Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kafle Grey Soul z "wyżlobieniami, rysami"

magda912

Recommended Posts

Poszukuję pilnie kafli do górnej łazienki.

OD dawna podobają mi się Cotto Tuscania Grey Soul(kolory dark, mid i light).

Są piękne, betonowe.

Ale mają takie widoczne wyżlobienia, rysy. Jest to efekt zamierzony, żeby wyglądały tak naturalnie.

Ale te rysy są wyczuwalne pod ręką i zastanawiam się jak będzie z ich użytkowaniem. Rozsądek podpowiada, że będzie się tam zbierał brud, że może być ciężko je czyścić, zwłąszcza na podłodze. Czy ktoś z Was ma doświadczenie z tymi, albo podobnymi kaflami?

A może ktoś ma łazienkę wykonaną z tych kafli i mógłby wkleić swoje zdjęcia?

Z góry dziękuję, decyzję muszę podjąć do środy :(

Ale spieprzyli, bo sieroty, czy dlatego, że kafle nierówne, pofalowane itd?

Please, wklej jakies fotki, jedynie widziałam zdjęcia łazienki wykonanej do katalogu, a nie widziałam nigdy takiej "użytkowej".

A jakie formaty wybrałaś? Bo ja się napaliłam na 75x75, albo ewentualnie 44,1 x 89,4 na podłogę, ale jest problem, bo nie ma do nich pasujących na ścianę, tak, żeby fugi się zeszły. A ja mam lekką obsesję na tym punkcie.

Pozdrawiam i dzięki za odzew.

Kurcze, ładne te kafle jednak. Wizualnie mi się od początku bardzo podobają, szkoda, że ich nie masz dłużej i nie nie wiesz jak się "czyszczą".

No kaflarze na pewno zbabolili z tym centymetrowym kawałkiem przy wannie i tej rurze(zzsyp? ), szkoda, że sobie wczesniej nie rozmierzyli kafli, żeby jednak uniknąć takich minimalnych kawałków kafli.

Dzięki za propozycję, jak będę zdesperowana z decyzjami to się zgłoszę :)

priorytetem dla nich było żeby się fugi zgadzały :/ , chociaż wcześniej uczulalam że nie chcę żeby gdziekolwiek pozostawały takie małe kawałki , ale cóż jaksię nie jest na budowie 24na dobę to takie kwiatki wychodzą . zastanawiałam się*czy nie dać jasnej fugi wtedy może nie będzie tak tego widać .... tylko że wtedy może zrobić się taka jednolita betonka , a na ścianach to te kafle nawet mi się podobaja ... że są kaflami , może na podłodze jasną a na ścianach ciemniejszą .. co sądzisz ?

No to z tymi fugami tez nie do końca im wyszło ;)

Ja nie bardzo mogę doradzić, bo ja zawsze staram się dobrac fugę idealnie do koloru kafla, nie lubię jak się odnzacza. A nie znam się na tym, czy zastosowanie róznych, kontrastowych odcieni fugi, może odwrócić uwagę od tych docinek.

Pewnie jest na forum jakiś ekspert-kafelkarz, może jego podpytasz?

Jej, Syberia, te kafle są naprawdę fatalnie położone. Wygląda jakby ktoś się pierwszy raz zabrał za taką robotę. Trzy razy oglądałam zdjęcia i nie doszłam co fachowcy mieli na myśli, współczuję... W takiej sytuacji fuga tylko i wyłącznie w kolorze kafli, może choć trochę uratuje sytuację...

• 1 month później...
Mam te kafle położone na całym parterze( salon,jadalnia kuchnia) uzytkuje dopiero od tygodnia wiec cieżko cokolwiek powiedziec...Mam w kolorze Mid 75X75, póki co z najbardziej ekstremalnych zabrudzeń to codzienny mocz psa :bash:Wyglądają bardzo fajnie położone na dużej powierzchni pare osób nawet myślało ze to granit :)

• 3 weeks później...
Mam te kafle położone na całym parterze( salon,jadalnia kuchnia) uzytkuje dopiero od tygodnia wiec cieżko cokolwiek powiedziec...Mam w kolorze Mid 75X75, póki co z najbardziej ekstremalnych zabrudzeń to codzienny mocz psa :bash:Wyglądają bardzo fajnie położone na dużej powierzchni pare osób nawet myślało ze to granit :)

Witam. Zastanawiam się nad tymi kaflami, w wersji light grey i również w rozmiarze 75x75. Czy mogłabyś podesłać zdjęcia swoich, bądź dodać na forum? Jak się je użytkuje?

Dziękuję z góry. :)

Pozdrawiam

Magda

• 4 weeks później...

Sprawdźcie sobie jeszcze rektyfikowane Aleluia Concrete jaśniejsze Mass i ciemniejsze Fuse. Są w 2 wersjach surowej z wyraźnymi naturalnymi wyżłobieniami i "semi poler" czyli odrobinę gładsze i łatwiejsze do utrzymania w czystości.

Ja wziąłem Mass semi poler na ściany w łazience i wyglądają świetnie, nie miałem jeszcze okazji sprawdzić jak w praktyce.

Trzeba tylko pamiętać, że to twardy gres. Przecinanie płytek na maszynie nie sprawia problemu, ale z wycinaniem otworów pod odpływy itp jeżdżę do znajomego, który ma różne wiertnice do betonu chłodzone wodą.

syberia, kafle śliczne, ale położenie...strasznie mi przykro, że musiałaś skuwać podłogę, ale płytkarze rzeczywiście schrzanili robotę...bo i kafle i fuga im się rozjechała... można to było inaczej rozplanować.

Dokładnie znam ten ból, bo mam schrzanioną kuchnię i jak ją zobaczyłam po montażu to ryczeć mi się chciało...

• 1 month później...
Cotto Tuscania Grey Soul - bajka i koszmar. Od czego by tutaj zacząć... Płytki piękne, z żona zakochaliśmy się w nich od pierwszego wejrzenia. Dlatego zapadła decyzja - cały salon, przedpokój i wiatrołap w mid 75x75. Kuchnia podłoga light 75x75. Łazienka podłoga mid 75x75 i ściany 30x60. I zaczynają się problemy. Po zafugowaniu okazało się, że płytki nie są idealnie płaskie, mają znaczną krzywiznę boczną (nie wszystkie, ale sporo). Przedstawiciel z firmy pośredniczącej posłużył się normą PN-EN 14411, z której jasno wynika dopuszczalna odchyłka 0,05% - wydaje się mało, ale na długości 75 cm otrzymujemy 3,75 mm uskoki. Dodam, że 0,05% jest liczone od środka płytki w dwie strony czyli w sumie ponad 7 mm. Kolejna rzecz, może trochę wina obliczeń. Płytki zakupione przed sierpniem 2014, a po miały różnice 3 mm na długości boków. Nikt nie śmiał poinformować iż firma Cotto Tuscania zmienia maszyny i tym samym dokładność wykonania będzie inna. Pani przedstawiciel z Cotto Tuscania zaczęła nam narzucać jak mamy poprzesuwać rzędy płytek żeby oszukać różnice - bez komentarza. Trzecia sprawa, która wychodzi to pęknięcia szkliwa, mało widoczne na takiej fakturze wręcz wpasowujące się w strukturę, ale jednak to wada. Nie potrafię na dany moment stwierdzić czy wada materiałowa czy montażu. Zapewniam jednak, że montaż był wykonany zgodnie ze sztuką, cienka warstwa kleju, na całej powierzchni równomiernie, pod stałym nadzorem osoby trzeciej. Pękające płytki nie znajdują cię na dylatacji, fuga w około płytki nie jest pęknięta. Tak jak napisałem na początku, są bajeczne ale chyba źle trafiliśmy. Jeśli ktoś ma podobne problemy proszę o kontakt na forum. Edytowane przez matwec