Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"kabelki" kontra "klamot"...

jasiek71

Recommended Posts

I tak prawdopodobnie będzie, puki nie przyjdą mrozy. Wtedy delta PC vs kabelki będzie większa, tylko pytanie o ile większa?

Wszystkie systemy CO oparte na wodnym centralnym ogrzewaniu mają niską sprawność, szczególnie w okresach przejściowych, takich jak teraz.Bo albo jest On po całości, Albo OFF po całości. Ale ponoć od poniedziałku ma być co raz zimniej

Właśnie przeleciałem się po chałupie i temp 22,3-22,5 rano wstanę i też będzie tak samo i jak sądzisz co by było gdybym pewnych pomieszczeń nie grzał i nie mówię tylko o temp. powietrza ale o komforcie. Podłogówka ma to do siebie że najbardziej jest komfortowa gdy jest grzana ciągle lub przerwy w grzaniu są w miarę krótkie. A nie ma nic gorszego jak skoki temp. Ja zawsze grzeję całość i nie widzę powodów by tego nie robić. Obecnie na CO grzeję ok 1,5- 2h/d. Nad ranem i w dzień w taniej nie grzeję gdy temp przekroczy 23 st. Jeśli nie przekroczy grzeję. Z resztą takie ,, pykanie" po niecałej godzinie nie ma wpływu na podniesienie temp tylko na jej utrzymaniu na w miarę stałym poziomie oraz zapobieganiu wychłodzeniu podłogi.

• Odpowiedzi 542
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

i świeże dane...

"kabelki"...

29,74kwh

"klamot"...

24.07kwh

7 godz. i 7 min. na CO

49 min. na CWU

śmiać się czy płakać bo jakoś trudno mi uwierzyć że po zmianie pompki i kilku drobnych korektach zobaczę 8kwh zamiast tych 24kwh...:bash:

tak patrzę na te 7 godzin pracy na CO i jaka jest temp. na zewnątrz to dochodzę do wniosku że przy -10 zabraknie doby na grzanie...:mad:

Spokojnie. Płacz spokojnie. Gdzieś musi być duży błąd w systemie. Szukajcie a znajdziecie.

Temperatur jeszcze OK to jest czas na testy.

Ja teraz jak grzeję po 8h to mieszczę się w 8kWh na CO i 10kWh na CO i CWU.

Pierwszy sezon. Także macie jeszcze pole do oszczędności.

Na pewno coś jest nie tak bo przy GZ blisko 35*C to ja już bym miał w domu ok 26*C. Teraz mam wyjście 32*C a w domu ok 23,5-24 do 24,5*C w szczycie kulinarno- telewizyjnym 17-21. Tylko delta 4K a nie 8K! Zaś jakbym podniósł zasilanie GZ do 35*C to skrócę grzania domu poniżej 5h a nie 8h.

49 min. na CWU

Galmet Maxi 300L.

Ja go grzeję od 16*C do 48*C w podobnym czasie.

Czy twój kolego zużywa na dobę cały zasobnik kompletnie i grzeje 300L od temperatury wody z sieci do 48*C czy może ma dużo wyższą temperaturę na CWU?

Bo przeciętnie pompa 9-12kW dogrzewa taki zasobnik w 30 min za 2kWh. Ale to CWU - indywidualnie. Choć jak nie zużywa całego to... długo grzeje - ile trwa na CWU cyrkulacja na dobę?

ja już chyba znalazłem...

przedewszyskim dużym błędem było zaproponowanie systemu opartego na PC ludziom którzy do tej pory mieszkali w małej chałupce ogrzewanej piecami kaflowymi i chajcowali w nich tak że w slipach było za goraco...

PC jest dla "blokersów"...:mad:

chcieli ekogrocha i grzejniki to trzeba było przy tym zostać a nie szukać nowinek ...:bash:

więcej wieczorem...

wymien się z kimś z forum - miałowca za PocoCito.

Obstawiam, ze nie znajdziesz chętnego :)

blokersi dzielą się na tych z podzielnikami i bez;

ci z mają 18stC, ci bez 26stC i otwarte okno całą dobę.

ja już chyba znalazłem...

przedewszyskim dużym błędem było zaproponowanie systemu opartego na PC ludziom którzy do tej pory mieszkali w małej chałupce ogrzewanej piecami kaflowymi i chajcowali w nich tak że w slipach było za goraco...

PC jest dla "blokersów"...:mad:

chcieli ekogrocha i grzejniki to trzeba było przy tym zostać a nie szukać nowinek ...:bash:

więcej wieczorem...

OJ mam wątpliwość czy dobrą drogą idziesz,

Spłycasz za szybko, szukał bym po stronie technikaliów,

pisałeś na początku, że oni mają w domu 23-22*C ustawione, czyli chyba przeciętnie.

Podajesz dalej zużycie kWh na CO klamot vs kabelki, ale o jakiejś zmianie temperatur na "piecowe" nie pisałeś?

Co do pieca to mam u teścia średnią 26*C

Zaś u siebie 23,5*C za 8kWh dziennie na 150m2

Co do blokersów to też bym polemizował: w blokach ludzie mają naprawdę ciepło i system CO czasami używają 1-2 miesiące grzejąc się. Zaś już mój wieżowiec obok na 10 (ostatnim) piętrze to nie ma takiej temperatury z grzejnikiem na maks w styczniu jak blokers bez ogrzewania w grudniu.

Tu bardziej by pasowało określenie nie blokers a kamienicznik (czy to z gazem czy to z prądem).

jasiu będzie wszystko ok

nie czytam tego wątku dokładnie - pewnie chałupa cały czas się ładuję energią i jak się ustbilizuje to będzie ok

chyba to nie to,

ponoć tam PC jest od czerwca

ja swoją włączyłem w październiku i wzięła na start z 40, może 50kWh

jako, że zamykam właśnie pierwszy miesiąc to będzie to ok 280-290kWh za ok 95zł.

CWU można w tym miesiącu za 3 tyg policzyć. Nabiła mi dołożona grzałka do 70 kilka razy jak sobie zasobnik z układem sterylizowałem a PC wyłączona była :) woda szła wtedy od 16*C do ponad 70*C żywym prądem.

bardzo trafne...:yes:

ci wychowani z podziałkami budują domy z PC a ci bez podziałek instalują ekogroszki...;)

czyli co , jakby zjechali do 21 C to wtedy przewaga byłaby COP 3 ?

to jak to ma się do tego :????

Napisał lukasza

Zaś u siebie 23,5*C za 8kWh dziennie na 150m2

ta chałupa jest strzelam 4-5 litrowa . to pytanie do TYCH co się bawil OZC , gdyby w ustawieniach zrobić temp utrzymywaną 23 C to o ile zwiększyłoby się zużycie ?

Edytowane przez noname2