Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana projektu

saker

Recommended Posts

Witam.

W obecnym momencie jestem na etapie wykonywania dachu w domu z poddaszem użytkowym. W czasie trwania budowy stwierdziłem że konieczna będzie zmiana kształtu tarasu zewnętrznego na gruncie (z okrągłego na kwadratowy o nieco większych wymiarach) oraz zrezygnowałem z budowy płyt balkonowych w pomszczeniach na piętrze domu.

Kierownik budowy nalega aby umieścić w projekcie budowlanym odpowiednią informacje w postaci rysunku i opisu przez projektanta dokonującego adaptacji.

Czy jest to konieczne? Czy wystarczy jedynie wpis kierownika budowy w dzienniku budowy?

Jeżeli będzie konieczna ingerencja projektanta to wystarczy jedynie rysunek i opis - wówczas nie są potrzebne żadne zgłoszenia ani wizyty w urzędach?

Architekt który dokonywał adaptacji miał inne zgadnie na ten temat. Zmiany nie są istotne i nie wymagają ponownego PNB (dzwoniłem do organa wydającego PNB i byli zgodni ze stanowiskiem architekta). Architekt zalecił zrobienie załącznika do dziennika budowy z naniesionymi zmianami. Załącznik będzie podpisany przez Architekta i KB.

I co teraz, to wystarczy? Czy ktoś jeszcze miał podobną sytuację? :bash:

Ja miałem. Ale ja zmniejszałem a nie zwiększałem Przy zmniejszaniu nie ma problemu, bo nie mwiększa sie powierzchnia którą zajmuje dom, i wtedy wystarczył tylko wpis. Z tarasem na gruncie jest prosty patent. Do odbioru robisza taras z palet taki jak w projekcie, po odbiorze go rozbierasz i juz robisz jak chcesz. No chyba że sąsiad wredny