czy poprawek zmieszczę w ok 3500-3600 a to już 500 mniej niż w poprzednim.

• Odpowiedzi 542
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Watek poczytny to tu napisze:)

Jako ze testuje okresowe dogrzewanie podlogowka lazienek i kuchni, a caly dzein temp w domu pilnuje klima mam ciekawe spostrzezenie.

Zupelnie stracila na znaczeniu temperatura w domu. Wazniejsze jest czy domownik odczuwa badz ciepla podloge badz cielpy nawiew z klimy.

Wczesniej grzalem 24h wszystko podloga, w lazience dzieki temu cala dobe byla odpowiednia temperatura, ale... ale nie bylo odpowiedniego komfortu wtedy kiedy chcialem !!!

Bo jesli sterownik grzal do np 10 rano to wieczorem podloga odczuwalnie chlodna pomimo, iz temperatura ok.

Teraz podloga grzana jest miedzy 17 a 18 co powoduje, iz temperatura w lazience nie zdazy drgnac, za to nie ma takiego, co by wszedl i stwierdzil, ze zimno :p

Te ruchy temperatury to zakres maks. 1.5 stopnia, ale odczucia zupelnie rozne.

Takze w moim przypadku o wiele lepiej byloby miec kabelek w podlodze w lazience i "pyknac" podloge poznym popoludniem (lub w tanim pradzie).

Jesli obecnie na to dogrzewanie podlogi schodzi 0,3 - 0.5 m3 gazu (czyli jakie 3 do 5.5 kWh to kable spowodowalyby kolejny spadek zuzycia, byloby zero strat na przesyle i sprawnosc 100%.

to może mieć tylko znaczenie w skali 7h na dobę i histerezy na sterowniku

jest różnica czy masz CO czy nCO

czy wystąpienie straty/ obniżenia temperatury w centralnym miejscu w domu powoduje grzanie całego domu czy tylko wybranych pomieszczeń

w układzie wodnym temperatura zasilania to minimum 25*

czyli ZAWSZE więcej niż temperatura zadana dla danego lub wszystkich pomieszczeń

woda nie "przeleci" przez wybrane pomieszczenia uzupełniając wybrane / te gdzie wystąpiła strata

woda dostarczy kWh WSZĘDZIE!

Ka(rol)bel

kabel dostarcza kWh do tego pomieszczenia w którym wystąpiła strata

wszystkie układy wodne dostarczają praktycznie wszędzie kWh powodując dogrzanie pomieszczenia w którym jest czujnik a np przegrzanie pomieszczenia gdzie są zyski słoneczne

tak?

wiec idąc tym tokiem myślenia

kable precyzyjnie dostarczą do 2-3 pomieszczeń 100kWh

a układ oparty na wodzie dostarczy w tym samym czasie do całego domu np 130 a może i 200 kWh

to chyba by wyjaśniało zużycie u Pana Qubika

Ka(rol)bel

A dlaczego nie 300 kWh, nie przesadzaj, aby podłogówka wodna pobrała 2 razy wiecej energii musiałoby by byc przegrzanie o ok 6-7 oC. Czy to jest realne?

A co przypadku gdy podłogowka wodna ma siłowniki i regulatory w pomieszczeniach? Tez łyka energie niczym czarna dziura?

czy wystąpienie straty/ obniżenia temperatury w centralnym miejscu w domu powoduje grzanie całego domu czy tylko wybranych pomieszczeń

czyli ZAWSZE więcej niż temperatura zadana dla danego lub wszystkich pomieszczeń

woda nie "przeleci" przez wybrane pomieszczenia uzupełniając wybrane / te gdzie wystąpiła strata

Ka(rol)bel

MYlisz sie Hipolit. Woda dostarczy tylko tam, gdzie pomieszczenie bedzie moglo to cieplo odebrac.

wszystkie układy wodne dostarczają praktycznie wszędzie kWh powodując dogrzanie pomieszczenia w którym jest czujnik a np przegrzanie pomieszczenia gdzie są zyski słoneczne

tak?

wiec idąc tym tokiem myślenia

kable precyzyjnie dostarczą do 2-3 pomieszczeń 100kWh

a układ oparty na wodzie dostarczy w tym samym czasie do całego domu np 130 a może i 200 kWh

to chyba by wyjaśniało zużycie u Pana Qubika

Ka(rol)bel

Nie jest z tym tak do końca. Ciepło od zysków słonecznych to praktycznie samo powietrze i po 1-2 h po zachodzie słońca rozchodzi się po innych pomieszczeniach i wraca do normy. To jest jak z klima grzejesz - ciepło, wyłączasz- zimno. Pisałem o tym kilka postów wcześniej, że podłogówka dobrze wysterowana nie podnosi temp w pomieszczeniu tylko ją utrzymuje. Np godz. 12 świeci słońce w pomieszczeniu temp. 24 st. temperatura podłogi 22,5 st. w pozostałych pomieszczeniach temp 22 st. temp podłogi podobna. Włączam ogrzewanie na 2 h i podnoszę temp podłogi o 1 st czyli do 23,5 st to napisz mi proszę o ile wzrośnie temperatura w pomieszczeniu w którym było 24 st. i w tym w którym było 22 st. Czy przegrzanie nastąpiło od ogrzewania czy od zysków słonecznych. Jakie masz zróżnicowanie temperatur pomieszczeń w domu 1130-150m2. Przecież bez grzania ciężko byłoby utrzymać w jakimś temp mniejszą o 2st. Tym bardziej że tu raczej chodzi o okresy przejściowe i wiadomo że jak jest ciepło i dużo słońca to i PC się rzadziej i na krótsze okresy załącza i energii do ogrzania chałupy potrzeba niewiele. 130kWh to ja muszę wpakować przy temp. ok -15,-20 st a wtedy raczej nikt nie patrzy na zyski tylko tania taryfę bo z góry wiadomo że po zachodzie słońca momentalnie temp. wróci do normy.

MYlisz sie Hipolit. Woda dostarczy tylko tam, gdzie pomieszczenie bedzie moglo to cieplo odebrac.

Panie Pyxis - jesli chce Pan mieć w pomieszczeniach 23*C a woda w układzie ma 25*C - to wszystkie pomieszczenia zostaną dogrzane

- prawda Panie asolt?

A dlaczego nie 300 kWh, nie przesadzaj, aby podłogówka wodna pobrała 2 razy wiecej energii musiałoby by byc przegrzanie o ok 6-7 oC. Czy to jest realne?

A co przypadku gdy podłogowka wodna ma siłowniki i regulatory w pomieszczeniach? Tez łyka energie niczym czarna dziura?

tego ja już nie wiem - mówimy tu o przykładzie 3 pomieszczenia z 8 potrzebują dogrzania

kable w 3 pomieszczeniach dostarczają 100kWh

ile dostarczy układ wodny w całym domu = 8 pomieszczeniach ?

odpowie Pan -Panie asolt?

PS. jaką temperaturę ma układ wodny na zasilani ? Panowie od "klamotów" - wyskakiwać z danymi ;)

Nie jest z tym tak do końca. Ciepło od zysków słonecznych to praktycznie samo powietrze i po 1-2 h po zachodzie słońca rozchodzi się po innych pomieszczeniach i wraca do normy. To jest jak z klima grzejesz - ciepło, wyłączasz- zimno. Pisałem o tym kilka postów wcześniej, że podłogówka dobrze wysterowana nie podnosi temp w pomieszczeniu tylko ją utrzymuje. Np godz. 12 świeci słońce w pomieszczeniu temp. 24 st. temperatura podłogi 22,5 st. w pozostałych pomieszczeniach temp 22 st. temp podłogi podobna. Włączam ogrzewanie na 2 h i podnoszę temp podłogi o 1 st czyli do 23,5 st to napisz mi proszę o ile wzrośnie temperatura w pomieszczeniu w którym było 24 st. i w tym w którym było 22 st. Czy przegrzanie nastąpiło od ogrzewania czy od zysków słonecznych. Jakie masz zróżnicowanie temperatur pomieszczeń w domu 1130-150m2. Przecież bez grzania ciężko byłoby utrzymać w jakimś temp mniejszą o 2st. Tym bardziej że tu raczej chodzi o okresy przejściowe i wiadomo że jak jest ciepło i dużo słońca to i PC się rzadziej i na krótsze okresy załącza i energii do ogrzania chałupy potrzeba niewiele. 130kWh to ja muszę wpakować przy temp. ok -15,-20 st a wtedy raczej nikt nie patrzy na zyski tylko tania taryfę bo z góry wiadomo że po zachodzie słońca momentalnie temp. wróci do normy.

mowie o liczbach Panie mar1173 a nie o odczuciach

to ze temperatura się Panu nie podwyższa nie oznacza ze woda "przelatuje" przez dane pomieszczenie bez strat - tak czy nie?

to ze temperatura nie wzrasta wynika z akumulacji podłogi/posadzki , ścian i sufitów które nadmiar energii akumulują

nie mówię o 130 kWh dla PC tylko dla układu wodnego - ta wartość może zostać przez PC zbita przez 2/3/3,5 czy nawet 4 ale zawsze będzie wyższa niż przy kablach - tak czy nie?

edit: i nie opowiadaj bredni że zyski słoneczne nie mają nic do rzeczy - na forum jest sporo domów choćby Lobo_M czy j-j którzy bardzo późno rozpoczynają sezon grzewczy bo zyski słoneczne mają dla nich duże znaczenie - pisał o tym też M.A.G na ostatnich stronach swojego dziennika

Ka(rol)bel

Edytowane przez kabel

Ka(rol)bel

Ja mam na zasilaniu po 1h grzania 35st i taka temperatura podnosi temp podłogi o 0,5st/h. Przy grzaniu dwutaryfowym temp podłogi nie m,a więcej jak 24st max 25 -26 przy -20 na zewnątrz i to w końcowej fazie cyklu grzania . Dla komfortu lepiej grzać częściej i krócej niż rzadko a długo. Ideałem byłoby zastosowanie pogodówki ale przy PC konieczny byłby bufor 800-1000l.

Panie Pyxis - jesli chce Pan mieć w pomieszczeniach 23*C a woda w układzie ma 25*C - to wszystkie pomieszczenia zostaną dogrzane

- prawda Panie asolt?

tego ja już nie wiem - mówimy tu o przykładzie 3 pomieszczenia z 8 potrzebują dogrzania

kable w 3 pomieszczeniach dostarczają 100kWh

ile dostarczy układ wodny w całym domu = 8 pomieszczeniach ?

odpowie Pan -Panie asolt?

PS. jaką temperaturę ma układ wodny na zasilani ? Panowie od "klamotów" - wyskakiwać z danymi ;)

Nie, nie odpowiem, za mało danych za duzo niewiadomych.

A tak poza tym, to z Hipcią nie dyskutuję, znowu kolejne wcielenie, które z kolei?

Edytowane przez asolt

tak?

tak, szczególnie że kablarze i tak grzeją akumulacyjnie w taniej taryfie i zyski słoneczne czy bytowe przestają mieć takie znaczenie

Nie, nie odpowiem, za mało danych za duzo niewiadomych.

A tak poza tym, to Hipcią nie dyskutuję, znowu kolejne wcielenie, które z kolei?

nie jestem Hipcia ! proszę odpowiedzieć Panie asolt - Pan ma tu jak widzę największe doświadczenie teoretyczno(obliczeniowe)-praktyczne(sprzedażowo-monterskie) - jeśli brakuje Panu danych może Pan posłużyć się jakiś przykładem i jakimiś założeniami

chyba że pytam o "niewygodne" dla "klamociarzy" i sprzedawców PC dane?

rozmawiamy fachowo i merytorycznie?

czy chowamy głowę w piasek ?

- prawda Panie asolt?

Pomieszczen nie grzeje "woda z ukladu" Panie Hipolit, a wylewka. Ta ma 25*C zima. Teraz ma w okolicach 23*C przy 22*C w pomieszczeniach. Jak jakies pomieszczenie bedzie mialo 24*C to wylewka podgrzana do 23*C nic w nim nie "dogrzeje". Logiczne, ale pewnie nie dla wszytkich. :)

tak, szczególnie że kablarze i tak grzeją akumulacyjnie w taniej taryfie i zyski słoneczne czy bytowe przestają mieć takie znaczenie

Panie imrahil - osoby posiadające kable grzewcze grzeją precyzyjnie w miejscu powstawiania strat - więc jeśli gdzieś występują zyski tam układ nie włączy się , a kabel grzewczy z sąsiedniego pomieszczenia nie dostarczy energii do sąsiedniego pomieszczenia tak jak jest to w centralnym układzie wodnym

TAK ? czy nie ?

Pomieszczen nie grzeje "woda z ukladu" Panie Hipolit, a wylewka. Ta ma 25*C zima. Teraz ma w okolicach 23*C przy 22*C w pomieszczeniach. Jak jakies pomieszczenie bedzie mialo 24*C to wylewka podgrzana do 23*C nic w nim nie "dogrzeje". Logiczne, ale pewnie nie dla wszytkich. :)

Panie Pyxis - zadałem pytanie - jaką ma Pan temperaturę zasilania swojej wodnej podłogówki ??

Pani nie odpowiedział wiec posłużę się danymi Pana mar1173

Ja mam na zasilaniu po 1h grzania 35st i taka temperatura podnosi temp podłogi o 0,5st/h.

jeśli przelatuje woda o temperaturze 35* przez pomieszczenie w którym chcemy mieć 22-23*C a posadzka ma 24-25*C to czy do tego pomieszczenia dostarczona została energia?

Panie asolt ile to będzie kWh ? czy coś jeszcze potrzebuje Pan by przeliczyć to na 1m2?

Panie Pyxis - zadałem pytanie - jaką ma Pan temperaturę zasilania swojej wodnej podłogówki ??

Panie Hipolit. Powtorze: Nie ma to znaczenia. To ze kable w wylewce nagrzewaja sie do 70*C nie znaczy, ze masz w pomieszczeniu 65*C. Grzeje wylewka a ta ma obecnie okolo 1K wiecej niz powietrze w pomieszczeniu.

nie jestem Hipcia ! proszę odpowiedzieć Panie asolt - Pan ma tu jak widzę największe doświadczenie teoretyczno(obliczeniowe)-praktyczne(sprzedażowo-monterskie) - jeśli brakuje Panu danych może Pan posłużyć się jakiś przykładem i jakimiś założeniami

chyba że pytam o "niewygodne" dla "klamociarzy" i sprzedawców PC dane?

rozmawiamy fachowo i merytorycznie?

czy chowamy głowę w piasek ?

Z Hipolitem, Hipcią, Zytko, Izą, Kablem * (własciwe podkreslic, tzn. wszystko podkreslic) nie da sie rozmawiac fachowo i merytorycznie.

KWh z pradu czyto bedzie kabel czy grzałka zawsze pozostanie kWh, pozostaje kwestia sprawnosci systemu grzewczego a szczegolnie zawartej w niej sprawniosci systemu regulacji. Sprawnosci regulacji, nawet tej najprostszej regulacji przekracza grubo ponad 80% i gadki o sprawnosci 50 i mniej procent to przedszkolakom.

mowie o liczbach Panie mar1173 a nie o odczuciach

to ze temperatura się Panu nie podwyższa nie oznacza ze woda "przelatuje" przez dane pomieszczenie bez strat - tak czy nie?

to ze temperatura nie wzrasta wynika z akumulacji podłogi/posadzki , ścian i sufitów które nadmiar energii akumulują

nie mówię o 130 kWh dla PC tylko dla układu wodnego - ta wartość może zostać przez PC zbita przez 2/3/3,5 czy nawet 4 ale zawsze będzie wyższa niż przy kablach - tak czy nie?

edit: i nie opowiadaj bredni że zyski słoneczne nie mają nic do rzeczy - na forum jest sporo domów choćby Lobo_M czy j-j którzy bardzo późno rozpoczynają sezon grzewczy bo zyski słoneczne mają dla nich duże znaczenie - pisał o tym też M.A.G na ostatnich stronach swojego dziennika

Ka(rol)bel

No i oto w tym wszystkim chodzi- słońce grzeje powietrze a ja w taniej taryfie grzeję posadzkę. Temperatura się nie zmienia a zakumulowana energia zostaje wykorzystana później , tak to ciężko pojąć. Co to za interes dogrzewać 2 godziny później w drogiej. To jest zaleta bezwładności grzeję teraz odbieram później ot cała filozofia.

Też nie pisałem o 130kWh dla PC tylko dla domu.

U mnie 1kWh = 1kWh inaczej nie będzie.Czy dostarczę grzałką, kablami czy PC. Ewantualnymi stratami ogrzewana jest kotłownia którą i tak w jakiś sposób musiałbym ogrzać.

Na forum jest dużo różnych przypadków ja opisałem co zaobserwowałem w swoim domu i to opisałem. Dom mam jaki mam rachunki mnie cieszą. Przy czystym prądzie miałbym min 3xwiększe. Miałem dwa sezony na obserwację i różne sposoby sterowania.Próbowałem również wyłączać pomieszczenia ogrzane od słońca lecz sytuacja była jak wyżej opisałem trzeba było dogrzewać później i w drogiej taryfie . Więc dałem sobie spokój. Jeśli mi cena kWh w taniej wychodzi w najgorszym przypadku 8gr. czy ja muszę tak walczyć o każdą kWh. Wiadomo że lepiej mieć cieplej niż zimniej. Jak wieczorem będę miał 0,5 cieplej to nikt nawet tego nie zauważy ale gdyby było chłodniej to już nie wiem.

jeśli przelatuje woda o temperaturze 35* przez pomieszczenie w którym chcemy mieć 22-23*C a posadzka ma 24-25*C to czy do tego pomieszczenia dostarczona została energia?

Odpowiedź brzmi, jeszcze nie została dostarczona -- ale zostanie z upływem czasu.

Pan może wie, Panie kabel, do jakiej temperatury grzeje się kabel oporowy vel grzewczy gdy jest włączony?