Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwa pozwolenia w jednym - na budowę domu i przesunięcie linii energetycznej

Recommended Posts

Witam,

chciałem się zapytać osób doświadczonych w temacie pozwoleń na budowę czy można uzyskać w ramach jednego pozwolenia na budowę kilka zgód na raz?

Sprawa dokładnie dotyczy działki przez którą przebiega napowietrznie linia średniego napięcia i koliduje z planowaną budową domu jednorodzinnego. Z zakładu dystrybucji energii uzyskałem już warunki usunięcia kolizji (dokładnie skablowania linii i poprowadzenia jej wzdłuż działki). Aby dokonać tego potrzebuję jeszcze wykonać projekt i uzyskać pozwolenie na budowę.

I teraz pytanie. Ponieważ działka jest niezabudowana, a cały wysiłek związany z przesunięciem linii ma na celu umożliwienie budowy to czy jako inwestor mogę w ramach jednego pozwolenia na budowę od razu dostać dwie zgody: na usunięcie kolizji energetycznej i budowę domu? Powodem pytania jest chęć przyspieszenia procedur jak i ewentualne oszczędności (adaptacja projektu budowlanego byłaby połączona z wykonaniem projektu nowego przebiegu linii energetycznej).

• 1 year później...
Sam odpowiem w temacie, bo może komuś się przyda, a ciężko taką informację znaleźć w sieci. MOŻNA:yes: Projektantowi adaptującemu dostarczyć trzeba dodatkowy tom wykonany przez projektanta branżowego (w tym przypadku załączany był projekt rozbiórki linii napowietrznej i skablowania). Na stronie tytułowej wszyscy projektanci muszą się podpisać i przybić swoje pieczątki więc będzie trochę jeżdżenia w tą i z powrotem.

• 5 weeks później...
  • 1 month później...
Inwestorem skablowania nie jest spółka dystrybucyjna tylko ja, czyli osoba budująca dom. Zatem całe PnB jest wyłącznie na mnie. PGE nie było zainteresowane skablowaniem mi linii, ani współuczestniczeniem w żadnej formie...

Możesz napisać coś na temat kosztów skablowania linii, najlepiej ze szczegółami:) - ile metrów, jakie napięcie, czy stawiałeś nowy słup itp Też rozważam cos takiego, ale uzyskuje bardzo różne info odnośnie kosztów i trochę boje się tę sprawę w ogóle ruszać... A papierologia bardzo skomplikowana?