Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O murarzach dyletantach i całej czeladzi projektująco-wykonująco nadzorującej.

Recommended Posts

Moje 3 grosze: Jak w naszym pieknym kraju ma się dobrze budować, jeżeli "budowlaniec" w 1szym dniu roboty kładzie płytki, w drugim szaluje, a w trzecim kładzie puc na elewacji? Nie ma pieniędzy na szkolnictwo zawodowe, nie ma na konkretnych wykonawców, nie ma na solidne budowanie. Znam solidnym wykonawców którzy po 20 latach pracy pakują sie za granicę bo u nas nie ceni się fachu. Jeżeli ktoś będzie robił solidnie i się cenił to zrobi nie 4 budowy w roku a 1, a dzieci za coś trzeba wykarmić.

Co do nadzoru - jest tu na forum temat w którym ludzie się żalą że kierownik nie chce im budowy zrobić za 500 zł. Jak ludzie usłyszą 2500zł i 8-10 wizyt na budowie, to szukają "pana Heńka" co za stówkę im dziennik podbije. Rynek inwestora i tyle.

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moje 3 grosze: Jak w naszym pieknym kraju ma się dobrze budować, jeżeli "budowlaniec" w 1szym dniu roboty kładzie płytki, w drugim szaluje, a w trzecim kładzie puc na elewacji? Nie ma pieniędzy na szkolnictwo zawodowe, nie ma na konkretnych wykonawców, nie ma na solidne budowanie. Znam solidnym wykonawców którzy po 20 latach pracy pakują sie za granicę bo u nas nie ceni się fachu. Jeżeli ktoś będzie robił solidnie i się cenił to zrobi nie 4 budowy w roku a 1, a dzieci za coś trzeba wykarmić.

Co do nadzoru - jest tu na forum temat w którym ludzie się żalą że kierownik nie chce im budowy zrobić za 500 zł. Jak ludzie usłyszą 2500zł i 8-10 wizyt na budowie, to szukają "pana Heńka" co za stówkę im dziennik podbije. Rynek inwestora i tyle.

tak to jest, u moich rodzicow kb nawet nie wiedzial gdzie jest budowa...

ja dobra kb trafilem, place 2tys ale nie ma limitu przyjazdow, na kazde zawolanie jest, jak robili mury czy dach to sama przyjezdzala 2-3 razy w tygodniu dogladac i pilnowala zeby wszystko dobrze bylo robione

I tak powinno być, ryczałtem płacić za nielimitowane wizyty, w końcu zatrudnia się zawodowca.

Widzę po sąsiedzku budowę, gdzie nawet wieńców nie ma na ścianie kolankowej/ szczytowej to mnie zgroza bierze ..

tak budują chłopki roztropki. Bez pojęcia. Jak by mieli nie na papierze kierownika i by tam wpadł to odraz stop budowa.

Bo nie wierzę że w planie nie było wieńców. Oczywiście szlagier czyli ściana szczytowa wy je .

równo z krokwiami / tak jak na pierwszych obrazkach.

• 1 month później...
Zastanawiałeś się ile taka usługa powinna kosztować?

A kto bogatemu zabroni?

A tak poważnie to trzeba znaleźć złoty środek. Kierownik powinien pilnować newralgicznych etapów budowy -ja zawsze umawiam się na określony zakres nadzoru (najczęściej jest to ilość wizyt-szczegółowy plan wizyt+wizyty nadplanowe ), choć znam sytuacje, gdzie kierownik działki nie widział na oczy, nie wspominając o budowie. Wszystkim inwestorom życzę rozsądku przy podejmowaniu decyzji o zatrudnieniu kierownika-tu cena nie powinna być jedynym wyznacznikiem, a niestety często jest, co czasem kończy się czkawką

A kto bogatemu zabroni?

A tak poważnie to trzeba znaleźć złoty środek. Kierownik powinien pilnować newralgicznych etapów budowy -ja zawsze umawiam się na określony zakres nadzoru (najczęściej jest to ilość wizyt-szczegółowy plan wizyt+wizyty nadplanowe ), choć znam sytuacje, gdzie kierownik działki nie widział na oczy, nie wspominając o budowie. Wszystkim inwestorom życzę rozsądku przy podejmowaniu decyzji o zatrudnieniu kierownika-tu cena nie powinna być jedynym wyznacznikiem, a niestety często jest, co czasem kończy się czkawką

Dokładnie, określamy co i za ile, myślę że jak trzeba by wycenić ryczałt za nielimitowane wizyty to wyszła by całkiem spora sumka.

http://www.archipelag.pl/files/Project/9e2nlt90cv2tda/File/marisa_iv_g1_energo_-_koncepcja.pdf

http://projekty.lipinscy-projekty.pl/www_data/dcp317-3q/przekroje/dcp317-3q_px.gif?ver=20141007112616 :jawdrop: "przesławni"

lipińscy ... wpierają szamanizm ... :bash: jak widać wsparcie dla szamanizmu jest ze strony "technicznej" też tak że umarł chłop w butach bez onuc ..:bash:

wychodzi na to że TO musi wiedzieć inwestor.
to jest pokłosie tego co dzieje się w szkołach :( totalnego zniechęcania do nauki ..i rozwoju

stąd byle by spełnić minimum zdać i zapomnieć byle by mieć z górki.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233545-Detal-specyficznego-dachu

kolega jeszcze tego nie czuje, skończy studia w tedy nagle pobudka będzie ..

Edytowane przez מרכבה

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221339-Projekt-indywidualny-wersja-hardcore&p=6245695&viewfull=1#post6245695

od pewnego czasu jak widzę budowę i widać choć kawałek ściany szczytowej to zaraz zwracam uwagę i kurde nie widziałem jeszcze dobrze zrobionego TEGO fragmentu budowy

I tak powinno być, ryczałtem płacić za nielimitowane wizyty, w końcu zatrudnia się zawodowca.

Widzę po sąsiedzku budowę, gdzie nawet wieńców nie ma na ścianie kolankowej/ szczytowej to mnie zgroza bierze ..

tak budują chłopki roztropki. Bez pojęcia. Jak by mieli nie na papierze kierownika i by tam wpadł to odraz stop budowa.

Bo nie wierzę że w planie nie było wieńców. Oczywiście szlagier czyli ściana szczytowa wy je .

równo z krokwiami / tak jak na pierwszych obrazkach.

System HCH nie wymaga wienców lecz mimo to nie przemawia to do mnie.Tam wierci sie i wpuszcza w ostatnie 4 warstwy bloczków prety stalowe i to jest ten wieniec.

System HCH nie wymaga wienców lecz mimo to nie przemawia to do mnie.Tam wierci sie i wpuszcza w ostatnie 4 warstwy bloczków prety stalowe i to jest ten wieniec.

W przedwojennych budynkach też nie było wieńców, a fundamenty bywały różne wykonywane (nie raz słyszałem ten argument w rozmowie z pseudo majstrami), a budynki stoją, tylko co z tego? Zaoszczędzenie paru groszy na wieńcu może mieć fatalne konsekwencje. Widziałem już kilka razy "położone" ściany szczytowe, przy dość często spotykanych w ostatnich latach wichurach, chyba nie warto ryzykować

Oczywiście że nie było - ale nawet w budynkach już XIX wiecznych /tzn koniec XIX wieku, gdy stal po wdrożeniu procesów Bessemera i Martena stała się względnie tania i dostępna/ - zamurowywano w ścianach płaskowniki przez całe ściany, połączone z sobą na narożnikach albo coś w tym stylu.

Stal w budownictwie takim "dla mas" wdrożono po I wojnie światowej, w czasie której ogromnie rozwinęła się produkcja stali....

Problemy z "rozjeżdżaniem się" budynków zawsze istniały, podstawową metodą przeciwdziałania była masywność ścian - to znaczy metr czy dwa grubości, przypory itp..

Problemy z "rozjeżdżaniem się" budynków zawsze istniały, podstawową metodą przeciwdziałania była masywność ścian - to znaczy metr czy dwa grubości, przypory itp..

I tu jest sedno-inne materiały, inne rozpiętości, grubości itp. Poza tym jeszcze nikt z nas nie wie ile budynków i budowli w dawnych czasach z powodu jakbyśmy to teraz nazwali "błędów konstrukcyjnych" runęło. Nikt teraz w domku nie zrobi ściany o grubości 0,80 -1m czy nie da płatwi drewnianej np 20x35cm. Uważam, że winiec to nie jest aż taki problem i wydatek, żeby za wszelką cenę go unikać, a mury zbrojone fajna rzecz, ale moim zdaniem żelbetu nie zastąpią

• 2 weeks później...

Witam Panowie to ja też proszę o podpowiedź.

Też teraz będę brał się za docieplenia zostawiłem miejsce niby na docieplenie szczytów ale z jednej strony jest na równo z belką i belka jest w środku z drugiej str jak na fotce belka jest od zewnątrz.

Dociąć je jeszcze bardziej poniżej belki? żeby była przerwa większa.

Drugi temat ściana kolankowa muszę ją od środka podmurować lub wstawić styrodur na równo z murłatą a na to klej czy będzie pękać i lepiej mur.

dom1.jpgdom2.jpgdom3.jpgdom4.jpgdom5.jpg

Edytowane przez epterode

Dociąć je jeszcze bardziej poniżej belki? żeby była przerwa większa.

tak bo jeszcze jest na to czas→

Ścianę szczytową da się jeszcze poprawić, wyjąć tylko trójkątne fragmenty pustaków.

A ścianę kolankową, jeśli przyjdzie między krokwie te 15 cm wełny na to drugie 10- 15cm to już dość nisko zejdzie...

Wypada to zabudować EPSem lub zrobić stelaż i dać wełnę jako przedłużenie izolacji poddasza.

Teraz mam już jakieś 18 cm luki i jeszcze powiększać? tylko przez to że jest ta belka mam rozumieć?

Jak wyjmę trójkąty to wtedy będzie spora luka i co wtedy z tym uzupełniać trójkąty styro? czy wełną wszystko kurcze spora ta dziura będzie .

Czyli czy dobrze rozumiem 15cm do środka wleny a potem jeszcze 10 na krokwie i one wtedy nie przeją miedzy krokwią a murem i o tyle musi być luka w doł ?

EPS wytlumacz co to?

Edytowane przez epterode

ESP to skrót od styropian ekspandowany , a XPS od extrudowany

jeśli poniżej belki będzie jeszcze 10cm wełny to te trójkąty wymień na EPS"a

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/ca7b98b82c04.jpg wykonałem taki oto szkic :) co by było jaśniej :)

Edytowane przez מרכבה