asolt 13.11.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Może wrócimy do tematu wątku ? Rzeczywiście należałoby dołożyć w podłogę styropianu i na strop wełny. Z wełną nie będzie problemu bo to poddasze użytkowe z dachem kopertowym, ale co z podłogą skoro projekt już jest i jak się dołoży styropainu to się obniżą poziomy okien itp. Czy w tym wypadku trzeba znów wszystko przeliczać? Zapytam architektki. Co do ścian to będzie ytong 36, bo mam go za darmo na ok. 80% domu (od rodziców, którzy mieli zacząć budowę kilka lat temu , ale nic z tego nie wyszło). Przyjmując jednak zapotrzebowanie na ciepło 69 kwh/m2/rok i pompę na 120% (jak radzicie), to jaka moc pompy? Nie oblicza się projektowego obciązenia cieplnego na podstawie zapotrzebowania na ciepło. Do tego są obliczenia ozc jezeli chcesz dokładnie lub kalkulatory do oszacowania strat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyh 13.11.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 (edytowane) Zawsze możesz dołożyć jedną szychtę bloczka fundamentowego i już masz kilkanaście cm, ja tak zrobiłem i z 20 zrobiło się 30, tzn. po ostatniej warstwie wylałem chudego i wtedy położyliśmy tą dodatkową. Edytowane 14 Listopada 2014 przez zyh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts