mar1173 13.11.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 I tak prawdopodobnie będzie, puki nie przyjdą mrozy. Wtedy delta PC vs kabelki będzie większa, tylko pytanie o ile większa? Wszystkie systemy CO oparte na wodnym centralnym ogrzewaniu mają niską sprawność, szczególnie w okresach przejściowych, takich jak teraz.Bo albo jest On po całości, Albo OFF po całości. Ale ponoć od poniedziałku ma być co raz zimniej Właśnie przeleciałem się po chałupie i temp 22,3-22,5 rano wstanę i też będzie tak samo i jak sądzisz co by było gdybym pewnych pomieszczeń nie grzał i nie mówię tylko o temp. powietrza ale o komforcie. Podłogówka ma to do siebie że najbardziej jest komfortowa gdy jest grzana ciągle lub przerwy w grzaniu są w miarę krótkie. A nie ma nic gorszego jak skoki temp. Ja zawsze grzeję całość i nie widzę powodów by tego nie robić. Obecnie na CO grzeję ok 1,5- 2h/d. Nad ranem i w dzień w taniej nie grzeję gdy temp przekroczy 23 st. Jeśli nie przekroczy grzeję. Z resztą takie ,, pykanie" po niecałej godzinie nie ma wpływu na podniesienie temp tylko na jej utrzymaniu na w miarę stałym poziomie oraz zapobieganiu wychłodzeniu podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 13.11.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Cały czas jestem zainteresowany tematem, od początku czytam ten wątek i osobiście już wybór padł ostatecznie na kable....właśnie w kablach cenię tę prostotę użytkowania.....kable, sterowniki, faza i ciepełko:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.11.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 .kable, sterowniki, faza i ciepełko:D Ciepelko to Ci sie zrobi, jak rachunek przyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 14.11.2014 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Ciepelko to Ci sie zrobi, jak rachunek przyjdzie. Co nie zmienia faktu, że efekt ciepła przy grzaniu kablami zostanie osiągnięty, prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 14.11.2014 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Ciepelko to Ci sie zrobi, jak rachunek przyjdzie. Nee strasz nee strasz bo... P.S Patrząc na moja pompe cwu i jej zużycie to do CO musi faktycznie byc ok ale niech i te kable wyjda drożej to zero stresu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 14.11.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 i świeże dane... "kabelki"... 29,74kwh "klamot"... 24.07kwh 7 godz. i 7 min. na CO 49 min. na CWU śmiać się czy płakać bo jakoś trudno mi uwierzyć że po zmianie pompki i kilku drobnych korektach zobaczę 8kwh zamiast tych 24kwh... tak patrzę na te 7 godzin pracy na CO i jaka jest temp. na zewnątrz to dochodzę do wniosku że przy -10 zabraknie doby na grzanie... Spokojnie. Płacz spokojnie. Gdzieś musi być duży błąd w systemie. Szukajcie a znajdziecie. Temperatur jeszcze OK to jest czas na testy. Ja teraz jak grzeję po 8h to mieszczę się w 8kWh na CO i 10kWh na CO i CWU. Pierwszy sezon. Także macie jeszcze pole do oszczędności. Na pewno coś jest nie tak bo przy GZ blisko 35*C to ja już bym miał w domu ok 26*C. Teraz mam wyjście 32*C a w domu ok 23,5-24 do 24,5*C w szczycie kulinarno- telewizyjnym 17-21. Tylko delta 4K a nie 8K! Zaś jakbym podniósł zasilanie GZ do 35*C to skrócę grzania domu poniżej 5h a nie 8h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 14.11.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 49 min. na CWU Galmet Maxi 300L. Ja go grzeję od 16*C do 48*C w podobnym czasie. Czy twój kolego zużywa na dobę cały zasobnik kompletnie i grzeje 300L od temperatury wody z sieci do 48*C czy może ma dużo wyższą temperaturę na CWU? Bo przeciętnie pompa 9-12kW dogrzewa taki zasobnik w 30 min za 2kWh. Ale to CWU - indywidualnie. Choć jak nie zużywa całego to... długo grzeje - ile trwa na CWU cyrkulacja na dobę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 14.11.2014 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Jaki sa u Was koorwa temperatury, ze pompa ponad 7h klepie!? U mnie sie wczoraj w nocy na 1h 15min wlaczyla. 7h na dobe to przy -10*C nawet nie dziala. Ty grzejesz do 19stC a jasiek do 23stC - tutaj jest rozwiązanie zagadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 14.11.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Ciepelko to Ci sie zrobi, jak rachunek przyjdzie. bierz klamota - im elektrownia nie przysyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.11.2014 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 (edytowane) . Edytowane 22 Listopada 2014 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 14.11.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 ja już chyba znalazłem... przedewszyskim dużym błędem było zaproponowanie systemu opartego na PC ludziom którzy do tej pory mieszkali w małej chałupce ogrzewanej piecami kaflowymi i chajcowali w nich tak że w slipach było za goraco... PC jest dla "blokersów"... chcieli ekogrocha i grzejniki to trzeba było przy tym zostać a nie szukać nowinek ... więcej wieczorem... wymien się z kimś z forum - miałowca za PocoCito. Obstawiam, ze nie znajdziesz chętnego blokersi dzielą się na tych z podzielnikami i bez; ci z mają 18stC, ci bez 26stC i otwarte okno całą dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 14.11.2014 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Ciepelko to Ci sie zrobi, jak rachunek przyjdzie. Jak widać baaaardzo interesują Ciebie rachunki innych - za to Ty pokazujesz Siusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.11.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 jasiu będzie wszystko oknie czytam tego wątku dokładnie - pewnie chałupa cały czas się ładuję energią i jak się ustbilizuje to będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.11.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 wymien się z kimś z forum Z malym na glowy sie wymien. Bedziesz madrzejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.11.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Jak widać baaaardzo interesują Ciebie rachunki innych - za to Ty pokazujesz Znak zapytania z cytatu wyciales kretaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 14.11.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 ja już chyba znalazłem... przedewszyskim dużym błędem było zaproponowanie systemu opartego na PC ludziom którzy do tej pory mieszkali w małej chałupce ogrzewanej piecami kaflowymi i chajcowali w nich tak że w slipach było za goraco... PC jest dla "blokersów"... chcieli ekogrocha i grzejniki to trzeba było przy tym zostać a nie szukać nowinek ... więcej wieczorem... OJ mam wątpliwość czy dobrą drogą idziesz, Spłycasz za szybko, szukał bym po stronie technikaliów, pisałeś na początku, że oni mają w domu 23-22*C ustawione, czyli chyba przeciętnie. Podajesz dalej zużycie kWh na CO klamot vs kabelki, ale o jakiejś zmianie temperatur na "piecowe" nie pisałeś? Co do pieca to mam u teścia średnią 26*C Zaś u siebie 23,5*C za 8kWh dziennie na 150m2 Co do blokersów to też bym polemizował: w blokach ludzie mają naprawdę ciepło i system CO czasami używają 1-2 miesiące grzejąc się. Zaś już mój wieżowiec obok na 10 (ostatnim) piętrze to nie ma takiej temperatury z grzejnikiem na maks w styczniu jak blokers bez ogrzewania w grudniu. Tu bardziej by pasowało określenie nie blokers a kamienicznik (czy to z gazem czy to z prądem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 14.11.2014 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 jasiu będzie wszystko ok nie czytam tego wątku dokładnie - pewnie chałupa cały czas się ładuję energią i jak się ustbilizuje to będzie ok chyba to nie to, ponoć tam PC jest od czerwca ja swoją włączyłem w październiku i wzięła na start z 40, może 50kWh jako, że zamykam właśnie pierwszy miesiąc to będzie to ok 280-290kWh za ok 95zł. CWU można w tym miesiącu za 3 tyg policzyć. Nabiła mi dołożona grzałka do 70 kilka razy jak sobie zasobnik z układem sterylizowałem a PC wyłączona była woda szła wtedy od 16*C do ponad 70*C żywym prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.11.2014 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 (edytowane) . Edytowane 22 Listopada 2014 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.11.2014 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 A ja miałem podzielniki i 18st, bo inaczej rachunek za CO 3,5k na 42m2, a teraz mam ekogroszek;) Bo Pococito dla mnie od najtańszej 60-80k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 14.11.2014 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 (edytowane) bardzo trafne... ci wychowani z podziałkami budują domy z PC a ci bez podziałek instalują ekogroszki... czyli co , jakby zjechali do 21 C to wtedy przewaga byłaby COP 3 ? to jak to ma się do tego :???? Napisał lukasza Zaś u siebie 23,5*C za 8kWh dziennie na 150m2 ta chałupa jest strzelam 4-5 litrowa . to pytanie do TYCH co się bawil OZC , gdyby w ustawieniach zrobić temp utrzymywaną 23 C to o ile zwiększyłoby się zużycie ? Edytowane 14 Listopada 2014 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts