Slawko123 10.11.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 (edytowane) Witam. Potrzebuje opracować sobie schemat blokowy kotłowni do CO i cwu. Kocioł na ekogroszek z podajnikiem. Ma być bufor, ale nie duży(300l?) Bojlera nie chciałbym zasilać z bufora, ze względu na lato(musiałbym wtedy grzać i bojler i bufor). Na schemacie na razie brak takich rzeczy jak wszystkie zawory, termostaty, sterowniki itp. Chodzi mi o ideę takiego rozwiązania. Podłogówka ma być zasilana poprzez zawór 4D termostatyczny(grupa pompowa). Co myślicie o takim rozwiązaniu? To będzie działać poprawnie? A i zależy mi na tym oby obwody grzejnikowe były w układzie zamkniętym, a obwód kotła w otwartym. Pozdrawiam Edytowane 10 Listopada 2014 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 11.11.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 A może bufor z wątku Adama_mk. Połączysz go nawet na grawitacji z kotłem a CWU ogrzejesz przez wężownice bez dodatkowego zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 11.11.2014 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 (edytowane) A może bufor z wątku Adama_mk. Połączysz go nawet na grawitacji z kotłem a CWU ogrzejesz przez wężownice bez dodatkowego zasobnika. A może zamiast oddzielnego bufora i bojlera dać takie coś taki zbiornik w zbiorniku z wężownicą? Wtedy wężownicę podłączyć pod kocioł a grzejniki i podłogówkę pod bufor. ja bym wywalił bojler, albo bufor, bo dublują funkcje i razem do niczego konstruktywnego nie służą [/Quote]Chetnie bym to zrobił i dał tak jak powyżej, ale w lato musiałbym grzać cały bufor tylko dla cwu. I tu mam zagwozdkę, bo bufor miałby ca 300l a w tym 100l zbiornik cwu. Czy nie będę zbyt narzekał na małą ilość wody ciepłej (4 os. w tym 3 dorosłych) a w lato jest sens grzać całość? mógłbym dać większy bufor. taki 500l w tym 150l cwu. ale jak wyżej ogrzac to w lato jest sens? Nigdy nie mieszkałem w domu i nie mam pojęcia jak takie rzeczy sie sprawują. Zawsze miałem wodę miejską. A, i jeszcze jedno, sam takiego bufora nie zrobię(zresztą żadnego ) Edytowane 11 Listopada 2014 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 12.11.2014 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Ok, ale bufor miałby ca 300l a w tym 100l zbiornik cwu. Czy nie będę zbyt narzekał na małą ilość wody ciepłej (4 os. w tym 3 dorosłych)?Czy może lepiej dać bufor 500l w tym zbiornik cwu 150l? Tylko przy tym większym miałbym tylko 10cm nad zbiornikiem aby wyprowadzić rurki od cwu. Czy to wystarczy? Kocioł CO to ma być RBR 17kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 12.11.2014 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 A może zamiast oddzielnego bufora i bojlera dać takie coś[ATTACH=CONFIG]288547[/ATTACH] taki zbiornik w zbiorniku z wężownicą? Wtedy wężownicę podłączyć pod kocioł a grzejniki i podłogówkę pod bufor. W takim buforze nie łącz kotła przez wężownicę do bufora. Kocioł który chcesz kupić może pracować w instalacji zamkniętej z tym że bufor dodaje objętości, którą musisz uwzględnić w doborze naczynia przeponowego. Taki zbiornik nie będzie maił zbyt dobrego uwarstwienia ale sądzę że przy kotle z podajnikiem ma to mniejsze znaczenie. Taki bufor będzie działał bardziej jak sprzęgło. Pojemność też nie ma tak dużego znaczenia. Z kotłami podajnikowymi często na samo CWU wystarcza zbiornik ok 120l. Przy czym ten w buforze kombinowanym ma szanse nagrzewać się szybko jak płaszczowy. Wężownica jest chyba z dedykacją na układ glikolowy. Jeśli nie zamierzasz podłączać solarów można by z niej zrezygnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 12.11.2014 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 W takim buforze nie łącz kotła przez wężownicę do bufora Czy mógłbyś wyjaśnić mi dlaczego? Chciałem oddzielić układ CO od pieca. jedno w układnie zamkniętym, a drugie w otwartym. Solarów nie zamierzam montować. Byc może kiedyś, co sprowadzi sie raczej do "nigdy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts