ezg2014 10.11.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Mam chyba problem z dolnym źródłem. Dziś zauważyłem, że ciśnienie w dolnym źródle (glikol) jest 0 (zero). Ciśnienie na dolnym źródle było zawsze 0,9. Nie wiem kiedy to się stało. Pompa pracuje już około roku i dwóch miesięcy i nie było takiego problemu. Zawsze zerkam na manometry, więc to musiało się stać w ciągu 1-2 dni. Instalator od pompy ciepła twierdzi, że pewnie spadła temperatura glikolu , "obkurczył się" i stąd spadek ciśnienia i że nie trzeba z tym nic robić. Pompa pracuje prawidlowo - grzeje CO i CWU. Temperatura dolnego źródła 9st. Moim zdaniem pachnie to nieszczelnością. Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 10.11.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Mam chyba problem z dolnym źródłem. Dziś zauważyłem, że ciśnienie w dolnym źródle (glikol) jest 0 (zero). Ciśnienie na dolnym źródle było zawsze 0,9. Nie wiem kiedy to się stało. Pompa pracuje już około roku i dwóch miesięcy i nie było takiego problemu. Zawsze zerkam na manometry, więc to musiało się stać w ciągu 1-2 dni. Instalator od pompy ciepła twierdzi, że pewnie spadła temperatura glikolu , "obkurczył się" i stąd spadek ciśnienia i że nie trzeba z tym nic robić. Pompa pracuje prawidlowo - grzeje CO i CWU. Temperatura dolnego źródła 9st. Moim zdaniem pachnie to nieszczelnością. Co radzicie? Nie jest OK, bo zmiany objętości spowodowane zmianą temperatury powinno skompensować naczynie wzbiorcze (przeponowe bądź z poduszką powietrzną). Nie używaj instalacji z zerowym ciśnieniem bo w skrajnym przypadku przy złym zabezpieczeniu pompy ciepła (lub brakiem takiego zabezpieczenia) możesz uszkodzić sprężarkę i jeszcze parę kwiatków po drodze. Pewnie gostek (instalator który temat bagatelizuje) nie ma teraz czasu i chęci szukać nieszczelności, ale zainteresuj się tym dla swojego dobra. Jakie masz rozdzielacze DZ i gdzie? Na pierwszy rzut sprawdź odpowietrzniki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 10.11.2014 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Instalator twierdzi, że mogę używać pompy ciepła. Nie wiem, gdzie są rozdzielacze i odpowietrzniki. Rury z dolnego źródła wchodzą do kotlowni przez posadzkę - czy to może być to miejsce? Zauważyłem też od kilku dni mokrą plamę na podłodze pod pompą. Wnętrze pompy suche, spód pompy suchy. Pompa jest w rogu, w którym biegną tez inne pionowe rury od wody i kanalizacji i trudno mi stwierdzić, czy to nie cieknie z tych rur. Ta mokra plama to chyba nie glikol, bo tej jest chyba zielony??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 10.11.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Instalator twierdzi, że mogę używać pompy ciepła. hmmm, to używaj. Nie wiem, gdzie są rozdzielacze i odpowietrzniki. ja tym bardziej nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 10.11.2014 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Jedyny punkt uchwytu to mokra plama pod pompą. Obejrzałem wnętrze pompy i na rurach dolnego źródła są krople, które skapują na dół pompy. Dzwoniłem do instalatora i on twierdzi, że to roszenie tylko. Jest to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 11.11.2014 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 (edytowane) ezg2014wihajster dobrze Ci radzi. Sprawdż ciśnienie wstępne w naczyniu przeponowym DZ. Powinno być o ok. 0,2 - 0,3 bar niższe od docelowego ciśnienia glikolu.Uzupełnij glikol w DZ i sprawdź wszystkie miejsca połączeń i odpowietrzniki. Jeśli nigdzie nie będzie wycieku, obserwuj ciśnienie glikolu w DZ - powinno być stabilne.Jeśli nie masz studzienki, to rozdzielacze będą w budynku (na końcu pętli DZ). Edytowane 11 Listopada 2014 przez Zigobar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 11.11.2014 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Zgodnie z radami pompa wyłączona . Rozdzielacze są rzeczywiście w kotłowni i jest na nich tylko rosa i to tylko na metalowych fragmentach - więc tu chyba przecieku nie ma. Prześledziłem cały bieg rur dolnego źródła od wejścia do kotłowni do pompy ciepła i nigdzie nie ma wycieku. Jednak pod pompą cały czas jest mokra plama. Czekam na instalatora. Możliwy jest wyciek z pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 15.11.2014 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 I jak zrobiłeś? Jeżeli chcesz sprzwdzić czy to glikol to palcem dotknij i dotknij języka czy płyn jest słodki. Jeżeli tak, to glikol. Naczynie przeponowe sprawdziłeś już? Masz separator na DZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 15.11.2014 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Sprawa się wyjaśniła. Pękła rura w środku pompy. Już naprawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts