Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupno domu (stan developerski) - pytanie o okna

Recommended Posts

Witam

Jestem w trakcie negocjacji na zakup domu i mam pytanko (obawę) o okna. Zamontowane tam są okna z firmy wimglass z oznaczeniem budowy szyby

4/16 Ar/4LE U=1.1

dom jest parterowy i dość mocno oszklony.

Mam pytanko czy przy takim typie okien nie będą zbyt duże straty ciepła. Wyczytałem gdzieś że od 2017 roku okna z tym współczynnikiem nie będą już montowane.

Pozdrawiam i dzięki za wszelkie uwagi.

Przeczytalas wartosc Ug, czyli parametr szyby. Cale okno w najlepszym przypadku ma ok Uw1,4 -1,5, a w kwestii formalnej od tego roku obowiazuje 1,3 (dla nowych inwestycji). Ten dom do kupienia jest pewnie jeszcze ubiegloroczny, wiec pod tym wzgledem byloby ok.. ale czy to odpowiada Twoim potrzebom? Jak widac masz dalej idacą świadomość:)

Ale ja chciałbym wierzyc, ze te okna to najgorsze "niedopatrzenie" dewelopera (np. w kwestiach docieplen)

Co do niedopatrzeń developera to tu akurat jest osoba prywatna (ale w sumie to chyba to samo), dom zbudowany z porothermu z 15 cm ociepleniem (styropian grafitowy), a co do okien to była pierwsza rzecz która zwróciła moją uwagę (jestem kompletnym laikiem w budowie odbiorze domu), na razie wstępnie próbuję znaleźć trochę informacji :) a co do moich potrzeb to oczywiście chodzi o późniejsze koszty ogrzewania itd

Dom był budowany w tym roku.

Przy szybie o Ug=1,1 podejrzewam że większość okien nie spełnia obowiązujących dziś przepisów o Uw<= 1,3

Tak naprawdę okna do wymiany bo wątpię by profil był przystosowany do pakietów trzyszybowych - jeśli byłoby możliwe to szyby do wymiany z Ug<= 0,7

Ug - współczynnik strat ciepła szyb (glas)

Uw - współczynnik strat ciepła całego okna (window)

A może choć wiesz jakie profile są zastosowane ?

Domy których budowa rozpoczęła się przed wejściem nowych przepisów (o ile dobrze usłyszałem liczy się data pierwszego zapisu w dzienniku budowy a nie data pozwolenia) nie jest nimi objeta

Mącisz Waćpan, żadne kierownicze wpisy tego nie przesądzają.

Najnowsze zmiany i wymagania obowiązują od 1 stycznia 2014r.

Nie dotyczą jednak budynków dla których przed tą datą była wydana decyzja o budowie lub złożono wniosek na budowę bądź rozbudowę.

"Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie

z dnia 12 kwietnia 2002 r. (Dz.U. Nr 75, poz. 690 z późniejszymi zmianami)

Dział I Przepisy Ogólne

§ 1a.

Do budynków, wobec których przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia została wydana decyzja o pozwoleniu na budowę lub odrębna decyzja o zatwierdzeniu projektu budowlanego lub został złożony wniosek o wydanie takich decyzji, stosuje się przepisy dotychczasowe. "

:yes:

Witam

Wpis powyżej do ....

A co do tematu: - podałeś współczynnik szyby a szyby mogą być produkowane - ich nie dotyczą cytowane przepisy, mało tego, poza tym co przytoczył Stary są jeszcze wyłączenia np mała altanka na działce - tam może wstawić okno o jakimkolwiek U. Biorąc to wszystko pod uwagę producent szyby nie wie gdzie, w jakim oknie wyląduje jego wyrób więc może wykonywać nadal szyby o takim współczynniku.

Ale ... okna to nie wszystko jeżeli już chcesz wnikać w temat to w tym roku również zmieniły się współczynniku innych przegród ścian, dachu, drzwi itp

Ale ... to i tak nie jest najistotniejsze, wg mnie najważniejsze jak to wszystko zostało wykonane, połączone ze sobą.

Jeżeli zależy Ci na sprawdzeniu domu to zamów sobie Blowerdoora i ewentualnie termowizje (jeżeli dom się już do niej nadaje) - wydasz parę groszy ale dostaniesz najbardziej rzeczową odpowiedź na swoje wątpliwości a koszty testów w stosunku do zakupu są ...żadne.

Pozdrawiam

Dokładnie bo na szybie 1,1 da się zrobić okno 1,1 lub lepiej .. zależy jak mocno doliczymy ramę do szyby.

W powyższych przypadkach to nie wina szyby ... tylko wina ramy że okno może mieć Uw 1,4 W/m2K

Zależy też od typu okna ... witryna fix będzie miała lepsze Uw ..http://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Feko-okna-z-plast-okno-krakow.strefa.pl%2Fimg-okien%2Frozmiary-okien-typowych.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Feko-okna-z-plast-okno-krakow.strefa.pl%2F&h=600&w=650&tbnid=Dr5syFFRzaf_gM%3A&zoom=1&docid=QQdyapHxCXiq5M&ei=iOVhVMSPCMrbau2IgnA&tbm=isch&ved=0CCQQMygGMAY&iact=rc&uact=3&dur=16377&page=1&start=0&ndsp=21 O33 vs O33a mniej szyby, więcej gorszej ramy i Uw rośnie.

Zamontowane tam są okna z firmy wimglass z oznaczeniem budowy szyby

Śmiem wątpić, czy wymieniona firma jest producentem okien. Wimmglas to producent szyb.

Mam pytanko czy przy takim typie okien nie będą zbyt duże straty ciepła.

Nie chcę być złym prorokiem, ale znając "deweloperską jakość" już niedługo większym Pańskim zmartwieniem mogą być straty ciepła z tytułu niekontrolowanej infiltracji powietrza niż przewodzenia. Najtańsze okna zamontowane w najtańszy sposób do prosta droga do najdroższych kłopotów.