mar1173 19.11.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Panie Pyxis - zadałem pytanie - jaką ma Pan temperaturę zasilania swojej wodnej podłogówki ?? Pani nie odpowiedział wiec posłużę się danymi Pana mar1173 jeśli przelatuje woda o temperaturze 35* przez pomieszczenie w którym chcemy mieć 22-23*C a posadzka ma 24-25*C to czy do tego pomieszczenia dostarczona została energia? Panie asolt ile to będzie kWh ? czy coś jeszcze potrzebuje Pan by przeliczyć to na 1m2? Temp podłogi musi być wyższa od temp pomieszczenie o taka wartość jaka jest wymagana na zakumulowanie odpowiedniej ilości ciepła potrzebnego na pokrycie strat tegoż pomieszczenia w założonej jednostce czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 19.11.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Panie imrahil - osoby posiadające kable grzewcze grzeją precyzyjnie w miejscu powstawiania strat - więc jeśli gdzieś występują zyski tam układ nie włączy się , a kabel grzewczy z sąsiedniego pomieszczenia nie dostarczy energii do sąsiedniego pomieszczenia tak jak jest to w centralnym układzie wodnym TAK ? czy nie ? Co mi po precyzji jak mnie to kosztuje 3 X więcej. Czy kablami czy pompa grzanie ustawione jest na tania taryfę. To grzejemy w nocy lub nad ranem do założonej temperatury nie zważając czy będą później zyski czy nie. Następnie w tanim okienku w dzień i tutaj grzejemy uwzględniając zyski i ewentualnie przy G12W w wekendy grzejemy jak nam się podoba. W drogiej grzejemy jak już temperatura spada do krytycznej czyli np. 22st. I poco to bicie piany o niecentralne sterowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabel 19.11.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 No i oto w tym wszystkim chodzi- słońce grzeje powietrze a ja w taniej taryfie grzeję posadzkę. Temperatura się nie zmienia a zakumulowana energia zostaje wykorzystana później , tak to ciężko pojąć. Co to za interes dogrzewać 2 godziny później w drogiej. To jest zaleta bezwładności grzeję teraz odbieram później ot cała filozofia. Też nie pisałem o 130kWh dla PC tylko dla domu. U mnie 1kWh = 1kWh inaczej nie będzie.Czy dostarczę grzałką, kablami czy PC. Ewantualnymi stratami ogrzewana jest kotłownia którą i tak w jakiś sposób musiałbym ogrzać. Na forum jest dużo różnych przypadków ja opisałem co zaobserwowałem w swoim domu i to opisałem. Dom mam jaki mam rachunki mnie cieszą. Przy czystym prądzie miałbym min 3xwiększe. Miałem dwa sezony na obserwację i różne sposoby sterowania.Próbowałem również wyłączać pomieszczenia ogrzane od słońca lecz sytuacja była jak wyżej opisałem trzeba było dogrzewać później i w drogiej taryfie . Więc dałem sobie spokój. Jeśli mi cena kWh w taniej wychodzi w najgorszym przypadku 8gr. czy ja muszę tak walczyć o każdą kWh. Wiadomo że lepiej mieć cieplej niż zimniej. Jak wieczorem będę miał 0,5 cieplej to nikt nawet tego nie zauważy ale gdyby było chłodniej to już nie wiem. każdy dom jest wystawiony na zyski słoneczne jeśli gdzieś grzejemy gdzie nie trzeba to przegrzewamy pomieszczenie bardziej niż byśmy tego chcieli - wyższe temperatury = wyższa strata = wyższe sezonowe zapotrzebowanie na energię 100 czy 130 kWh to tylko przykład to tak samo jak 10 a 13 czy 1 i 1,3 - są to tylko przykładowe wartości Odpowiedź brzmi, jeszcze nie została dostarczona -- ale zostanie z upływem czasu. Pan może wie, Panie kabel, do jakiej temperatury grzeje się kabel oporowy vel grzewczy gdy jest włączony? ale ile konkretnie!? ile więcej dostarczamy niż potrzebujemy ? bo w takim pomieszczeniu w danej chwili nie potrzebujemy - to jest utrzymywanie w danym pomieszczeniu wyższych temperatur niż chcemy , niżbyśmy sobie tego życzyli , niż zakładamy kable rozgrzewają się do różnych temperatur , zależy to od jego mocy , długości ale przede wszystkim otoczenia , ciepła właściwego / pojemności - po szczegóły odsyłam do wujka googla To przy PC cieplo sie przemieszcza pomiedzy pomieszczeniami... A grzejac kablami, precyzyjnie zatrzymuje sie w progu tego grzanego pomieszczenia precyzja? histereza w sterowniku +/- 0,1-0,25 *C? dużo ? mało ? na pewno z taką dokładnością nikt z wodnych nie jest wstanie sterować , ustawić na ratometrach, siłownikach itp swoich układów Temp podłogi musi być wyższa od temp pomieszczenie o taka wartość jaka jest wymagana na zakumulowanie odpowiedniej ilości ciepła potrzebnego na pokrycie strat tegoż pomieszczenia w założonej jednostce czasu. cały czas rozmawiamy o tym gdy w pomieszczeniu mamy już zadaną temperaturę a nadał w nią pchamy 35*C Panie Hipolit. Powtorze: Nie ma to znaczenia. To ze kable w wylewce nagrzewaja sie do 70*C nie znaczy, ze masz w pomieszczeniu 65*C. Grzeje wylewka a ta ma obecnie okolo 1K wiecej niz powietrze w pomieszczeniu. Z Hipolitem, Hipcią, Zytko, Izą, Kablem * (własciwe podkreslic, tzn. wszystko podkreslic) nie da sie rozmawiac fachowo i merytorycznie. KWh z pradu czyto bedzie kabel czy grzałka zawsze pozostanie kWh, pozostaje kwestia sprawnosci systemu grzewczego a szczegolnie zawartej w niej sprawniosci systemu regulacji. Sprawnosci regulacji, nawet tej najprostszej regulacji przekracza grubo ponad 80% i gadki o sprawnosci 50 i mniej procent to przedszkolakom. Panowie mają jakąś shizę ? jakieś uczulenie na tą Panią ? ZAPEWNIM - nie jestem nią , nie znam jej i nie mam z nią nic wspólnego Panie Pyxis - sterownik kabel odłączy po przekroczeniu zadanej temperatury o wartość histerezy od 0,1 do 0,25 w zależności od sterownika - kabel natychmiast przestaje grzać i nie dostarcza więcej energii do danego pomieszczenia - sterownik załączy się gdy temperatura stadnie poniżej zadanej o wartość histerezy jeśli wylewka ma 1*C niż chce mieć Pan w pomieszczeniu to woda mająca 35*C ciągle ładuje tą wylewkę , ciągle dostarcza Pan więcej niż potrzeba! Panie asolt - przeliczy w końcu Pan czy nie ? bo ja wiem ze 1 kWh to 1 kWh chodzi o sprawność jakiegokolwiek układu grzewczego , o stwierdzenie o ile więcej dostarcza w calym domu , w konkretnym pomieszczeniu w przeliczeniu na 1m2 dane wszystkie już Pan posiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabel 19.11.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 (edytowane) Co mi po precyzji jak mnie to kosztuje 3 X więcej. Czy kablami czy pompa grzanie ustawione jest na tania taryfę. To grzejemy w nocy lub nad ranem do założonej temperatury nie zważając czy będą później zyski czy nie. Następnie w tanim okienku w dzień i tutaj grzejemy uwzględniając zyski i ewentualnie przy G12W w wekendy grzejemy jak nam się podoba. W drogiej grzejemy jak już temperatura spada do krytycznej czyli np. 22st. I poco to bicie piany o niecentralne sterowanie. nie rozmawiamy o kosztach i tym co Pana kosztuje 3x mniej czy więcej szukamy przyczyny dużego poboru u Pana qubika i u sąsiada jaska mówimy o ukałdach opartych o wodna podłogówkę , o tym że eden jest centralny a 2 niecentralny i że w momencie wystąpienia strat kable dostarcza energię w np 102-105% (uwzględniamy histerezę i precyzyjne sterownie) wartości strat a wodny układ np 130-150-czy 200% ponieważ dostarczy energie wszędzie - nawet tam gdzie straty nie wystąpiły niech Pan zrozumie że akumulacja nie ma tu nic do rzeczy - może mniej lub bardziej łagodzić pewne skutki , te pozytywne czy negatywne - ale popatrz na układ z zyskami słonecznymi bez akumulacji - może otworzy Panu to oczy !? Ka(rol)bel Edytowane 19 Listopada 2014 przez kabel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.11.2014 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Panie Pyxis - sterownik kabel odłączy po przekroczeniu zadanej temperatury o wartość histerezy od 0,1 do 0,25 w zależności od sterownika - kabel natychmiast przestaje grzać i nie dostarcza więcej energii do danego pomieszczenia - sterownik załączy się gdy temperatura stadnie poniżej zadanej o wartość histerezy jeśli wylewka ma 1*C niż chce mieć Pan w pomieszczeniu to woda mająca 35*C ciągle ładuje tą wylewkę , ciągle dostarcza Pan więcej niż potrzeba! Panie Hipolicie - to sa oczywiste sprawy. To jest podstawa grzania akumulacyjnego. Tu chodzi o proporcje w dostarczeniu energii do poszczegolnych pomieszczen. Tam gdzie wtlewka bedzie chlodniejsza tej energii zostanie dostarczone wiecej. Jesli samoregulacja podlogowki dzialalaby jak zawory na petlach, to nikt by takich zaworow nie instalowal. Druga sparawa, to fakt, ze rozpatrywanie domu jako zbioru niezaleznych od siebie temperaturow pomieszczen jest zupelnie nizegodne z rzeczywistoscia i zdrowym rozsadkiem. BTW: Temperature na zasilaniu 35*C nie mam nawet przy mojej przewymiarownej pompie w koncowce nocnego cyklu grzania. Musialo by byc ponizej -15 na zewnatrz, zeby taka zobaczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabel 19.11.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Druga sparawa, to fakt, ze rozpatrywanie domu jako zbioru niezaleznych od siebie temperaturow pomieszczen jest zupelnie nizegodne z rzeczywistoscia i zdrowym rozsadkiem. BTW: Temperature na zasilaniu 35*C nie mam nawet przy mojej przewymiarownej pompie w koncowce nocnego cyklu grzania. Musialo by byc ponizej -15 na zewnatrz, zeby taka zobaczyc. Niech Pan to powie, wytłumaczy Panu asoltowi ktory swoje modele matematyczno-fizyczne traktuje jako zbiór osobnych "pudełek" czyli ma Pan taka temperaturę, czasami? Tak czy nie?? Ps. Nie mam nic wspolnego z Hipka, hipolitem ... Etc*niepotrzebne skreslić Mozecie to sobie sprawdzić A na codzień jaką? 32? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.11.2014 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 A na codzień jaką? 32? W zimie ta temperatura nie przekracza na ogol 30*C. Startuje od 25-26*C na zasilaniu. Przy przewymiarowanej pompie. Oj Hipolit, to jest juz jakas choroba z tymi kolejnymi nickami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 19.11.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Przecież to syn TB. Akumulacja ciepła za które płacimy, jest głupotą. Po to jest automatyka, by nie produkować więcej niż w danej chwili potrzeba. Akumulacja przy automatyce, nie jest nawet głupotą, tu zupełny bezsens. Rozumiem akumulację, zysków słonecznych, niech mur się nagrzewa i trzyma ciepło jak długo się da. - Jeszcze raz - akumulacja darmowej energii - zgoda. Akumulacja energii za którą płacimy - NIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.11.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Zacytowales dobry przyklad bezsensownych teorii TB. On nie moze pojac, ze dla kogos kto ma prad dwutaryfowy, energia pobrana w taniej taryfie jest jak "darmowa". To sa mentalne ogranicznia ktorych on nie ma szans przeskoczyc. Tak jak Hipolit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabel 19.11.2014 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Tak tu sie zgadzam z Tb, Hipolitem, Hipka, jaskiem i wszystkimi swietymi Po co akumulować jesli mamy zyski słoneczne?!Czy tak trudno to Państwu przyznać ze w tym zakresie jakikolwiek uklad wodny przegrywa z ukladem bez wody?Ze dostarczają Państwo energie tamgdzie nie trzeba, gdzie nie wystapily straty! Bo zyski słoneczne robią bilans na + Panie asoltJakie znaczenie maja zyski sloneczne w budownictwie w dzisiejszych czasach??Chyba komus tam Pan liczyl toostatnio co ma miec duze szyby od poludnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 19.11.2014 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 każdy dom jest wystawiony na zyski słoneczne jeśli gdzieś grzejemy gdzie nie trzeba to przegrzewamy pomieszczenie bardziej niż byśmy tego chcieli - wyższe temperatury = wyższa strata = wyższe sezonowe zapotrzebowanie na energię 100 czy 130 kWh to tylko przykład to tak samo jak 10 a 13 czy 1 i 1,3 - są to tylko przykładowe wartości Przecież ci już tłumaczyłem: Temperatura przed włączeniem ogrzewania 24 temp podłogi 22,5 po godzinie grzania temp pomieszczenia 24 podłogi 23,5 to skąd do kąd ciepła przepływa. Co ty myślisz ze ja grzeję przez kilka godzin non stop. Co ci przegrzewa. ale ile konkretnie!? ile więcej dostarczamy niż potrzebujemy ? bo w takim pomieszczeniu w danej chwili nie potrzebujemy - to jest utrzymywanie w danym pomieszczeniu wyższych temperatur niż chcemy , niżbyśmy sobie tego życzyli , niż zakładamy To że teraz nie potrzebujemy nie znaczy że za godzinę nie będziemy potrzebować. Z podłogi nie wygonisz ciepła przez 5 minut cały czas rozmawiamy o tym gdy w pomieszczeniu mamy już zadaną temperaturę a nadał w nią pchamy 35*C Jak mamy zadaną temperaturę to już nie pchamy. Panie Pyxis - sterownik kabel odłączy po przekroczeniu zadanej temperatury o wartość histerezy od 0,1 do 0,25 w zależności od sterownika - kabel natychmiast przestaje grzać i nie dostarcza więcej energii do danego pomieszczenia - sterownik załączy się gdy temperatura stadnie poniżej zadanej o wartość histerezy jeśli wylewka ma 1*C niż chce mieć Pan w pomieszczeniu to woda mająca 35*C ciągle ładuje tą wylewkę , ciągle dostarcza Pan więcej niż potrzeba! A co ty myślisz że przy kablach wylewka ma mniej niż pomieszczenie i jak tylko sterownik wyłączy kable to już nie oddaje ciepła. To ładowanie to jest raptem kilkanaście litrów wody o temp.ok 32 st. Idąc twoim tokiem myślenia to zagotowanie wody w czajniku to już przegrzewanie i innych czynnościach nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 19.11.2014 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 nie rozmawiamy o kosztach i tym co Pana kosztuje 3x mniej czy więcej szukamy przyczyny dużego poboru u Pana qubika i u sąsiada jaska mówimy o ukałdach opartych o wodna podłogówkę , o tym że eden jest centralny a 2 niecentralny i że w momencie wystąpienia strat kable dostarcza energię w np 102-105% (uwzględniamy histerezę i precyzyjne sterownie) wartości strat a wodny układ np 130-150-czy 200% ponieważ dostarczy energie wszędzie - nawet tam gdzie straty nie wystąpiły niech Pan zrozumie że akumulacja nie ma tu nic do rzeczy - może mniej lub bardziej łagodzić pewne skutki , te pozytywne czy negatywne - ale popatrz na układ z zyskami słonecznymi bez akumulacji - może otworzy Panu to oczy !? Ka(rol)bel Mnie nie interesuje dom Pana Qubica ani sąsiada Pana Jaśka. Jeżeli przyczyny szukasz w samym systemie ogrzewania to powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabel 19.11.2014 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 widzi Pan - bo nie da sie studiować matematyki i całek bez podstaw dodawania, odejmowania itp trzeba znać podstawy funkcjonowania obu systemów aby móc je rzetelnie i miarodajnie porównywać jak widać nie pojmują Panowie podstaw a Pan asotl nie chce wykazać się matematyką na najprostszym poziomie OZC i policzyć ile pchacie kWh tam gdzie nie potrzeba to po niekąd zrozumiałe - bo mogło by to postawić jego działalność pod znakiem"?" tak to już jest gdy się prowadzi działalność wąskowyspecjalizowaną to co porozmawiamy rzeczowo , merytorycznie i na liczbach ?? czy dalej będziemy pier..... jaki to Pan jasiek jest bee a jakie stado wilków super i jak umie się po ramieniu klepać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.11.2014 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Niech Pan to powie, wytłumaczy Panu asoltowi ktory swoje modele matematyczno-fizyczne traktuje jako zbiór osobnych "pudełek" czyli ma Pan taka temperaturę, czasami? Tak czy nie?? Ps. Nie mam nic wspolnego z Hipka, hipolitem ... Etc*niepotrzebne skreslić Mozecie to sobie sprawdzić A na codzień jaką? 32? Pane Kabel etc, etc, zapewne wykonywał Pan(i) szereg pomiarów temperatur w budynkach gdzie jest system regulacji pomieszczeniowej temperatury, prosze sie nimi podzielic to obliczymy sprawnosc takiego systemu regulacji , zapewniam ze nie bedzie to ani 50 ani 80 ani nawet 90% ale powyzej 95%. Zatem czekamy bo objawił(a) sie na nowy wybitny specjalista od systemów regulacji i sterowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilmax 19.11.2014 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 (edytowane) jeżeli jakieś pomieszczenie potrzebuje... a to jest zasadnicza różnica... Masz odpowiedź poniżej,a jeśli będą siłowniki na podłogówce to twoje teorie o d..ę rozbić. Nawet w przypadku gdzie ich nie będzie. Zdajesz sobie z tego sprawę czy nie ? I co chcesz dalej udowadniać ? Że kabel szybciej nagrzeje ? Tak być moze szybciej nagrzeje wylewkę w nocy ale to nie znaczy,że mniej prądu zużyje.Zużyje dokładnie tyle samo energii,żeby zagrzać pomieszczenie jak wodna podłogówka z buforem czy kospelem i o COP więcej jak pompa,bo to zależy od strat danego pomieszczenia a nie od tego czym tej energi dostarczymy. tak, szczególnie że kablarze i tak grzeją akumulacyjnie w taniej taryfie i zyski słoneczne czy bytowe przestają mieć takie znaczenie W takim wypadku ilość energii dostarczona przez kable,przez kospela,przez bufor,przez pompę ciepła(COP) będzie identyczna czyli ile pomieszczenie potrzebuje tyle dostanie żeby otrzymać daną temperaturę w srodku,ni mniej ni więcej. Mówimy o jednakowej grubości wylewki przy kablach i reszcie źródeł ciepła i grzaniu tylko w II taryfie czyli grzaniu typowo akumulacyjnym stosowanym przez większosć użytkowników z kablami,pompami,kospelami,buforami. NCO jest przydatne do grzania bezpośredniego,nie akumulacyjnego w G11 ale nie ma mowy o NCO w przypadku grzania akumulacyjnego. Edytowane 19 Listopada 2014 przez wilmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabel 19.11.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Masz odpowiedź poniżej,a jeśli będą siłowniki na podłogówce to twoje teorie o d..ę rozbić. Nawet w przypadku gdzie ich nie będzie. Zdajesz sobie z tego sprawę czy nie ? I co chcesz dalej udowadniać ? Że kabel szybciej nagrzeje ? Tak być moze szybciej nagrzeje wylewkę w nocy ale to nie znaczy,że mniej prądu zużyje.Zużyje dokładnie tyle samo energii,żeby zagrzać pomieszczenie jak wodna podłogówka z buforem czy kospelem i o COP więcej jak pompa,bo to zależy od strat danego pomieszczenia a nie od tego czym tej energi dostarczymy. W takim wypadku ilość energii dostarczona przez kable,przez kospela,przez bufor,przez pompę ciepła(COP) będzie identyczna czyli ile pomieszczenie potrzebuje tyle dostanie żeby otrzymać daną temperaturę w srodku,ni mniej ni więcej. Mówimy o jednakowej grubości wylewki przy kablach i reszcie źródeł ciepła i grzaniu tylko w II taryfie czyli grzaniu typowo akumulacyjnym stosowanym przez większosć użytkowników z kablami,pompami,kospelami,buforami. Pan asolt już poległ, nie chce policzyć - już wiemy dlaczego A Pan Wilmax - opowie nan Pan jak pracuje pompa gdy w podłogowce siłownik otworzy tylko 1obwod? A teraz sytuacja nastepna po x czasu obwod sie zamyka , po y czasu otwiera sie kolejnx jeden lub dwa Ile litrow mowiliście ze jest średnio w obwodzie? Jak to ma sie do pracy pompy?? Czy majac wiec pompe dobrze jest miec siłowniki na petlach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilmax 19.11.2014 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Pan asolt już poległ, nie chce policzyć - już wiemy dlaczego A Pan Wilmax - opowie nan Pan jak pracuje pompa gdy w podłogowce siłownik otworzy tylko 1obwod? A teraz sytuacja nastepna po x czasu obwod sie zamyka , po y czasu otwiera sie kolejnx jeden lub dwa Ile litrow mowiliście ze jest średnio w obwodzie? Jak to ma sie do pracy pompy?? Czy majac wiec pompe dobrze jest miec siłowniki na petlach? Dlatego siłowniki na pętlach przy grzaniu akumulacyjnym są całkowicie zbędne bo w nocy nie ma zysków bytowych i ładujemy tylko akumulator. 2 godziny ewentualnych zysków bytowych też nie zrobią żadnej róznicy bo dalej ładujemy akumulator,jeśli trzeba,jeśli nie trzeba to nic się nie ładuje. Wylewka nie stygnie z minuty na minutę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabel 19.11.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Nie wszystkie Pc chodza w nocy, w nocy niektore Pc maja gorszy cop Oczyscie swoj umysl i opiscie uklad "czysty" bez g12 czy akumulacji Zadalem pytanie, przedstawilem problem (kolejny juz)Odpowiedzcie mi prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilmax 19.11.2014 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Nie wszystkie Pc chodza w nocy, w nocy niektore Pc maja gorszy cop Oczyscie swoj umysl i opiscie uklad "czysty" bez g12 czy akumulacji Zadalem pytanie, przedstawilem problem (kolejny juz) Odpowiedzcie mi prosze Znaczna większość użytkowników kabli,pomp,buforów,kospelów wykorzystuje grzanie akumulacyjne i II taryfe. Rozumiem,że jasiek chce propagować kable w kleju i grzanie w G11 zamiast akumulacyjnego ? Jeśli tak to mógł o tym napisac w pierwszym poscie to nie byłoby tematu a nie czai się i nie wie jak to napisac i sprawdza jakieś idee oderwane od rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.11.2014 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 (edytowane) . Edytowane 22 Listopada 2014 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts