Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak? rur? macie zrobione zasilanie powietrza do kominka???

Recommended Posts

Witam!Będe robił pierwszą chudą wylewke i musze już teraz w piachu umieścić rure która będzie do kominka od dołu dostarczała powietrze do spalania, musze też wykuć w fundamencie dziure w której chcę umieścić kratke z żaluzją (żeby ją zamykać jak nie będe palił w kominku) i mam pytanie jakiej średnicy najlepiej dać rure ( bo ja chce dać kanalizacyjną o średnicy 100mm-taką jak do pionów kanalizacyjnych) i ile centymetrów ma być wypuszczona przed ścianą na której będzie stał kominek???

Jak jest to u Was zrobione???

Jeśli tarnawa to ona ma wlot powietrza z przodu przez dwa prostokątne otwory. Ja rozwiązałem to tak. Rura kanalizacyjna Fi 150. Trujnik. Dwa kawałki spiro pod wkład Tarnawa zamocowane na wkładzie prawie szczelnie. Wtedy rura musi wchodzić po bokach wkładu i masz odcięte powietrze do spalania od domu. Przy wentylacji mechanicznej wydaje mi się to ważne.

Ja dałem 160 tak jak w projekcie. Wydawało mi się że 100 wystarczy ale różnica kosztów nie była aż taka duża, a projektant upierał się przy 160. Zresztą gdzieś w sieci na stronach do kominków również proponowali 160 lub kanał 14x14. Ktoś mi ponadto mówił, że przy większej prędkości przepływu powietrza (mniejszy przekrój) może mi gwizdać w rurze:).

Kominek będę miał w narożniku i rurę wyprowadziłem 0,5 m od scian.

Marek

A jak byście doprowadzili powietrze do kominka który stoi na pietrze i nie przy ścianie zewnętrznej?

A - poziomym przewodem na poziomie stropu piętra

B - poziomym przewodem pod podłoga parteru i potem pionowym pod kominek

Jeszcze mam trochę czasu, by się zdecydować, ale nie daje mi to spokoju.

Pozdrawiam

A jak byście doprowadzili powietrze do kominka który stoi na pietrze i nie przy ścianie zewnętrznej?

A - poziomym przewodem na poziomie stropu piętra

B - poziomym przewodem pod podłoga parteru i potem pionowym pod kominek

Jeszcze mam trochę czasu, by się zdecydować, ale nie daje mi to spokoju.

Pozdrawiam

Jeżeli strop na to pozwoli (terriva) to chyba nie ma znaczenia. Ja mam monolityczny więc absolutnie odpada jakakolwiek rura, nie mówiąc już o rurze 110-160mm.

Ja zasilanie świeżym powietrzem mam rurą 160 umieszczoną pod chudziakiem.

fi 100 około 50 cm przed ścianę

;-)

Co znaczy 50 cm przed ścianę?

Ja mam już wylewkę z chudego betonu... A rurke mam mieć przeprowadzoną w pierwszej wartsiw Silki, a później w styropianie...

W którym miejscu powinna się kończyć rurka z doprowadzeniem powietrza? Chyba nie pod samym paleniskiem? Jakoś z boku od kominka, żeby nie było tego widać?

Tak aby nie było widać przez otwór wlotu powietrz grzewczego pod kominkiem. Jego przekrój m moim wkładzie to conajmniej 750cm2, więc wyszła szerokości nieco ponad 30cm. Czyli 15cm od osi wkładu plus cegła 12cm, ale u ciebie może być inaczej. Musisz wiedzieć mniej więcej jaki wkład i z czego obudowa.

Ja mam już wylewkę z chudego betonu... A rurke mam mieć przeprowadzoną w pierwszej wartsiw Silki, a później w styropianie...

Hmmm, w styropianie? Nad chudziakiem już?

Mam nadzieje, że nad rurą też będzie jeszcze troszkę styropianu a nie sama wylewka?

Znajomi znajomych tak zrobili i strasznie przeklinają, w zimę przecież tą rurą wpada lodowate powietrze i straszzzzznie się podłoga w tym miejscu wychładza.

Dlatego najlepiej nie dylatować styropianu rurą, tylko puścić ją pod chudziakiem...

Hmmm, w styropianie? Nad chudziakiem już?

Mam nadzieje, że nad rurą też będzie jeszcze troszkę styropianu a nie sama wylewka?

Znajomi znajomych tak zrobili i strasznie przeklinają, w zimę przecież tą rurą wpada lodowate powietrze i straszzzzznie się podłoga w tym miejscu wychładza.

Dlatego najlepiej nie dylatować styropianu rurą, tylko puścić ją pod chudziakiem...

Cholera, masz rację!!!

I co teraz? Kuć?! Czy może puścić gdzieś przy ścianie iobłożyć styropianem?

Też mamy już wylany chudziak, ale pan od kominków powiedział, że zamiast rury kan. fi 100 mogę puścić kanał prostokątny ok. 5x15 cm.właśnie na chudziaku. Nie wiem czy to jakaś duża różnica?Do skucia mam ok. 3 metry więc chyba nie jest aż tak żle :roll: Co radzicie?

pozdrawiam

Cholera, masz rację!!!

I co teraz? Kuć?! Czy może puścić gdzieś przy ścianie iobłożyć styropianem?

Trudno mi się wypowiadać, ponieważ nie wiem jaka jest u Ciebie odległość i jak mocny chudziak. Jeśli 2-3 metry i chudziak nie za mocny, to można pokusić się o wykucie rowka i położenie rury. Raptem parę godzin roboty...