Vld 12.11.2014 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 (edytowane) Jesteś w stanie zmierzyć temperaturę rurki miedzianej między sprężarką, a wymiennikiem na tłoczeniu - gorąca? Przy okazji zmierz też tę grubszą na ssaniu i podaj przy jakich temp wej/wyj to zrobiłeś. Edytowane 12 Listopada 2014 przez Vld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.11.2014 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Jesteś w stanie zmierzyć temperaturę rurki miedzianej między sprężarką, a wymiennikiem na tłoczeniu - gorąca? Przy okazji zmierz też tę grubszą na ssaniu i podaj przy jakich temp wej/wyj to zrobiłeś. Ok. jutro się zmierzy ... wejście i wyjście to na DZ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.11.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 I na DZ i na GZ. Delty też są ważne. Tylko mierz po ustabilizowaniu się temperatur, np po 20-30 min pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.11.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Głupie czy kompromitujące? ,bo to wielka różnica.Codziennie piszesz jak to cudownie i tanio grzać z PC a kociołek stoi z boku, nieładnie Pyxsiu,chyba że cytat nie twój i wrobili cię w fotomontaż to sorry .Pozdrawiam. Co ty za 'insynuacje"? Jaki koorwa kociolek? Takie pierdzielenie farmazonow na tym forum jest zarazliwe jak widac. Czy to sie z pylem weglowym przenosi? Mam piecyk wolnostojacy (koze) w salonie i nie jest to zadna tajemnica. W zeszlym sezonie spalilem chyba z 10 paczek brykietu dostarczajac do domu naprawde potezna dawke energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.11.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 (edytowane) świeżutkie dane z przed chwili, dane z ostatnich 48 godzin... dom "kablowy"... ogrzewanie z CWU 43,97kwh... całkowite zużycie wody 545 L dom z PC... ogrzewanie z CWU 40,26kwh... całkowite zużycie wody 782 L PC przepracowała 10 godz. 34min na CO i 2 godz. i 44min. na CWU... akurat zastałem podczas grzania CWU więc spróbowałem mierzyć czas impulsów...( licznik 800 imp. na 1kwh...) przy 43* na wyjściu 10imp. na 13sekund ... przy 50* 10imp. na 12sek. przy 53* 10imp. na 11sek... ktoś to ogarnie bo mnie w tej chwili to "telepie" z wk.... ... jak na razie "syf, kiła i mogiła" i jak by było mało to trzeba było podnieść temp. wewnątrz domu do poprzednich 23* bo jednak jest za chłodno.... Przy grzaniu CWU pobiera od 3,5-4,1 kW. IMHO w gornej strefie stanow srednich, ale nie ma powodu do niepokoju. Zmierz to samo podczas pracy CO i bedzie wszystko wiadomo. PS. Jak przyjac sredni pobor podczas grzania cyklu CWU na poziomie 3,75kW to podczas grzania CO pompa bierze w granicach 2,8kW. To nieco wiecej (jakies nadmiarowe 500W) niz by sie mozna bylo spodziewac. Zerknij wiec na te delty dokladnie, ale cos tu ,co prawda delikatnie,, ale smierdzi. Dodatkowo to glupie tlumaczenie producenta co do deklarowanej mocy pobieranej nie napawa optymizmem. Edytowane 12 Listopada 2014 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.11.2014 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Przy grzaniu CWU pobiera od 3,5-4,1 kW. IMHO w gornej strefie stanow srednich, ale nie ma powodu do niepokoju. hmmm..... normalnie jak bym słyszał producenta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.11.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 hmmm..... normalnie jak bym słyszał producenta... No bo tyle bym sie po pompie 9kW spodziewal, ale przy CO siakos tak za duzo bierze (vide moje PS). Jesli podnosiliscie temperature w domu 0 1K, to sie takiemu zuzyciu tez nie dziw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.11.2014 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 (edytowane) . Edytowane 22 Listopada 2014 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.11.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 temperaturę podniosłem dopiero po spisaniu liczników, tak że dopiero jutro się zobaczy ... No to bedzie jazda! I dopytaj producenta , bo tam pompa powinna brac (wraz z obiegowkami) taka moc jak ma na tabliczce - przynajmniej przy grzaniu CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 12.11.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 hmmm..... normalnie jak bym słyszał producenta... jak już Vld się zjawił to raczej nie będziesz musiał wydzwaniać do producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.11.2014 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 mam jeszcze jedno porównanie... ( może głupie ale lepsze niż żadne...) w domu z PC główny licznik energii G 12 założony był gdzieś na wiosnę podczas prac wykończeniowych... dom jest zamieszkały od końca czerwca... na dzień dzisiejszy ma nakręcone 917kwh w dziennej i 3261kwh w nocnej... moja chałupa od 12,07,2014 ma nakręcone 672kwh dziennej i 2109kwh nocnej...więc różnica żadna patrząc na to że jeszcze dwa tygodnie temu wszystko pędzone było czystym prądem... nie podoba mi się ta PC... tylko trzeba jakoś to ogarnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.11.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Cyknij też parę fotek wnętrzności jak już to rozkręcisz. Zobaczymy za co kasę kroją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 12.11.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Zyzolek,zgłaszam sprawę do prokuratury,to oszczerstwo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 12.11.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Cyknij też parę fotek wnętrzności jak już to rozkręcisz. Zobaczymy za co kasę kroją. Za wiele nie zobaczy, wszystko okręcone taką matą, musiałby wszystko pruć. Z drugiej strony też jestem ciekawy bo wielokrotnie prosiłem producenta o wykaz części z których jest moja PC i nic. Po którymś razie potwierdził tylko że sprężarka to sanyo i to wszystko. Myślałem że jak ktoś wybuli 50% więcej to będzie miał lepsze podzespoły. Mogę tylko dodać że przy wyjściu z pc pomiar przylgowy zaniża o ok 2 st. Im bardziej dynamiczna zmiana tym różnica jest większa nawet 4st. Trzeba to brać pod uwagę. Przy 10/35 moja bierze ok 2,6kW z pompkami które w sumie mają 300W. Gdyby nie ciepłomierz miałyby 170W. Przy 10/45 ok 3,1 a przy 10/50 ok. 3,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.11.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Mogę tylko dodać że przy wyjściu z pc pomiar przylgowy zaniża o ok 2 st. Im bardziej dynamiczna zmiana tym różnica jest większa nawet 4st. Trzeba to brać pod uwagę. Mozesz rozwinac temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 12.11.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Mozesz rozwinac temat? Wszystkie czujniki z PC i ciepłomierza w wodzie z lodem wskazywały ta samą temperaturę. Po zamontowaniu w PC przylgowo i ciepłomierzu bezpośrednio w przepływajacej wodzie różnica u mnie wynosiła ok 2 st. Dopiero gdy wzrost temperatury jest znikomy lub temperatura jest stała następuje wyrównanie na obu czujnikach. Przy grzaniu CWU gdzie przyrost temperatury jest dosyć duży może okazać się że na wyjściu z PC może być kilka stopni więcej niż pokazuje czujnik, zwłaszcza gdy używa się kiepskiego zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.11.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Wszystkie czujniki z PC i ciepłomierza w wodzie z lodem wskazywały ta samą temperaturę. Po zamontowaniu w PC przylgowo i ciepłomierzu bezpośrednio w przepływajacej wodzie różnica u mnie wynosiła ok 2 st. Dopiero gdy wzrost temperatury jest znikomy lub temperatura jest stała następuje wyrównanie na obu czujnikach. Przy grzaniu CWU gdzie przyrost temperatury jest dosyć duży może okazać się że na wyjściu z PC może być kilka stopni więcej niż pokazuje czujnik, zwłaszcza gdy używa się kiepskiego zbiornika. Aaaa, czyli chodzi Ci o pewna inercje pomiaru przylgowego. Oczywiscie, trzeba sobie z tego zdawac sprawe, ale jest to intuicyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 12.11.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Jasiu, i wszystko jasne. Handlarz i mitoman zabil potrzebe testu i porownania... W koncu wydal 1000 000:- na wszelakie badania i marketing Jakie liczenie impulsow? Nie ma podlicznika kWh Ile przed ile po grzaniu CWU.... Tyle ze to ciezko ocenic, rozklad temp w zbiorniku nie jest 100% rowny. Widzisz temp przy czujniku... Czy nie? Ja po takim liczeniu impulsów i tabelach producentów sprężarek wyczaiłem jaką sprężarkę mi zaaplikowano. Copeland w żaden sposób nie pasował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.11.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Jakie liczenie impulsow? Nie ma podlicznika kWh Ile przed ile po grzaniu CWU.... Ale byla do zmerzenia moc. Jak pomierzysz ilosc energii, to zeby dostac moc (w tym przypadku srednia dla cyklu grzania CWU) musisz znac dokladnie czas trwania takiego cyklu. Czyli i tak musisz stac i mierzyc czas, to rownie dobrze mozna pomierzyc krotsze interwaly zliczajac impulsy/obroty licznika. Ze stoperem w reku to bardzo dokladna metoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 12.11.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Aaaa, czyli chodzi Ci o pewna inercje pomiaru przylgowego. Oczywiscie, trzeba sobie z tego zdawac sprawe, ale jest to intuicyjne. Też wiedziałem że jest pewien poślizg ale że nie aż taki. Przez to również miałem wrażenie zbyt dużego poboru. Teraz już wiem że dawne 35 st na wyjściu to było faktycznie 37. A 2 st wiecej na wyjściu to większy pobór o 100- 150W w zależności czy grzejemy CO czy CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts