element napływowy 10.11.2014 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Witam,chciałem się zapytać osób doświadczonych w temacie pozwoleń na budowę czy można uzyskać w ramach jednego pozwolenia na budowę kilka zgód na raz? Sprawa dokładnie dotyczy działki przez którą przebiega napowietrznie linia średniego napięcia i koliduje z planowaną budową domu jednorodzinnego. Z zakładu dystrybucji energii uzyskałem już warunki usunięcia kolizji (dokładnie skablowania linii i poprowadzenia jej wzdłuż działki). Aby dokonać tego potrzebuję jeszcze wykonać projekt i uzyskać pozwolenie na budowę. I teraz pytanie. Ponieważ działka jest niezabudowana, a cały wysiłek związany z przesunięciem linii ma na celu umożliwienie budowy to czy jako inwestor mogę w ramach jednego pozwolenia na budowę od razu dostać dwie zgody: na usunięcie kolizji energetycznej i budowę domu? Powodem pytania jest chęć przyspieszenia procedur jak i ewentualne oszczędności (adaptacja projektu budowlanego byłaby połączona z wykonaniem projektu nowego przebiegu linii energetycznej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
element napływowy 24.03.2016 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Sam odpowiem w temacie, bo może komuś się przyda, a ciężko taką informację znaleźć w sieci. MOŻNA:yes: Projektantowi adaptującemu dostarczyć trzeba dodatkowy tom wykonany przez projektanta branżowego (w tym przypadku załączany był projekt rozbiórki linii napowietrznej i skablowania). Na stronie tytułowej wszyscy projektanci muszą się podpisać i przybić swoje pieczątki więc będzie trochę jeżdżenia w tą i z powrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 25.03.2016 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Trochę zaskakujące, że się tak udało, bo zapewne inwestorem skablowania linii SN jest spółka dystrybucyjna, a nie ten sam inwestor co buduje dom. Całe PnB jest wyłącznie na Ciebie, czy zakład energetyczny występuje jako współinwestor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
element napływowy 24.04.2016 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Inwestorem skablowania nie jest spółka dystrybucyjna tylko ja, czyli osoba budująca dom. Zatem całe PnB jest wyłącznie na mnie. PGE nie było zainteresowane skablowaniem mi linii, ani współuczestniczeniem w żadnej formie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlotelany 14.06.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Inwestorem skablowania nie jest spółka dystrybucyjna tylko ja, czyli osoba budująca dom. Zatem całe PnB jest wyłącznie na mnie. PGE nie było zainteresowane skablowaniem mi linii, ani współuczestniczeniem w żadnej formie... Możesz napisać coś na temat kosztów skablowania linii, najlepiej ze szczegółami:) - ile metrów, jakie napięcie, czy stawiałeś nowy słup itp Też rozważam cos takiego, ale uzyskuje bardzo różne info odnośnie kosztów i trochę boje się tę sprawę w ogóle ruszać... A papierologia bardzo skomplikowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts