Wesii 12.11.2014 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Widzę, że rozrzut jest konkretny. Rozumiem, że oba projekty na tych samych podzespołach, bo porównywanie nowego mercedesa ze skodą mijało by się z celem . W takim bądź razie pozostańmy na chwilę obecną przy KNX. Czy jest dostępny jakiś cennik w internecie tych wszystkich sterowników, bo katalog z samą specyfikacją ni jako ma się do przydatności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 12.11.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 (edytowane) Orientacyjnie jaki jest koszt pełnej automatyzacji domu ok. 320m2 + sterowanie zewnętrznymi bajerami typu nawadnianie, bramy itp. + kamery? One milion dolars i może jeszcze z 1000. I nie jest to żart. Tylko, że za wiedzę się płaci i to słono i na biednych klientów nie trafiasz także ceny usług związanych z projektowaniem i wykonawstwem instalacji inteligentnej jest dużo droższa od tradycyjnej. Nawet nie masz bladego pojęcia co oznacza bogaty klient. Instalacje są droższe bo jest więcej pracy. Jakby nie patrzeć wymieniając się doświadczeniami zdobywamy wiedzę Owszem, tylko że twoje doświadczenie jest równe ZERO, więc czym się chcesz wymieniać? Czy jest dostępny jakiś cennik w internecie tych wszystkich sterowników, bo katalog z samą specyfikacją ni jako ma się do przydatności http://forum.muratordom.pl/images/smilies/wink-2.gif KNX to ponad 366 producentów urządzeń, 350 było LG, z ponad 7000 tys. urządzeń. A tu przykład TYLKO JEDNEJ dokumentacji http://bol.it.abb.com/atpl4doc/EIB/DOC/STK_11_M_ENG.pdf Życzę powodzenia. Edytowane 12 Listopada 2014 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wesii 12.11.2014 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Bogaty jak bogaty, ale większość z nich 5 razy przemyśli zanim wyda złotówkę. Co do doświadczenia tak moje doświadczenie jest równe zeru. Co do urządzeń to może być misz/masz? Czy cały system musi opierać się na jednym producencie? Informacji w Internecie na ten temat jest niewiele i zapewne jeszcze długo tak będzie. Palić na panewce nie mam zamiaru i podejmę współpracę z jakąś wykwalifikowaną firmą, która się takimi instalacjami zajmuje. Co do KNX-a możecie polecić jakieś ciekawe strony które są godne polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 12.11.2014 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Czy cały system musi opierać się na jednym producencie? Nie, żeby było ciekawiej cały nie musi być na KNX. Informacji w Internecie na ten temat jest niewiele i zapewne jeszcze długo tak będzie. Świetny żart. KNX ma już 25 lat. Wcześniej nazywał się EiB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wesii 12.11.2014 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 (edytowane) To że system ma 25 lat nie oznacza, że jest rozpowszechniony na ogromną skalę. Oglądałem rozdanie nagród KNX to jedynie jeden polski projekt został wyróżniony (2012). Co do informacji to na polskich stronach są można powiedzieć "strzępki" tego co na forach zagranicznych...czy my zawsze musimy być za murzynami? (nie obrażając murzynów). KNX a EIB to jest to identyczny system tylko z jakiś przyczyn zmieniono nazwę? ///EDIT Jednak pod nazwą EIB znalazłem bardzo ciekawych stron, na których wszystko jest ładnie opisane i można się z tym zapoznać w celu pobrania jakieś wiedzy. Jakbym miał jakieś wątpliwości to będę pisał. Edytowane 12 Listopada 2014 przez Wesii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homiq 18.11.2014 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Robimy sporo takich instalacji i mogę trochę przybliżyć koszty. Wycenę trzeba podzielić na : 1. wstępne omówienie potrzeb, koncepcja systemu (zwykle 0 zł)2. system z montażem (szacunkowo dla takiego metrażu rozbudowana funkcjonalność ok. 40 tyś)3. nadzór i uzgodnienia branżowe (ok. 5 tyś)4. łączniki i gniazda (tu widełki są ogromne i łatwo je dopasować do możliwości kupującego, może być łącznik za 5zł ale też za 500zł i więcej)5. instalacja okablowania (to zdecydowanie Pan jako instalator wie najlepiej)6. rozdzielnica (różnica ceny wynika z wielkości szafy i zugów, reszta pozostaje bez zmian) Sama instalacja jest bardzo prosta. Nie potrzebne są żadne szkolenia i certyfikaty. Ważne są czytelne wytyczne i ew. wsparcie jak jest potrzebne. To tyle!Pozdrawiam Szanownych Forumowiczów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiekM 28.11.2014 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Wesii ja wybrałem Ampio o którym wspomniałeś. Nie jako instalator a jako inwestor. Zaimponowała mi instalacja firmy która właśnie zaczyna mi to instalować, byłem zobaczyć w innym budynku który kończyli. Czy będę zadowolony odpowiem Ci za parę miesięcy. Przy wyborze kierowałem się głównie ceną (nie chciałem przeinwestować), tym żeby w żadnym wypadku nie była to bezprzewodówka i żeby był to system o logice rozproszonej. Poszukiwania rozpocząłem rok temu a umowę podpisałem 2 tygodnie temu. No i mają parę fajnych rozwiązań których nie znalazłem w innych systemach, co nie zmienia faktu że jakoś strasznie dużo tych systemów nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts