Wesii 11.11.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Witam. W przyszłym roku będę wykonywał instalację inteligentną dla klienta. Po pierwszych kilku rozmowach z inwestorem przedstawił mi swój pogląd na sprawę, mianowicie chciałby zastosować system FIBARO. Z tego co się naczytałem to ponoć ten system ma dość sporą awaryjność. Co do mojej pracy, to będzie to moja pierwsza wykonywana instalacja. Ja zaproponowałem inwestorowi system Ampio, ponieważ mam przeszkolenie i certyfikat na montaż ich instalacji oraz wyceniałem już jedną instalację sterowania ogrodem, ale inwestor na razie wstrzymał się z decyzją. Przechodząc do pytania z tytułu jaki system możecie polecić?Dodam też, że inwestor nie będzie na niczym oszczędzał i chce mieć wszystko najlepszej jakości (na biednego nie trafiło). Jedną główną różnicą tych 2 systemów jest to, że FIBARO jest bezprzewodowy a system Ampio przewodowy.Z góry dziękuję za odpowiedzi.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 11.11.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Po pierwszych kilku rozmowach z inwestorem przedstawił mi swój pogląd na sprawę, mianowicie chciałby zastosować system FIBARO. . To zrób mu tak jak chce. Dodam też, że inwestor nie będzie na niczym oszczędzał i chce mieć wszystko najlepszej jakości (na biednego nie trafiło). . Chce najlepszej jakości i proponujesz mu ampio? Chce najwyższej jakości i chce Fibaro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elontro 11.11.2014 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 (edytowane) Jeżeli nie będzie oszczedzac, to będzie też wymagać. Przemyśl to jeszcze Edytowane 11 Listopada 2014 przez El*ontro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 11.11.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 El*ontro : to samo pomyślałem. Ewentualnie niech wcześniej uświadomi inwestora że będzie na Nim robił poligon.Ja bym to odsprzedał jakiejś firmie profesjonalnie instalującej ID. Wszyscy będą zadowoleni i jeszcze szacunek u klienta zdobędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wesii 11.11.2014 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Właśnie jako wykonawca chcę mu podpowiedzieć jakie rozwiązania są sprawdzone. To że ktoś coś chce to nie znaczy że tak będzie mieć. Jeżeli jest lepsze rozwiązanie to naświetlę temat i niech zasięgnie opinii na temat danego systemu. dendrytus co masz na myśli mówiąc "Chce najlepszej jakości i proponujesz mu ampio?" ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homelogic 11.11.2014 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Sprawdzone są rozwiązania które zamontowałeś klientom minimum dwa lata temu i się nie kiblą. Bajdurzenia producentów możesz od razu zignorować, trzeba sobie wyrobić własną opinię i doświadczenie. Lataj na jak najwięcej szkoleń, potestuj kilkanaście systemów, zamontuj co najmniej kilka róznych i bedziesz wiedział co w trawie piszczy. Jak masz klienta omamionego marketingiem to masz okazję potestowac na jego skórze jedno z bardziej krzykliwych rozwiązań. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wesii 11.11.2014 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 W moim rejonie niechętnie ludzie chcą takie bajery, dlatego też nie ma z tym styczności. Zawsze musi być ten pierwszy raz . Fibaro wiadomo bezprzewodowe, a czy reszta systemów potrzebuje do każdego odbiornika skrętkę? Tak jest w ampio a czy w reszcie systemów też tak jest? Chciałbym instalację zaszykować w razie czego na inny system, gdyby ten nie spełniał wymogów klienta. Dlaczego ampio z mojej strony? Ponieważ gdy będę montował 1 system mam całkowicie bezpłatne wsparcie techników. Dlatego też chciałbym spróbować na pierwszy strzał tego producenta. Co do fibaro to na pewno łatwiej jest to zaprogramować. Macie jakieś doświadczenie z systemem KNX? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 11.11.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Macie jakieś doświadczenie z systemem KNX? Jeśli to klient z kasą, to znajdź integratora lub firmę instalującą KNX i sprzedaj im klienta. Cena powinna uwzględniać TWÓJ udział w wykonawstwie, programowaniu(przynajmniej podstawowy) i uruchomieniu. Poszukaj firmy z dużym doświadczeniem w końcu to oni będą cię uczyć. Firmy z małym doświadczeniem i certyfikatem mają przynajmniej mocne podstawy i na ogół potrafią zrobić oświetlenie schodowe bez dwukliku. Nie szukaj firm, które mają małe doświadczenie i nie mają nawet certyfikatu, bo niczego cię nie nauczą. Na takiej jednej budowie z taką ekipą "zarobisz", myślę przede wszystkim o doświadczeniu i wiedzy, więcej niż na całej instalacji z Ampio czy fibaro i ich wsparciem. PS. Problemem będzie jak nie podołasz, a klient ma kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wesii 11.11.2014 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Czyli zanim będzie robiona instalacja najlepiej będzie ściągnąć kompetentną osobę z takiej firmy aby zobrazowała nieco temat inwestorowi i także, żeby on przedstawił swoje oczekiwania i na podstawie tego zrobienie wyceny tego systemu i najlepiej jechać gdzieś zobaczyć przykładową instalację z tym systemem. Wiadomo nie od dziś, że stworzenie instalacji to "najgorsza" robota bo w porównaniu do takiej ekipy co przyjedzie zamontować szafę i zaprogramować te czujniki zrobi to w krótkim czasie i skasuje kilka razy tyle co elektryk za instalacje. Także warto wejść w dziedziny automatyzacji bo z tego są lepsze pieniądze niż kucia bruzd pod przewody. Mógłbyś polecić jakąś ekipę działającą w okręgu Poznania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elontro 11.11.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 W moim rejonie niechętnie ludzie chcą takie bajery, dlatego też nie ma z tym styczności. Zawsze musi być ten pierwszy raz . Jeżeli nie masz w ogóle żadnego doświadczenia, lepiej skorzystaj z rad dendytusa i znajdź wsparcie w jakiejś firmie wykonawczej. Fibaro wiadomo bezprzewodowe, a czy reszta systemów potrzebuje do każdego odbiornika skrętkę? Tak jest w ampio a czy w reszcie systemów też tak jest? Chciałbym instalację zaszykować w razie czego na inny system, gdyby ten nie spełniał wymogów klienta. Bardzo złe podejście moim zdaniem. Lepiej zrobić coś od razu dobrze, niż szukać na wstępie wyjścia awaryjnego. Dlaczego ampio z mojej strony? Ponieważ gdy będę montował 1 system mam całkowicie bezpłatne wsparcie techników. Dlatego też chciałbym spróbować na pierwszy strzał tego producenta. Co do fibaro to na pewno łatwiej jest to zaprogramować. Wsparcie techników obejmuje ewentualne wyjazdy, jeżeli coś nie będzie działać? Każda firma chwali się takim wsparciem, ale zwykle sprawdza się powiedzenie: "umiesz liczyć, licz na siebie" Macie jakieś doświadczenie z systemem KNX? Standard i jeszcze raz standard. I na pewno spełni wymagania klienta, jeżeli będzie uruchomiony przez kogoś, kto się na tym zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elontro 11.11.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Wiadomo nie od dziś, że stworzenie instalacji to "najgorsza" robota bo w porównaniu do takiej ekipy co przyjedzie zamontować szafę i zaprogramować te czujniki zrobi to w krótkim czasie i skasuje kilka razy tyle co elektryk za instalacje. Nie byłbym aż takim optymistą. Dobra ekipa elektryków na pewno jest w stanie zarobić dobre pieniądze układając instalacje. Praca integratora, to nie tylko zaprogramowanie instalacji. Dochodzi jeszcze zaplanowanie całej instalacji, przemyślenie funkcji, testowanie. Wszystko to zajmuje dużo czasu, ale oczywiście klient widzi tylko czas spędzony przy komputerze na budowie, a i tak większość programu powstaje wcześniej. Pominę tu już poboczne sprawy typu ciągła edukacja. Także warto wejść w dziedziny automatyzacji bo z tego są lepsze pieniądze niż kucia bruzd pod przewody. Osobiście uważam, że każdy powinien robić to co umie najlepiej. Sam współpracuję z ekipami elektryków i wszyscy są zadowoleni. Oczywiście nie odradzam Ci wejścia w dziedzinę automatyki, tylko może korzystniejsza będzie stała współpraca z integratorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wesii 11.11.2014 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Praktycznie w każdej dziedzinie związanej z komputeryzacją zlecamy to znajomym firmom, za które nie będziemy się wstydzić. Nawet najlepsza ekipa elektryków nie dorobi się na instalacjach w domach jednorodzinnych. Instalacja ok można szybko ogarnąć jak jest zgrana ekipa, ale nie wykończenie. Z resztą jak wiadomo prywatni inwestorzy tną na kosztach przede wszystkim elektrykę. A później są telefony "kupiłem lampę do salonu.... halogeny do łazienki" itd. i za każdym razem trzeba jeździć jak ksiądz po kolędzie bo w końcu "klient nasz pan" Tak tak widzę, że dendrytus jest ogarnięty w tych sprawach także wie co mówi. To będzie najlepsze rozwiązanie sprowadzić jakiegoś znawcę co doradzi co z czym jak zgrać. Na początek trzeba się douczyć w tej dziedzinie, a później już można świadczyć usługi w danej dziedzinie.Z tego co czytam to na KNX'ie są oparte bardzo obszerne zadaniowo budynki. Także trzeba pomyśleć nad takim rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elontro 11.11.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Praktycznie w każdej dziedzinie związanej z komputeryzacją zlecamy to znajomym firmom, za które nie będziemy się wstydzić. Nawet najlepsza ekipa elektryków nie dorobi się na instalacjach w domach jednorodzinnych. Instalacja ok można szybko ogarnąć jak jest zgrana ekipa, ale nie wykończenie. Z resztą jak wiadomo prywatni inwestorzy tną na kosztach przede wszystkim elektrykę. A później są telefony "kupiłem lampę do salonu.... halogeny do łazienki" itd. i za każdym razem trzeba jeździć jak ksiądz po kolędzie bo w końcu "klient nasz pan" Pamiętaj, że z automatyką może być podobnie. Trzeba podpisywać konkretne umowy, bo inaczej będziesz co chwilę zmieniał funkcje przycisków itp. Na początek trzeba się douczyć w tej dziedzinie, a później już można świadczyć usługi w danej dziedzinie. Z tego co czytam to na KNX'ie są oparte bardzo obszerne zadaniowo budynki. Także trzeba pomyśleć nad takim rozwiązaniem. Jeżeli jesteś w stanie opanować programowanie takiej instalacji, to oczywiście jest to dobry kierunek. Tylko pamiętaj, żeby zdobyć wiedzę, żeby nie eksperymentować na klientach. To później mści się na całej branży. I uważaj na firmy oferujące "super, rewolucyjne i najlepsze" systemy, które są łatwe do uruchomienia nawet dla kogoś, kto nie zna się na komputerach. Zwykle nie wychodzi z tego inteligentny dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wesii 11.11.2014 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Właśnie chodzi o to, że ojciec ma firmę elektryczną a ja właśnie chciałbym się zgłębić w dziedzinie programowania tego typu systemów. Co prawda uczę się w szkole średniej na zupełnie innym kierunku, ale to mnie interesuje i chciałbym poszerzyć działalność firmy. Znalazłem stronę pewnej firmy w internecie z Poznania co świadczy takie usługi od ponad 10 lat. Linku nie mogę wkleić ale nazwę firmy podać raczej można (ELEKTRIS). Macie może jakieś doświadczenie z tą firmą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 11.11.2014 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Wiadomo nie od dziś, że stworzenie instalacji to "najgorsza" robota bo w porównaniu do takiej ekipy co przyjedzie zamontować szafę i zaprogramować te czujniki zrobi to w krótkim czasie i skasuje kilka razy tyle co elektryk za instalacje. Naprawdę? Samo rozszycie ZUG-ów zajmuje praktycznie tyle samo czasu co uzbrojenie i uruchomienie rozdzielni w klasycznej instalacji elektrycznej. Zrobienie projektu dla 200 m domu zajmuje mi około 40 godzin. Dokumentacji po wykonawczej od 10-20 godzin, zależnie jak dużo było zmian. Dokumentacja po wykonawcza to około 100 stron. Jak na razie półtora tygodnia pracy jednego człowieka, a ja jeszcze nie zrobiłem jednego otworu w ścianie. Dobry elektryk właśnie będzie schodził z kablowania takiego 200m domu Także warto wejść w dziedziny automatyzacji bo z tego są lepsze pieniądze niż kucia bruzd pod przewody. Praca na pewno w lepszych warunkach i ciekawsza, ale i odpowiedzialność dużo większa. Jak myślisz, że inteligentne instalacje, to łatwy pieniądz, to się mocno zdziwisz. PS. Nawet nie widziałeś umowy na taką instalację i gwarancji, więc zanim w to wejdziesz, spróbuj jakąś zdobyć. Samo określenie funkcjonalności, które jest potrzebne do umowy i projektu wstępnego to 20-30 stron A4. PS2. Jak trzeba to i z bruzdownicą latam po ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wesii 12.11.2014 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Widzę, że kolega tym się zajmuje na co dzień. Niestety ale typowy kowalski widzi sumę na fakturze i kilka dni na budowie także jest takie przeświadczenie w społeczeństwie. Orientacyjnie jaki jest koszt pełnej automatyzacji domu ok. 320m2 + sterowanie zewnętrznymi bajerami typu nawadnianie, bramy itp. + kamery? Jak duża musi być pod to szafa i czy może być w bezpośrednim sąsiedztwie z tradycyjną szafą czy w ogl tradycyjną zastępują zabezpieczenia KNX? Tylko, że za wiedzę się płaci i to słono i na biednych klientów nie trafiasz także ceny usług związanych z projektowaniem i wykonawstwem instalacji inteligentnej jest dużo droższa od tradycyjnej. Ponieważ nie ma tyle pracy związanej z projektami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elontro 12.11.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Orientacyjnie jaki jest koszt pełnej automatyzacji domu ok. 320m2 + sterowanie zewnętrznymi bajerami typu nawadnianie, bramy itp. + kamery? Nie ma czegoś takiego, jak orientacyjny koszt. Jak duża musi być pod to szafa i czy może być w bezpośrednim sąsiedztwie z tradycyjną szafą czy w ogl tradycyjną zastępują zabezpieczenia KNX? Zacznij od zdobywania wiedzy. I od razu wyjaśnijmy sobie, że forum internetowe (obojętnie jakie) nie służy do zdobywania wiedzy, a do wymiany doświadczeń. Tylko, że za wiedzę się płaci i to słono i na biednych klientów nie trafiasz także ceny usług związanych z projektowaniem i wykonawstwem instalacji inteligentnej jest dużo droższa od tradycyjnej. Dokładnie, stąd wcześniejsza rada Ponieważ nie ma tyle pracy związanej z projektami. Mówisz o zwykłej instalacji czy inteligentnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wesii 12.11.2014 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Instalacja inteligentna wymaga dużo papierologii, natomiast tradycyjna wymaga tylko najzwyklejszy projekt instalacji. Co do tej wiedzy to chciałbym mieć jakiś pogląd na tą sprawę. To że 100 pacjentów boli brzuch nie oznacza, że wszystkim dolega to samo także rozumiem, że każdy projekt jest inny i inna automatyka jest stosowana natomiast poglądowo mają rozeznanie że za dom może wyjść x a za bank y także interesuje mnie czy to są okolice 50 czy 150 tys. Szczegółowo to można jedynie po ustaleniach z inwestorem dokładny kosztorys zrobić. Jakby nie patrzeć wymieniając się doświadczeniami zdobywamy wiedzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sztywniak 12.11.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Dopóki nie będzie wizji lokalnej, potrzeb klienta, to tego się nie da określić nawet w zaokrągleniu do 100 000. Znam domy o połowę mniejsze niż Twój przykładowy, gdzie instalacja kosztowała grubo powyżej 300 000 a są i takie gdzie tylko 50 000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 12.11.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Instalacja inteligentna wymaga dużo papierologii, natomiast tradycyjna wymaga tylko najzwyklejszy projekt instalacji. Co do tej wiedzy to chciałbym mieć jakiś pogląd na tą sprawę. To że 100 pacjentów boli brzuch nie oznacza, że wszystkim dolega to samo także rozumiem, że każdy projekt jest inny i inna automatyka jest stosowana natomiast poglądowo mają rozeznanie że za dom może wyjść x a za bank y także interesuje mnie czy to są okolice 50 czy 150 tys. Szczegółowo to można jedynie po ustaleniach z inwestorem dokładny kosztorys zrobić. Jakby nie patrzeć wymieniając się doświadczeniami zdobywamy wiedzę Twoje wypowiedzi/pytania świadczą - czego zresztą nie ukrywasz - że nie masz żadnego doświadczenia w tematyce IB. Wbrew pozorom przy tego typu instalacjach nie jest prosta ani sama infrastruktura okablowania, ani szybkie i łatwe programowanie tak jak napisałeś wyżej. Kolega Sztywniak, trafnie odpowiedział Tobie na koszt takiej instalacji - nie da się jej wycenić bez wcześniejszych ustaleń z inwestorem i oparciem całości o projekt. W Twojej sytuacji jeżeli nie chcesz spalić na panewkach, albo jeszcze gorzej ciągnąć się później po sądach - skorzystaj z podpowiedzi kolegi Dendrytus. Jeżeli inwestor do "biednych" nie należy - jak to określiłeś - powinieneś zacząć od ustalenia, czego on oczekuje po takiej instalacji, być może wybór systemu nie będzie zależał od jego ceny, funkcjonalności, bajerów tylko od tego, czy wpadnie mu w oko jakiś wyłącznik systemowy dedykowany dla danego systemu. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts