Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Potrzebuje opracować sobie schemat blokowy kotłowni do CO i cwu.

Kocioł na ekogroszek z podajnikiem. Ma być bufor, ale nie duży(300l?) Bojlera nie chciałbym zasilać z bufora, ze względu na lato(musiałbym wtedy grzać i bojler i bufor). Na schemacie na razie brak takich rzeczy jak wszystkie zawory, termostaty, sterowniki itp. Chodzi mi o ideę takiego rozwiązania.

Podłogówka ma być zasilana poprzez zawór 4D termostatyczny(grupa pompowa).

Co myślicie o takim rozwiązaniu? To będzie działać poprawnie?

A i zależy mi na tym oby obwody grzejnikowe były w układzie zamkniętym, a obwód kotła w otwartym.

Pozdrawiaminstalacja co projekt-założenia.jpg

Edytowane przez Slawko123
A może bufor z wątku Adama_mk. Połączysz go nawet na grawitacji z kotłem a CWU ogrzejesz przez wężownice bez dodatkowego zasobnika.

A może zamiast oddzielnego bufora i bojlera dać takie cośbufor zbiornik w zbiorniku.jpg

taki zbiornik w zbiorniku z wężownicą?

Wtedy wężownicę podłączyć pod kocioł a grzejniki i podłogówkę pod bufor.

ja bym wywalił bojler, albo bufor, bo dublują funkcje i razem do niczego konstruktywnego nie służą [/Quote]Chetnie bym to zrobił i dał tak jak powyżej, ale w lato musiałbym grzać cały bufor tylko dla cwu.

I tu mam zagwozdkę, bo bufor miałby ca 300l a w tym 100l zbiornik cwu. Czy nie będę zbyt narzekał na małą ilość wody ciepłej (4 os. w tym 3 dorosłych) a w lato jest sens grzać całość?

mógłbym dać większy bufor. taki 500l w tym 150l cwu. ale jak wyżej ogrzac to w lato jest sens?

Nigdy nie mieszkałem w domu i nie mam pojęcia jak takie rzeczy sie sprawują. Zawsze miałem wodę miejską.

A, i jeszcze jedno, sam takiego bufora nie zrobię(zresztą żadnego :) )

Edytowane przez Slawko123

Ok, ale bufor miałby ca 300l a w tym 100l zbiornik cwu. Czy nie będę zbyt narzekał na małą ilość wody ciepłej (4 os. w tym 3 dorosłych)?

Czy może lepiej dać bufor 500l w tym zbiornik cwu 150l? Tylko przy tym większym miałbym tylko 10cm nad zbiornikiem aby wyprowadzić rurki od cwu. Czy to wystarczy?

Kocioł CO to ma być RBR 17kW.

A może zamiast oddzielnego bufora i bojlera dać takie coś[ATTACH=CONFIG]288547[/ATTACH]

taki zbiornik w zbiorniku z wężownicą?

Wtedy wężownicę podłączyć pod kocioł a grzejniki i podłogówkę pod bufor.

W takim buforze nie łącz kotła przez wężownicę do bufora. Kocioł który chcesz kupić może pracować w instalacji zamkniętej z tym że bufor dodaje objętości, którą musisz uwzględnić w doborze naczynia przeponowego. Taki zbiornik nie będzie maił zbyt dobrego uwarstwienia ale sądzę że przy kotle z podajnikiem ma to mniejsze znaczenie. Taki bufor będzie działał bardziej jak sprzęgło. Pojemność też nie ma tak dużego znaczenia. Z kotłami podajnikowymi często na samo CWU wystarcza zbiornik ok 120l. Przy czym ten w buforze kombinowanym ma szanse nagrzewać się szybko jak płaszczowy. Wężownica jest chyba z dedykacją na układ glikolowy. Jeśli nie zamierzasz podłączać solarów można by z niej zrezygnować.

W takim buforze nie łącz kotła przez wężownicę do bufora
Czy mógłbyś wyjaśnić mi dlaczego? Chciałem oddzielić układ CO od pieca. jedno w układnie zamkniętym, a drugie w otwartym.

Solarów nie zamierzam montować. Byc może kiedyś, co sprowadzi sie raczej do "nigdy".