krzych88 11.11.2014 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 (edytowane) Witam, Posiadam piec CO firmy VIADRUS HERCULES U26 5członowy. W piecu niestety jest uszkodzony miarkownik ciągu i wymaga wymiany. Przy okazji chciałem wykonać przeróbkę instalacji CO i CWU. W tej chwili instalacja wygląda jak na rysunku. Zbiornik płaszczowy firmy galmet 140l z grzałką z termostatem. 1) W zimę chciałem żeby piec jako priorytet traktował nagrzanie cwu, a w momencie kiedy w piecu wygaśnie to odcięcie pieca i podtrzymanie ciepła było przez grzałkę. 2) W lato planowałem zrobić ogrzewanie CWU poprzez kolektory solarne domowym sposobem, czyli aby nagrzewało płaszcz obecnego pieca a w momencie kiedy temperatura nie pozwoli na nagrzanie poprzez kolektory odcięcie solar i grzanie grzałką. I teraz pytania: 1) W jaki sposób przerobić instalację aby wykonywała powyższe czynności, tzn jakiś sterownik + pompa + zawory zwrotne itd? 2) Palę flotem oraz drzewem w piecu, podobno dobrze jakby piec miał wyższą temperaturę CO więc pytanie czy zakładać jakiś zawór 3d lub 4d? 3) Czy wymienić miarkownik ciągu na nowy, czy założyć elektroniczny czy też może założyć dmuchawę? 4) Czy macie doświadczenia jakieś w paleniu herculesem u26? Może lepiej byłoby przerzucić się na miał albo orzech? Edytowane 11 Listopada 2014 przez krzych88 Nie dokończona wypowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts