Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"kabelki" kontra "klamot"...

jasiek71

Recommended Posts

• Odpowiedzi 542
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No tak, ale ledwo podales a juz zaczynaja sie "oceny i wnioski" w Twoim stylu: :)

wiesz co...?

te oceny i wnioski są troszeczkę bardziej precyzyjne niż te twoje ze 100% większym zapotrzebowaniem...:D

wiem ze takie porównanie nie jest na rękę żadnemu monterowi czy sprzedawcy PC, tak samo jak mi ale jak wcześniej zaznaczyłem to tylko chłodne porównanie i nic więcej...

ewentualne wnioski będziemy wyciągać na koniec sezonu, czym więcej danych i spostrzeżeń tutaj zapiszę tym precyzyjniej będzie można ocenić co i jak więc raczej powinno to być wszystkim na rękę a nie same wyśmiewania i kpiny...

wyskakujecie jeden z drugim z tymi pompami jak to prosto zrobić i zmontować za śmieszną kasę więc zamontowałem, teraz jak pierwsze wyniki coś nie bardzo na rękę to już zaczyna się nagonka, a bo to pewnie chałupa do doopy, termometry zepsute czy inne pierdoły...

przydałoby się troszkę pokory i raczej ewentualna pomoc jeżeli coś jest nie tak jak trzeba a nie od razu z buciora...

wystarczyło by aby ten sam temat założył jakiś właściciel domu ze świeżą pompą i chętnie byś mu coś doradził a że to "kablarz" to kopniaka, nie bardzo też rozumiem szukania we wszystkim co napiszę jakichś podtekstów...

A ja uwazam, ze Hipolit madry gosciu.

Przyjdzie czas, przyjdzie i jedzenie. :)

Podawanie "pomiarow" z 3 dni jest juz wielkim naduzyciem godnym dyletanta.

zauważ że to nie jest podanie pomiarów a porównanie pomiarów dokładnie tak samo jak wasze kiedy podajecie zużycia i odnosicie do zużycia jakiegoś domu pędzonego prądem, od razu z tym wyskakujesz jak królik z kapelusza...

zauważ że to nie jest podanie pomiarów a porównanie pomiarów dokładnie tak samo jak wasze kiedy podajecie zużycia i odnosicie do zużycia jakiegoś domu pędzonego prądem, od razu z tym wyskakujesz jak królik z kapelusza...

ciszej, jasku, nad tą trumną z klamotem...

podawaj same liczby co miesiąc a każdy sobie wyciągnie wnioski

wystarczyło by aby ten sam temat założył jakiś właściciel domu ze świeżą pompą i chętnie byś mu coś doradził a że to "kablarz" to kopniaka, nie bardzo też rozumiem szukania we wszystkim co napiszę jakichś podtekstów...

To napisz jak czlowiek, ze potrzebujesz pomocy w ocenie, czy instalacja z PCi dziala poprawnie, a nie wyskakujesz z jakimis "porownaniami".

Ja bym zaczal od sprawdzeniq poboru mocy przez pompe w trybie grzania CO i CWU. Temperatury DZ i GZ podales i one nie budza zastrzezen. "Problemem" moze byc CWU, bo grzejecie je bardzo wysoko i trudno jest z czasu i ogolnego zuzycia wywnioskowac. Jak Ci sie uda, to tez pomierz pobor gdy CWU w zasobniku ma te 45-48*C, ale duzo powie pobor mocy przez pompe przy grzaniu CO.

Jak bedziesz znal moc pobierana przy cyklu CO, to bedzie wiadomo praktycznie na 100%, czy duze zuzycie pradu to przypadlosc pompy czy domu.

gratuluję ciekawego wątku :)

ze swojej strony mogę trochę pomóc rozwiać niektóre kontrowersje wokół grzania PC i kablami.

1. używam teraz PC w trybie automatu po dorobieniu sterownika tygodniowego i z wrodzonego lenistwa i braku zdolności technicznych nie dotykam tego.jedynie testuję inne nastawy temperatury na piecu. w ten sposób na pewno przegrzewam czasami parter ale po prostu otwieram okno . temperatury w dzień są dość wysokie, w nocy natomiast stosunkowo niskie

Zrzut%2Bekranu%2B2014-11-11%2Bo%2B22.14.41.png

2. sterowanie kablami jest bez porównania łatwiejsze i np. jasiek jest w tym mistrzem :) co może przyczynić się do precyzyjnego dawkowania energii.

3. nie wiem czy to moje subiektywne odczucie ale po sezonie moje okna są jakby bardziej "chłodne" ;) tzn. subiektywnie jak stanę przy oknie wydaje mi się, że odczuwa się większy chłód niż w zeszłym sezonie. nie wiem czym to jest spowodowane ale mam nadzieję, że okno trzyma parametry producenta tak jak nowe.

4. porównania ogólnie są ciężkie ale coś tam można wywnioskować i nie ma co się oburzać tylko spróbować zanalizować temat nawet jeśli pojawią się małe błędy

Tak dla uzmyslowienia co mokry dom moze "lyknac": Podczas pierwszej zimy mialem juz dom ocieplony, z docelowymi drzwiami zewnetrznymi. Zaczalem grzac pompa na poczatku grudnia (4 grudnia instalacja i odpalenie PCi). Do konca kwietnia pompa wziela 3560 kWh plus spalilem w piecyku stalowym wszystjie dechy z budowy, przywizolem z 1mp drewna + sporo wegla. Temperatura zima nie przekraczala 17-18*C przy 12h pracy pompy na dobe i dogrzewaniu piecykiem.

Myslesz, ze ile wieksze zapotrzebowani mial dom. 20%?

Dalej dogrzewasz tym piecykiem stalowym i furą węgla?

To napisz jak czlowiek, ze potrzebujesz pomocy w ocenie, czy instalacja z PCi dziala poprawnie, a nie wyskakujesz z jakimis "porownaniami".

Ja bym zaczal od sprawdzeniq poboru mocy przez pompe w trybie grzania CO i CWU. Temperatury DZ i GZ podales i one nie budza zastrzezen. "Problemem" moze byc CWU, bo grzejecie je bardzo wysoko i trudno jest z czasu i ogolnego zuzycia wywnioskowac. Jak Ci sie uda, to tez pomierz pobor gdy CWU w zasobniku ma te 45-48*C, ale duzo powie pobor mocy przez pompe przy grzaniu CO.

Jak bedziesz znal moc pobierana przy cyklu CO, to bedzie wiadomo praktycznie na 100%, czy duze zuzycie pradu to przypadlosc pompy czy domu.

Pyxiu ja pomoc to mam od producenta tego ustrojstwa a tutaj mam zamiar tylko porównać te dwa budynki i tyle...

nawet nie starasz się zrozumieć tego co piszę ( co mi akurat często zarzucasz...) bo wyraźnie napisałem że CWU grzeje do 42* więc nie wyskakuj z jakimiś kosmicznymi dla możliwości pompy temperaturami, te 53* to jest na wyjściu klamota pod koniec grzania bo na tyle jest ustawione...

próbowałem na podstawie czasu pracy i licznika energii przeliczyć moc pobieraną i wychodzi coś koło 3,1kw...

dopytywałem się producenta o co biega bo na naklejce jest 2,3kw, stwierdził że ten parametr jest dla 0/35 i bez pompek obiegowych, u mnie licznik energii pokazuje całe zużycie tego klamota więc w tym można dopatrywać się pewnej rozbieżności ale skoro to wszystko jest traktowane jako energia zużyta na CO i CWU to nie wnikam bo u mnie w chałupie sterowniki też są wpięte w pomiar...:cool:

pompa DZ ma 170w a pompa GZ 100w więc jak doliczyć do tego te 2300w pompy to wychodzi blisko 2,6kw więc nie tak dużo rozbieżności a mając na uwadze że czym wyżej na wyjściu z pompy tym większe opory to te 3,1kw jakoś nie bardzo zaskakują...

Pyxiu ja pomoc to mam od producenta tego ustrojstwa a tutaj mam zamiar tylko porównać te dwa budynki i tyle...

nawet nie starasz się zrozumieć tego co piszę ( co mi akurat często zarzucasz...) bo wyraźnie napisałem że CWU grzeje do 42* więc nie wyskakuj z jakimiś kosmicznymi dla możliwości pompy temperaturami, te 53* to jest na wyjściu klamota pod koniec grzania bo na tyle jest ustawione...

próbowałem na podstawie czasu pracy i licznika energii przeliczyć moc pobieraną i wychodzi coś koło 3,1kw...

dopytywałem się producenta o co biega bo na naklejce jest 2,3kw, stwierdził że ten parametr jest dla 0/35 i bez pompek obiegowych, u mnie licznik energii pokazuje całe zużycie tego klamota więc w tym można dopatrywać się pewnej rozbieżności ale skoro to wszystko jest traktowane jako energia zużyta na CO i CWU to nie wnikam bo u mnie w chałupie sterowniki też są wpięte w pomiar...:cool:

pompa DZ ma 170w a pompa GZ 100w więc jak doliczyć do tego te 2300w pompy to wychodzi blisko 2,6kw więc nie tak dużo rozbieżności a mając na uwadze że czym wyżej na wyjściu z pompy tym większe opory to te 3,1kw jakoś nie bardzo zaskakują...

Gdzieś już słyszałem taką odpowiedź producenta. Z Twoich pomiarów 800W różnicy. Uzbiera się tyle mocy z pomp obiegowych i sterowania?

Czegoś tu nie rozumiem. Albo budynek ocieka od środka wodą albo ktoś zrobił krzywdę tą pompą użytkownikowi.

Fizycznie bardzo mało prawdopodobne aby ktoś ogrzewając pompą gruntową miał wyższe zużycie energii niż ja posiadając pompę powietrzną w dwukrotnie większym domu. A wszystko mam dokładnie opomiarowane a w domu min 22st do 23 (niemowle).

Coś ktoś tutaj przekombinował....

Edytowane przez asaselllo

Gdzieś już słyszałem taką odpowiedź producenta. Z Twoich pomiarów 800W różnicy. Uzbiera się tyle mocy z pomp obiegowych i sterowania?

Nie wiem jaki masz licznik ale każdy ma ileś impulsów na kWh. Zmierz czas np 10 i przelicz przy danej temperaturze DZ i GZ. Dla poboru prądu ważniejsza jest GZ. Jeśli pompki nie pobierają więcej n iż 200W to pobór powinien wygladać przy 10/35 ok 2,6 i 10/45 ok 3 a jeśli u ciebie przy CWU na wyjściu masz 53 to ponad 3,5.

Spróbuj na CWU dać większą pompkę. Bo jak DZ spadnie do 5st to powyżej 40 st CWU lepiej będzie grzać czystym prądem w taniej niż dogrzewać PC w drogiej.

Dobry watek.

Jak mozesz to moderuj bo juz dzis ciezko sie czyta:)

Od siebie moge dodac jedna, mysle dosc istotna rzecz.

Koniecznie sprobuj ustalic jakie sa w obu domach zyski sloneczne i bytowe. Mozesz notowac czas naslonecznienia dla wiekszej dokladnosci.

Chodzi o to, ze np. u mnie gdzie cala dobe sa przynajmniej 2 osoby, bardzo duzo sie gotuje i w dzien sloneczny niejednego pasywniaka zawstydze zyskami od slonca:)

Jak jest pochmurno 3 dni i nas nie ma, to jest to diametralnie inne zapotrzebowanie.

Obecnie grzejac max godzine dziennie podloge w lazienkach, kuchni i sypialni (w lazienkach obieg na full, sypialnia i kuchnia na 50%) i dogrzewajac klima w salonie spokojnie moge takiej zimy jak poprzednia zmiescic sie 1500-1800 kWh (z czego polowa z gazu a polowa z klimy).

Acha, wentylacje tez mam bez odzysku (chyba ze 15 m rury nawiewu na izolowanych strychu potrzktujemy jako reku), nijak nie widze wplywu na wysokosc rachunku.

Nieprecyzyjnie napisales. Zrozumialem, ze grzejesz do 53*C CWU.

dopytywałem się producenta o co biega bo na naklejce jest 2,3kw, stwierdził że ten parametr jest dla 0/35 i bez pompek obiegowych,

To jest ta "pomoc producenta"? :D

Moja 12,6kW przy takich parametrach DZ/GZ bierze z pompkami i innymi pierdolami 3.2kW (obiegowka DZ 210W, obiegowka GZ 180W). Jesli ta 9tka lyka podczas takiej "normalnej" pracy 3.1kW to na pewno nie jest to dobrze. Zreszta jaki kretyn podlaby na tabliczce znamionowej P dla samej sprezarki. Robi Cie z ta "pomoca" w jajo, ale jak widac moze.

świeżutkie dane z przed chwili, dane z ostatnich 48 godzin...

dom "kablowy"...

ogrzewanie z CWU 43,97kwh...

całkowite zużycie wody 545 L

dom z PC...

ogrzewanie z CWU 40,26kwh...

całkowite zużycie wody 782 L

PC przepracowała 10 godz. 34min na CO i 2 godz. i 44min. na CWU...

akurat zastałem podczas grzania CWU więc spróbowałem mierzyć czas impulsów...( licznik 800 imp. na 1kwh...)

przy 43* na wyjściu 10imp. na 13sekund ...

przy 50* 10imp. na 12sek.

przy 53* 10imp. na 11sek...

ktoś to ogarnie bo mnie w tej chwili to "telepie" z wk.... ...:mad:

jak na razie "syf, kiła i mogiła" i jak by było mało to trzeba było podnieść temp. wewnątrz domu do poprzednich 23* bo jednak jest za chłodno....:bash:

Edytowane przez jasiek71