P___ 11.11.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Witam Chciał bym porozmawiać na forum o możliwych przyczynach popsucia sie wentylatora w rekuperatorze Nikolo 450 po 1,5 rou użytkowania. Po wymianie wentylatora na własny koszt ( producent Nikol nie uznaje gwarancji na którą teoretycznie daje 24 miesiące - informacja ze strony producenta) okazuje sie, że nie działa również elektronika Chciał bym zapytać czy tyko ja miałem takiego pecha czy to może standard dla tych rekuperatorów. Rekuperator został zakupiony przeze mnie u dystrybutora i zamontowany przez lokalną firmę zajmującą sie wentylacją działającą w baraży kilkanaście lat. Firma ta zrobiła wlot powietrza pod tarasem 3 m szerokości ( zabudowanym z trzech stron). wlot znajduje sie na wysokości 30 cm, dom znajduje sie na małej górce spadek ternu od domu. Rekuperator został zamontowany na strychu, Okazało sie, że w wentylatorze zebrała sie woda, co było prawdopodobnie przyczyną awarii. Producent twierdzi, że w komorze nawiewu do pomieszczeń wody nie powinno być, niestety nie potrafi wyjaśnić dlaczego znajduje sie w niej odpływ na skropliny. Producent odrzuca reklamacje twierdząc że zapewne letnia burza podniósł poziom wody i spowodowała zalane wlotu powietrza i dostanie sie jej 6 metrów w górę , która zalała wentylator. Producent stwierdził to zaocznie gdyż nie miał ochoty na wyjazd do klienta. Mi wydało sie dziwne, że wentylator został zamontowany bezpośrednio pod wymiennikiem ciepła w taki sposób, że ewentualne skropliny zalewają go bezpośrednio, wentylator dział troch jak szklanka - brak możliwości odpływu. W innych rekuperatorach jakie widziałem wentylator jest znaczne lepiej chroniony. Liczę na opinie ekspertów na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr 28 11.11.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Witam Chciał bym porozmawiać na forum o możliwych przyczynach popsucia sie wentylatora w rekuperatorze Nikolo 450 po 1,5 rou użytkowania. Po wymianie wentylatora na własny koszt ( producent Nikol nie uznaje gwarancji na którą teoretycznie daje 24 miesiące - informacja ze strony producenta) okazuje sie, że nie działa również elektronika Chciał bym zapytać czy tyko ja miałem takiego pecha czy to może standard dla tych rekuperatorów. Rekuperator został zakupiony przeze mnie u dystrybutora i zamontowany przez lokalną firmę zajmującą sie wentylacją działającą w baraży kilkanaście lat. Firma ta zrobiła wlot powietrza pod tarasem 3 m szerokości ( zabudowanym z trzech stron). wlot znajduje sie na wysokości 30 cm, dom znajduje sie na małej górce spadek ternu od domu. Rekuperator został zamontowany na strychu, Okazało sie, że w wentylatorze zebrała sie woda, co było prawdopodobnie przyczyną awarii. Producent twierdzi, że w komorze nawiewu do pomieszczeń wody nie powinno być, niestety nie potrafi wyjaśnić dlaczego znajduje sie w niej odpływ na skropliny. Producent odrzuca reklamacje twierdząc że zapewne letnia burza podniósł poziom wody i spowodowała zalane wlotu powietrza i dostanie sie jej 6 metrów w górę , która zalała wentylator. Producent stwierdził to zaocznie gdyż nie miał ochoty na wyjazd do klienta. Mi wydało sie dziwne, że wentylator został zamontowany bezpośrednio pod wymiennikiem ciepła w taki sposób, że ewentualne skropliny zalewają go bezpośrednio, wentylator dział troch jak szklanka - brak możliwości odpływu. W innych rekuperatorach jakie widziałem wentylator jest znaczne lepiej chroniony.[ATTACH=CONFIG]288456[/ATTACH] Liczę na opinie ekspertów na forum a może wymiennik jest nieszczelny przecież to przeciwprądowy spiralny i różnica ciśnień wypycha wodę na stronę nawiewną .Po stronie nawiewu jest podciśnienie sądząc po miejscu montażu wentylatora .może ten wymiennik kiedyś zamarzł i się rozszczelnił . ale oczywiście to przypuszczenia .powadzenia z usterką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.11.2014 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Producent twierdzi, że w komorze nawiewu do pomieszczeń wody nie powinno być, niestety nie potrafi wyjaśnić dlaczego znajduje sie w niej odpływ na skropliny. Może jest odwrotnie zamontowana centrala. Nigdy nie uważałem, że ma konstruktor takiego wymiennika powietrze powietrze ma pojęcie o temacie, ale żeby zrobić odprowadzenie skroplin na nawiewie, to już nawet kogoś bez pojęcia bym nie podejrzewał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr 28 21.11.2014 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2014 i jak twoim reku doszłe s dlaczego leje sie woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.11.2014 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 "i jak twoim reku doszłe s dlaczego leje sie woda "Bo... DZIAŁA?!!!Tylko ten wentylator, jak czytam, niezbyt szczęśliwie zamontowany... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.11.2014 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 "i jak twoim reku doszłe s dlaczego leje sie woda " Bo... DZIAŁA?!!! Tylko ten wentylator, jak czytam, niezbyt szczęśliwie zamontowany... Adam M. Podają nawet, że ta woda nie zamarza. Wiem, że robili badania ( na zamarzanie również ) w Radomiu (ITE-PIB) , ale wyników na zamarzanie, nie opublikują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 22.11.2014 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Jeśli to silnik DC, to jest sterowany sygnałem 0-10V, więc spalenie silnika nie powinno w ogóle uszkodzić automatyki, no chyba że został totalnie zalany moduł sterujący i 230V poszło do wejścia 0-10V, ale to znowu wcześniej powinna różnicówka wybić... Warto montować takie rekuperatory, gdzie producent nie chowa się z gwarancją... A na logikę po wlaniu wody do wentylatora nawiewu powinna ona bardzo szybko wyparować, tam za przeproszeniem pi...dzi jak w Kieleckim Jak pisali poprzednicy, prawdopodobnie masz rozwalony wymiennik, przyobserwuj to bo może być cała centrala do reklamacji, a zostało pół roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.11.2014 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Jeżeli wymiennik jest lamelami w linii ze strumieniem powietrza, przy większych prędkościach zimą może porywać wodę. By tego uniknąć i by równiej rozłożyć powietrze na wymienniku, coraz częściej stosuje się układ Tichelmana - dwie komory i wymiennik prostopadle do strumienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dargor 24.09.2016 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Podają nawet, że ta woda nie zamarza. Wiem, że robili badania ( na zamarzanie również ) w Radomiu (ITE-PIB) , ale wyników na zamarzanie, nie opublikują. Mam to cudo techniki. Już przy niewielkim mrozie jedna wielka bryła lodu z wymiennika. Kilka godzin odmrażania jednym wentylatorem wywiew z pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolombek 13.10.2017 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 Hej!!!Jestem użytkownikiem rekuperatora Nikol 450 od 6 lat. Co do zbierania się wody i jej ewentualnego zamarzania to sprawa ma sie tak. Rekuperator jest wielkości średniej wielkości lodóweczki. Woda zbiera się po lewej stronie rekuperatora. Wiatraczki a raczej potężne wiatraki są po stronie prawej. Obie strony są podzielone i rozdzielone ścianką z olbrzymim wymiennikiem ciepła. Mi nic nie zamarza (ale mam GWC) sposób na odpływ wody jest banalnioe prosty i opisany w instrukcji rekuperatora. Otóż nie może on wisieć całkowicie pionowo a powinien być odchylony od pionu o kilka stopni. Wtedy ta zbierająca się woda spływa szybciutko do takiego malutkiego odpływu w reku. Oczywiście gamonie instalatorzy nie czytali instrukcji i zrobiłem to sam podkładając jakiś plastikowy przedmiot z tyłu od dołu między reku a ścianą. Sam się trzyma przyciśnięty ciężarem rekuperatora. Co do wpisu który rozpoczął wątek, to muszę przyznać, że producent bardzo nie ładnie się zachował i to powinna być przestroga dla innych. Takich rzeczy nie można tolerować. Ja miałem inną awarię, dość drobną ale za to żenującą. Wysiadły mi dwa czyjniczki temperatury. Dla mnie blamaż producenta, że dobrał takie czujniki, co jak co ale taka elektronika nie powinna padać. Na osłodę dodam, że reku ten jest skuteczny i robi co do niego należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 15.10.2018 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Dzisiaj wsparcie serwisowe to podstawa sprzedaży takich produktów.Dlatego warto dopłacić przy zakupie centrali i wybrać sprawdzony produkt z dobrze zorganizowanym wsparciem serwisowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 15.10.2018 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 ...... W związku z tym że pomiędzy mną i sprzedawcą dzieliła nas duża odległość zdecydował podać sekretny sposób wejścia w ustawienia serwisowe. ........ Mogę prosić Cię o te ustawienia serwisowe na priv? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts