Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"kabelki" kontra "klamot"...

jasiek71

Recommended Posts

• Odpowiedzi 542
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Głupie czy kompromitujące? ;),bo to wielka różnica.Codziennie piszesz jak to cudownie i tanio grzać z PC a kociołek stoi z boku,:confused: nieładnie Pyxsiu,chyba że cytat nie twój i wrobili cię w fotomontaż to sorry :D.Pozdrawiam.

Co ty za 'insynuacje"? Jaki koorwa kociolek? Takie pierdzielenie farmazonow na tym forum jest zarazliwe jak widac. Czy to sie z pylem weglowym przenosi?

Mam piecyk wolnostojacy (koze) w salonie i nie jest to zadna tajemnica. W zeszlym sezonie spalilem chyba z 10 paczek brykietu dostarczajac do domu naprawde potezna dawke energii. :)

świeżutkie dane z przed chwili, dane z ostatnich 48 godzin...

dom "kablowy"...

ogrzewanie z CWU 43,97kwh...

całkowite zużycie wody 545 L

dom z PC...

ogrzewanie z CWU 40,26kwh...

całkowite zużycie wody 782 L

PC przepracowała 10 godz. 34min na CO i 2 godz. i 44min. na CWU...

akurat zastałem podczas grzania CWU więc spróbowałem mierzyć czas impulsów...( licznik 800 imp. na 1kwh...)

przy 43* na wyjściu 10imp. na 13sekund ...

przy 50* 10imp. na 12sek.

przy 53* 10imp. na 11sek...

ktoś to ogarnie bo mnie w tej chwili to "telepie" z wk.... ...:mad:

jak na razie "syf, kiła i mogiła" i jak by było mało to trzeba było podnieść temp. wewnątrz domu do poprzednich 23* bo jednak jest za chłodno....:bash:

Przy grzaniu CWU pobiera od 3,5-4,1 kW. IMHO w gornej strefie stanow srednich, ale nie ma powodu do niepokoju. Zmierz to samo podczas pracy CO i bedzie wszystko wiadomo.

PS.

Jak przyjac sredni pobor podczas grzania cyklu CWU na poziomie 3,75kW to podczas grzania CO pompa bierze w granicach 2,8kW. To nieco wiecej (jakies nadmiarowe 500W) niz by sie mozna bylo spodziewac. Zerknij wiec na te delty dokladnie, ale cos tu ,co prawda delikatnie,, ale smierdzi. Dodatkowo to glupie tlumaczenie producenta co do deklarowanej mocy pobieranej nie napawa optymizmem.

Edytowane przez Pyxis

mam jeszcze jedno porównanie... ( może głupie ale lepsze niż żadne...)

w domu z PC główny licznik energii G 12 założony był gdzieś na wiosnę podczas prac wykończeniowych...

dom jest zamieszkały od końca czerwca...

na dzień dzisiejszy ma nakręcone 917kwh w dziennej i 3261kwh w nocnej...

moja chałupa od 12,07,2014 ma nakręcone 672kwh dziennej i 2109kwh nocnej...więc różnica żadna patrząc na to że jeszcze dwa tygodnie temu wszystko pędzone było czystym prądem...

nie podoba mi się ta PC...:stirthepot:

tylko trzeba jakoś to ogarnąć...

Cyknij też parę fotek wnętrzności jak już to rozkręcisz. Zobaczymy za co kasę kroją.

Za wiele nie zobaczy, wszystko okręcone taką matą, musiałby wszystko pruć.

Z drugiej strony też jestem ciekawy bo wielokrotnie prosiłem producenta o wykaz części z których jest moja PC i nic. Po którymś razie potwierdził tylko że sprężarka to sanyo i to wszystko. Myślałem że jak ktoś wybuli 50% więcej to będzie miał lepsze podzespoły.

Mogę tylko dodać że przy wyjściu z pc pomiar przylgowy zaniża o ok 2 st. Im bardziej dynamiczna zmiana tym różnica jest większa nawet 4st. Trzeba to brać pod uwagę.

Przy 10/35 moja bierze ok 2,6kW z pompkami które w sumie mają 300W. Gdyby nie ciepłomierz miałyby 170W.

Przy 10/45 ok 3,1 a przy 10/50 ok. 3,5.

Mozesz rozwinac temat?

Wszystkie czujniki z PC i ciepłomierza w wodzie z lodem wskazywały ta samą temperaturę. Po zamontowaniu w PC przylgowo i ciepłomierzu bezpośrednio w przepływajacej wodzie różnica u mnie wynosiła ok 2 st. Dopiero gdy wzrost temperatury jest znikomy lub temperatura jest stała następuje wyrównanie na obu czujnikach.

Przy grzaniu CWU gdzie przyrost temperatury jest dosyć duży może okazać się że na wyjściu z PC może być kilka stopni więcej niż pokazuje czujnik, zwłaszcza gdy używa się kiepskiego zbiornika.

Wszystkie czujniki z PC i ciepłomierza w wodzie z lodem wskazywały ta samą temperaturę. Po zamontowaniu w PC przylgowo i ciepłomierzu bezpośrednio w przepływajacej wodzie różnica u mnie wynosiła ok 2 st. Dopiero gdy wzrost temperatury jest znikomy lub temperatura jest stała następuje wyrównanie na obu czujnikach.

Przy grzaniu CWU gdzie przyrost temperatury jest dosyć duży może okazać się że na wyjściu z PC może być kilka stopni więcej niż pokazuje czujnik, zwłaszcza gdy używa się kiepskiego zbiornika.

Aaaa, czyli chodzi Ci o pewna inercje pomiaru przylgowego. Oczywiscie, trzeba sobie z tego zdawac sprawe, ale jest to intuicyjne.

Jasiu, i wszystko jasne. Handlarz i mitoman zabil potrzebe testu i porownania... :)

W koncu wydal 1000 000:- na wszelakie badania i marketing :D

Jakie liczenie impulsow?

Nie ma podlicznika kWh :o

Ile przed ile po grzaniu CWU....

Tyle ze to ciezko ocenic, rozklad temp w zbiorniku nie jest 100% rowny.

Widzisz temp przy czujniku... Czy nie?

Ja po takim liczeniu impulsów i tabelach producentów sprężarek wyczaiłem jaką sprężarkę mi zaaplikowano. Copeland w żaden sposób nie pasował.

Jakie liczenie impulsow?

Nie ma podlicznika kWh :o

Ile przed ile po grzaniu CWU....

Ale byla do zmerzenia moc. Jak pomierzysz ilosc energii, to zeby dostac moc (w tym przypadku srednia dla cyklu grzania CWU) musisz znac dokladnie czas trwania takiego cyklu. Czyli i tak musisz stac i mierzyc czas, to rownie dobrze mozna pomierzyc krotsze interwaly zliczajac impulsy/obroty licznika. Ze stoperem w reku to bardzo dokladna metoda.

Aaaa, czyli chodzi Ci o pewna inercje pomiaru przylgowego. Oczywiscie, trzeba sobie z tego zdawac sprawe, ale jest to intuicyjne.

Też wiedziałem że jest pewien poślizg ale że nie aż taki. Przez to również miałem wrażenie zbyt dużego poboru. Teraz już wiem że dawne 35 st na wyjściu to było faktycznie 37. A 2 st wiecej na wyjściu to większy pobór o 100- 150W w zależności czy grzejemy CO czy CWU.