Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"kabelki" kontra "klamot"...

jasiek71

Recommended Posts

• Odpowiedzi 542
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

powiedzcie mi jeszcze tylko jak zrobić w sezonie grzewczym w domu z ogrzewaniem podłogowym aby wylewki były chłodniejsze niż temp. wewnętrzna...?

ja takie coś zaobserwowałem tylko podczas upałów w lecie...:yes:

Jaką masz grubą wylewkę,na jakiej wysokości masz kable w wylewce i jaka i ile izolacji jest pod wylewką ?

Nie wiem co Pan jasiek chce, ale ja widze ze bladego pojecia nie macie nt przepływow energi w Waszych domach

Na wiekszosć pytań nie odpowiadacie tylko Pan jasiek to a Pan jasiek tamto

A kabel to hipolit a kabel to izkaa kabel to syn Tb

Ogarnijcie sie Panowie i Panie

O Pompach wiem mniej niz Wy

Nurtuja mnie pewne pytania, mam wątpliwości

Budowa domu przede mną

Pokażcie mi rzeczowe i merytoryczne fakty

Zacznijcie odpowiadać na pytania

Ps. Panie jaśku, przepraszam za zdominowanie wątku, mam nadzieję że nie ma Pan mi tego za złe

Karol)bel

Budowa domu przede mną

A co byś Ty kolego chciał wiedzieć? Zadaj konkretne pytania to postaram(y) się na nie konkretnie odpowiedzieć.

Od Jasia na temat pomp Ty się wiele nie dowiesz, co najwyżej o kabelkach, bo pompkę miał na warsztacie, to wziął i sper....ił:D

Jasiu nie wiem jak można mieć temp podłogi w granicach 27-30 st. Po 1 h grzania pomiędzy 14-15 teraz temp pomieszczenia 22,3 st temp podłogi 23,5 nie wiem ile było po grzaniu. Jutro sprawdzę dla pewności. Kiedyś miałem ograniczenie na podłodze 24 st. tylko w czasie silnych mrozów podnosiłem do 26. Po wyregulowaniu zlikwidowałem czujnik bo kabel wisiał na ścianie.

Zacytowales dobry przyklad bezsensownych teorii TB. On nie moze pojac, ze dla kogos kto ma prad dwutaryfowy, energia pobrana w taniej taryfie jest jak "darmowa". :)

To sa mentalne ogranicznia ktorych on nie ma szans przeskoczyc. Tak jak Hipolit.

skoro energia w drugiej taryfie jest darmowa, to:

1. dlaczego trzyma Pan w salonie 19stC

2. nie pokaze Pan rocznej faktury za energie elektryczna?

widzi Pan - bo nie da sie studiować matematyki i całek bez podstaw dodawania, odejmowania itp

trzeba znać podstawy funkcjonowania obu systemów aby móc je rzetelnie i miarodajnie porównywać

jak widać nie pojmują Panowie podstaw a Pan asotl nie chce wykazać się matematyką na najprostszym poziomie OZC i policzyć ile pchacie kWh tam gdzie nie potrzeba

to po niekąd zrozumiałe - bo mogło by to postawić jego działalność pod znakiem"?" tak to już jest gdy się prowadzi działalność wąskowyspecjalizowaną

to co porozmawiamy rzeczowo , merytorycznie i na liczbach ?? czy dalej będziemy pier..... jaki to Pan jasiek jest bee

a jakie stado wilków super i jak umie się po ramieniu klepać ?

trzeba raczej kojarzyc zwiazki przyczynowo-skutkowe...

a to sie usmialam-pan asolt i calkowanie-a to przedni zart…

Pan asolt już poległ, nie chce policzyc

A teraz sytuacja nastepna

po x czasu obwod sie zamyka , po y czasu otwiera sie kolejnx jeden lub dwa

Ile litrow mowiliście ze jest średnio w obwodzie? Jak to ma sie do pracy pompy?? Czy majac wiec pompe dobrze jest miec siłowniki na petlach?

hehe ten temat walkowal pan Liwko z panem asoltem - podrzuce, jak siade do stacjonarnej budy.

bylo co najmniej interesujaco:-)

Nie wiem co Pan jasiek chce, ale ja widze ze bladego pojecia nie macie nt przepływow energi w Waszych domach

Na wiekszosć pytań nie odpowiadacie tylko Pan jasiek to a Pan jasiek tamto

A kabel to hipolit a kabel to izkaa kabel to syn Tb

Ogarnijcie sie Panowie i Panie

Budowa domu przede mną

Ps. Panie jaśku, przepraszam za zdominowanie wątku, mam nadzieję że nie ma Pan mi tego za złe

Karol)bel

kocham pana, Panie Karolu!:-)

Edytowane przez R&K
lacznie postow

trzeba raczej kojarzyc zwiazki przyczynowo-skutkowe...

a to sie usmialam-pan asolt i calkowanie-a to przedni zart…

Zebys nie dostała zajadów od tego smiechu, jak to jest rozmawiac ze samym sobą?, miec rózne tozsamosci?, jest chyba taka jednostka chorobowa nazywa sie to :

Osobowość wieloraka (rozdwojenie jaźni), jezeli ktos chce wiecej to niech tu poczyta:

http://www.poradnikzdrowie.pl/psychologia/dusza/osobowosc-wieloraka-rozdwojenie-jazni-przyczyny-objawy-i-leczenie_36603.html

Zebys nie dostała zajadów od tego smiechu, jak to jest rozmawiac ze samym sobą?, miec rózne tozsamosci?, jest chyba taka jednostka chorobowa nazywa sie to :

Panie asolt - [moderowano - bez takich tekstów proszę]

moderator wyraźnie napisał , potwierdził to co pisałem wcześniej - nie mam nic wspólnego z Hippek, iza etc

Hippek - ciesze się że w końcu ktoś tu mnie wspiera bo już mi sił brakowało - oni sa jak skała - twardzi zawodnicy - nic ich nie rusza - żadne argumenty, żadne pytania ... ja juz nie wiem jak z nimi rozmawiać

jak widać wolą trollować niż wystawić jakieś argumenty jako swoje działa do rozmowy

Edytowane przez Elfir

moderator wyraźnie napisał , potwierdził to co pisałem wcześniej - nie mam nic wspólnego z Hippek, iza etc

On tylko napisal, ze nie piszesz z tego samego IP. W jego mniemaniu to moze "wyjasniac" wszystko, ale ja moge zaraz postawic obok laptopa i tez sam ze soba podyskutuje. Z ronych nickow i roznych IP. On line. :)

Panie asolt - Pan ma jakieś urojenia i obsesje - to chyba też jakaś choroba , z pewnością ma swoją nazwe

Hippek - ciesze się że w końcu ktoś tu mnie wspiera bo już mi sił brakowało - oni sa jak skała - twardzi zawodnicy - nic ich nie rusza - żadne argumenty, żadne pytania ... ja juz nie wiem jak z nimi rozmawiać

jak widać wolą trollować niż wystawić jakieś argumenty jako swoje działa do rozmowy

co pan , panie karolu, za plecami uskutecznia? jakie ip? jaki mod?

redakcja ma placone od ilosci odslon

Panie asolt

jakiż tam ze mnie autorytet - przecież ja pisze wprost ze nie wiem, ze nie znam się, ze za głupi jestem na pewne sprawy

ja tylko zadałem pytania, prosiłem o policzenie

czy to aż tak dużo ?

Panie Pyxis

jak to mówił klasyk "Śmiało Albercik, śmiało ....nie krępuj się"

co pan , panie karolu, za plecami uskutecznia? jakie ip? jaki mod?

redakcja ma placone od ilosci odslon

były tu publiczne zarzuty zę ta to on i tamten i tamta

był tu taki jeden co go pompiarze pogonili

miał pod nickiem "Moderator"

ale jak widać

komu jak komu

Pan Pyxis tylko sobie ufa - nikomu innemu

to Panów doprowadzi do jakieś choroby

nie znam się, ze za głupi jestem na pewne sprawy

ja tylko zadałem pytania, prosiłem o policzenie

To prawda, klepiesz jakieś posty o liczeniu ale potrzebnych danych nie podajesz - podstawowe dane przy podłogówce to temp zasilanie/powrót, ilość pompowanej wody grzewczej, temp wew/zew - teraz pokaż gdzie takie dane podałeś?

Z grubsza można policzyć mając chociaż średnie dobowe zużycie energii i temp wew/zew - nawet tego w Twoich postach brak.