maalta1975 10.11.2014 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Witam Jestem w trakcie negocjacji na zakup domu i mam pytanko (obawę) o okna. Zamontowane tam są okna z firmy wimglass z oznaczeniem budowy szyby 4/16 Ar/4LE U=1.1 dom jest parterowy i dość mocno oszklony. Mam pytanko czy przy takim typie okien nie będą zbyt duże straty ciepła. Wyczytałem gdzieś że od 2017 roku okna z tym współczynnikiem nie będą już montowane. Pozdrawiam i dzięki za wszelkie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.11.2014 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Przeczytalas wartosc Ug, czyli parametr szyby. Cale okno w najlepszym przypadku ma ok Uw1,4 -1,5, a w kwestii formalnej od tego roku obowiazuje 1,3 (dla nowych inwestycji). Ten dom do kupienia jest pewnie jeszcze ubiegloroczny, wiec pod tym wzgledem byloby ok.. ale czy to odpowiada Twoim potrzebom? Jak widac masz dalej idacą świadomość Ale ja chciałbym wierzyc, ze te okna to najgorsze "niedopatrzenie" dewelopera (np. w kwestiach docieplen) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maalta1975 10.11.2014 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Co do niedopatrzeń developera to tu akurat jest osoba prywatna (ale w sumie to chyba to samo), dom zbudowany z porothermu z 15 cm ociepleniem (styropian grafitowy), a co do okien to była pierwsza rzecz która zwróciła moją uwagę (jestem kompletnym laikiem w budowie odbiorze domu), na razie wstępnie próbuję znaleźć trochę informacji a co do moich potrzeb to oczywiście chodzi o późniejsze koszty ogrzewania itd Dom był budowany w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 10.11.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Przy szybie o Ug=1,1 podejrzewam że większość okien nie spełnia obowiązujących dziś przepisów o Uw<= 1,3Tak naprawdę okna do wymiany bo wątpię by profil był przystosowany do pakietów trzyszybowych - jeśli byłoby możliwe to szyby do wymiany z Ug<= 0,7Ug - współczynnik strat ciepła szyb (glas)Uw - współczynnik strat ciepła całego okna (window)A może choć wiesz jakie profile są zastosowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maalta1975 10.11.2014 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Ok dzięki za informacje, co do profilów to nie wiem jakie tam są, a co do tych przepisów to na naklejkach na oknach jest data dostawy 2014 - 05 więc jak to sie ma do przepisów i jak z ewentualnym odbiorem domu itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maalta1975 10.11.2014 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 maly szczegół tam jest rama 6-komorowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 10.11.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Domy których budowa rozpoczęła się przed wejściem nowych przepisów (o ile dobrze usłyszałem liczy się data pierwszego zapisu w dzienniku budowy a nie data pozwolenia) nie jest nimi objeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 10.11.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Domy których budowa rozpoczęła się przed wejściem nowych przepisów (o ile dobrze usłyszałem liczy się data pierwszego zapisu w dzienniku budowy a nie data pozwolenia) nie jest nimi objeta Mącisz Waćpan, żadne kierownicze wpisy tego nie przesądzają. Najnowsze zmiany i wymagania obowiązują od 1 stycznia 2014r. Nie dotyczą jednak budynków dla których przed tą datą była wydana decyzja o budowie lub złożono wniosek na budowę bądź rozbudowę. "Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie z dnia 12 kwietnia 2002 r. (Dz.U. Nr 75, poz. 690 z późniejszymi zmianami) Dział I Przepisy Ogólne § 1a. Do budynków, wobec których przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia została wydana decyzja o pozwoleniu na budowę lub odrębna decyzja o zatwierdzeniu projektu budowlanego lub został złożony wniosek o wydanie takich decyzji, stosuje się przepisy dotychczasowe. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 10.11.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 No widzisz, jak to inni są dokształceni a jak kiep niedouczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.11.2014 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 maly szczegół tam jest rama 6-komorowa a skad taka informacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 11.11.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Witam Wpis powyżej do .... A co do tematu: - podałeś współczynnik szyby a szyby mogą być produkowane - ich nie dotyczą cytowane przepisy, mało tego, poza tym co przytoczył Stary są jeszcze wyłączenia np mała altanka na działce - tam może wstawić okno o jakimkolwiek U. Biorąc to wszystko pod uwagę producent szyby nie wie gdzie, w jakim oknie wyląduje jego wyrób więc może wykonywać nadal szyby o takim współczynniku. Ale ... okna to nie wszystko jeżeli już chcesz wnikać w temat to w tym roku również zmieniły się współczynniku innych przegród ścian, dachu, drzwi itpAle ... to i tak nie jest najistotniejsze, wg mnie najważniejsze jak to wszystko zostało wykonane, połączone ze sobą.Jeżeli zależy Ci na sprawdzeniu domu to zamów sobie Blowerdoora i ewentualnie termowizje (jeżeli dom się już do niej nadaje) - wydasz parę groszy ale dostaniesz najbardziej rzeczową odpowiedź na swoje wątpliwości a koszty testów w stosunku do zakupu są ...żadne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.11.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Dokładnie bo na szybie 1,1 da się zrobić okno 1,1 lub lepiej .. zależy jak mocno doliczymy ramę do szyby.W powyższych przypadkach to nie wina szyby ... tylko wina ramy że okno może mieć Uw 1,4 W/m2K Zależy też od typu okna ... witryna fix będzie miała lepsze Uw ..http://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Feko-okna-z-plast-okno-krakow.strefa.pl%2Fimg-okien%2Frozmiary-okien-typowych.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Feko-okna-z-plast-okno-krakow.strefa.pl%2F&h=600&w=650&tbnid=Dr5syFFRzaf_gM%3A&zoom=1&docid=QQdyapHxCXiq5M&ei=iOVhVMSPCMrbau2IgnA&tbm=isch&ved=0CCQQMygGMAY&iact=rc&uact=3&dur=16377&page=1&start=0&ndsp=21 O33 vs O33a mniej szyby, więcej gorszej ramy i Uw rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 11.11.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 ... podałeś współczynnik szyby a szyby mogą być produkowane - ich nie dotyczą cytowane przepisy...Podałem i Ug i wymaganie przepisami Uw - jeśli Twoja odpowiedź mnie dotyczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 12.11.2014 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Witam Podałem i Ug i wymaganie przepisami Uw - jeśli Twoja odpowiedź mnie dotyczy Nie Ciebie, Autora Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 12.11.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 ...Nie Ciebie, Autora ....znaczy mnie jako autora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 12.11.2014 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Witam znaczy mnie jako autora ? Sprecyzuję - Autora wątku Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 12.11.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Zamontowane tam są okna z firmy wimglass z oznaczeniem budowy szyby Śmiem wątpić, czy wymieniona firma jest producentem okien. Wimmglas to producent szyb. Mam pytanko czy przy takim typie okien nie będą zbyt duże straty ciepła. Nie chcę być złym prorokiem, ale znając "deweloperską jakość" już niedługo większym Pańskim zmartwieniem mogą być straty ciepła z tytułu niekontrolowanej infiltracji powietrza niż przewodzenia. Najtańsze okna zamontowane w najtańszy sposób do prosta droga do najdroższych kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts