Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"kabelki" kontra "klamot"...

jasiek71

Recommended Posts

• Odpowiedzi 542
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oj to zarzynasz spreazrke i pompa musi strasznie taktowac podczas tego cyklu. ;)

podczas grzania do 43* robi dwa lub trzy podejścia...

najpierw jest jedno dłuższe a potem, jeszcze jedno lub dwa krótsze za każdym razem z ośmiominutową przerwą bo tak jest ustawione...

według producenta jest OK. więc nie wnikam ...( jak na razie...)

Tak dla uzmyslowienia co mokry dom moze "lyknac": Podczas pierwszej zimy mialem juz dom ocieplony, z docelowymi drzwiami zewnetrznymi. Zaczalem grzac pompa na poczatku grudnia (4 grudnia instalacja i odpalenie PCi). Do konca kwietnia pompa wziela 3560 kWh plus spalilem w piecyku stalowym wszystjie dechy z budowy, przywizolem z 1mp drewna + sporo wegla. Temperatura zima nie przekraczala 17-18*C przy 12h pracy pompy na dobe i dogrzewaniu piecykiem.

Myslesz, ze ile wieksze zapotrzebowani mial dom. 20%?

A liczyc potrafisz?

Ten domek pompiarza teraz potrzebuje na CO prawdopodobnie 100% wiecej ciepla od Twojego (nie kilkaset procent), bo po parametrach DZ i GZ praca pompy wyglada na normalna. Na poczatku pierwszego sezonu grzania swiezo zamieszkalego domu wcale to mnie nie dziwi. Ta ronica z czasem bedzie malala, ale teraz jest wlasnie tak ogromna.

Smiesznie maly jest tez okres takiego porownania. To musza byc tygodnie, jesli nie miesiace.

it's been ages, jak mawiają angole....

mysle, ze zamek w Malborku juz może być reprezentatywny...

po

Tak dla uzmyslowienia co mokry dom moze "lyknac": Podczas pierwszej zimy mialem juz dom ocieplony, z docelowymi drzwiami zewnetrznymi. Zaczalem grzac pompa na poczatku grudnia (4 grudnia instalacja i odpalenie PCi). Do konca kwietnia pompa wziela 3560 kWh plus spalilem w piecyku stalowym wszystjie dechy z budowy, przywizolem z 1mp drewna + sporo wegla. Temperatura zima nie przekraczala 17-18*C przy 12h pracy pompy na dobe i dogrzewaniu piecykiem.

Myslesz, ze ile wieksze zapotrzebowani mial dom. 20%?

u mnie dokladnie 20% . Na forum tez ten wskaźnik oscyluje wokół 20%.

no brawo. Juz wtedy trzymales rześkie temperatury a teraz 19stC.

rozpusta, panie pyxis, rozpusta - ale kto bogatemu zabroni

juz nie pytam, ile przepuszczasz przez kompostownik w salonie, jak panuje prawdziwa zima

w sumie masz fajny zestaw: dom hektolitrowy, klamot, kompostownik i dwie klimy na poddaszu

na szybko: klamot 25000 plus rurki i aparatura na pilota z robota z 15000, kompostownik z 10000 z kominem plus dwie klimy po 1500

pyxis = zestaw za pól bani i dalej do bani

Edytowane przez Hippek

najpierw jest jedno dłuższe a potem, jeszcze jedno lub dwa krótsze za każdym razem z ośmiominutową przerwą bo tak jest ustawione...

Czyl 3-4 zalaczen sprezarki na jedn cykl grzania CWU? I Ty twierdzisz, ze to jest OK? :)

Masz ustawine max skraplanie na 45*C czy jakas "goowniana" obiegowke do CWU? Przeciez on mam zasobnik serii maxi (pewnie 300l) a on na 3,8m2 wezownicy. Popa tez "tylko" 9kW.

ja napisałem w pierwszym poście że nic nie udowadniam....

A ja uwazam, ze Hipolit madry gosciu.

naprawdę i szczerze wolałbym tą kilkuset procentową różnicę widzieć na koniec sezonu ten sławetny COP 4...

Przyjdzie czas, przyjdzie i jedzenie. :)

Podawanie "pomiarow" z 3 dni jest juz wielkim naduzyciem godnym dyletanta. Niemoznosc uzmyslowienia sobie roznicy jaka robi fakt, ze to poczatek pierwszego sezonu grzewczego w domu z PCI to tylko ciag dalszy pierwszego.

ja napisałem w pierwszym poście że nic nie udowadniam....

jak na razie to to wy zaczynacie wszystkimi sposobami udowodnić że PC jest zajeb... a to że jest duże zużycie energii to wina budynku i "zepsutych" termometrów...

naprawdę i szczerze wolałbym tą kilkuset procentową różnicę widzieć na koniec sezonu ten sławetny COP 4...

10kkWh na wszystko i ani kWh mniej.

zobaczysz Cop =4 tak, jak fakturę pyxisa.

zapisz sąsiada na nowa promocje duonu, jest szansa, ze przelknie Cop = 2.

ale przyjacielem to on Twoim nie będzie, oj, nie bedzie...

Czyl 3-4 zalaczen sprezarki na jedn cykl grzania CWU? I Ty twierdzisz, ze to jest OK? :)

Masz ustawine max skraplanie na 45*C czy jakas "goowniana" obiegowke do CWU? Przeciez on mam zasobnik serii maxi (pewnie 300l) a on na 3,8m2 wezownicy. Popa tez "tylko" 9kW.

a gdzie tak napisałem...?

dwa a czasami trzy załączenia, pompa 40" na najwyższym biegu...

producent twierdzi że OK. nie ja...

producent twierdzi też że teraz przy tych parametrach DZ ma też więcej niż 9kw więc dlatego częściej taktuje...

To strasznie kiepskie te zbiorniki. To moja samoróbka o niebo lepiej spełnia zadanie. Gdyby nie ciepłomierz to w zbiorniku mam tyle co na wyjściu PC (na górze na dole 5st mniej) Na przepływie tracę ok 2 st. Średnio 250l/d CWU o temp. 45-42 st i tylko jeden start/d.

a nie zauważyłeś że ja dopiero zacząłem podawać pomiary i mam zamiar przez cały sezon ...

No tak, ale ledwo podales a juz zaczynaja sie "oceny i wnioski" w Twoim stylu: :)

a tu proszę bardzo chałupy o bardzo podobnej powierzchni, z taką samą ilością mieszkańców, raczej o bardzo zbliżonych parametrach ( bo raczej nie obstawiam kilkuset procentowych różnic zapotrzebowania na energię...), stojące w niedalekiej odległości ba nawet po tej samej stronie ulicy a na korzyść tego z PC przemawia nawet usytuowanie w kierunku słońca bo mój ma ślepą ścianę do południa a tamten do Północy ...

i cooo...

i jak na razie dooopa ...