Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O murarzach dyletantach i całej czeladzi projektująco-wykonująco nadzorującej.

Recommended Posts

Dzięki wielkie ale nie bardzo to widzę :) to jest ściana szczytowa? opis dokładnie co jest co to zakumam:)

Dobrze to widzę? jak opisałemca7b98b82c04.jpg

Kurcze luka w sumie wyjdzie jakieś 30cm jak jeszcze obniżę o 10 cm poniżej belki dajecie tam jakieś siatki przeciw gryzoniom? w razie czego .

Jak np. przytnę wzdłuż skosu 10cm bez skuwania tych trójkątów? na to samo wyjdzie?

Bo nawet jak wykuje te trójkąty to i tak reszta będzie stykać z bellką ?

dom4.jpg

Musi być ciągłość rozumie izolacji wełny ze styropianem z frontu budynku.

Gdyby nie było tej belki przy murze tylko dalej to by nie było problemu bo by się połączyło wełnę ze styropianem i ta luka która jest by wystarczyła.

Edytowane przez epterode

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 months później...
  • 4 months później...

Witam, idąc do pracy przechodzę obok budowy. Teraz jest ona na etapie dachu. Jeśli chodzi o ścianę szczytową to jest ona wymurowana na ok 5 cm poniżej górnej krawędzi krokwi. Na ścianie położyli styropian i razem z nim ściana jest równa z krokwiami. Rozumiem, że nie jest to dobrze wykonane.

Po przeczytaniu tego i podobnych tematów rozumiem, że ścianę należy murować 10 cm poniżej dolnej krawędzi krokwi oraz zachować odstęp w pionie pomiędzy ścianą a krokwiami o grubość planowanego ocieplenia? Czy dobrze rozumiem?

Witam, idąc do pracy przechodzę obok budowy. Teraz jest ona na etapie dachu. Jeśli chodzi o ścianę szczytową to jest ona wymurowana na ok 5 cm poniżej górnej krawędzi krokwi. Na ścianie położyli styropian i razem z nim ściana jest równa z krokwiami. Rozumiem, że nie jest to dobrze wykonane.

Po przeczytaniu tego i podobnych tematów rozumiem, że ścianę należy murować 10 cm poniżej dolnej krawędzi krokwi oraz zachować odstęp w pionie pomiędzy ścianą a krokwiami o grubość planowanego ocieplenia? Czy dobrze rozumiem?

tak

murujesz sciane tak wysoko żeby grubość styropianu z elewacji zmieściła sie na ścianie szczytowej i dotkneła wełny w poddaszu

Polecam to miejsce szczególnie staranie wykonać .. musi być wiatro-szczelne ..

wiatroizolacja /czy membrana muszą wejść z odpowiednim zakładem na EPS"a i odpowiednio być połączone ..

JA bym nie wychodził na EPS tylko na ścianę szczytowa poniżej ( wykleić membranę na mur), a EPS-em wszystko nakrył i zatynkował.

• 1 month później...

U mnie szczyt wypada miedzy krokwiami, miedzy ktorymi jest jakies 90 cm. Dachowka, membrana, nadbitka, pianka, styropian 10 lub 15 cm (nie pamietam), wieniec, porotherm. Scianka szczytowa bez dachu i podparcia od wewnatrz przetrwala potezna letnia wroclawska wichure ktora posiala spustoszenie w dachach.

W sumie bede miala ocieplenie dachu 30 cm, a ocieplenie szczytu tylko 10-15 cm, ale tak zaprojektowalismy okna ze inaczej sie nie dalo (nadproza).

Poza tym mam jeszcze izomur na scianie szczytowej. A co!

Jedyne czego nie dopilnowalam to schody...i teraz mam za swoje i beda kafle zamiast drewna. Eh.

dach1.jpg

A propos slupow to pan projektant Lech Kurzatkowski z MTM Style popelnil blad w wyrysowaniu slupow... i kącie zagiecia. Moja ekipa zrobila dokladnie wg projektu...A potem - po wymurowaniu stanelismy, patrzymy, patrzymy - no i musieli obcinac (zdjecie ponizej). A projektant mi telefonicznie tlumaczy, ze choc na rysunku jest kat 45 to kazdy glupi wie ze trzeba zagiac pret pod katem 90. Pytam panow- czy ma racje? Ekipe mialam kumata, sama jestem wyksztalcona. Wiadomo ze prety sie wypuszcza przy wiencu wg projektu, a muruje sie potem. Nie bylo szans wylapac tego bubla.

interpretacja.jpg

slupy.jpg

Poza tym wydaje mi sie ze okna dachowe sa zaprojektowane za duze i wypadaja za nisko (teraz rozwazalabym opcje mniejszych) ale w praktyce zobacze przy ocieplaniu, moze da sie odpowiednio te wneki wyprofilowac... Niby w projekcie sie da.

okno.jpg

Edytowane przez questa

• 1 year później...
Dokładnie jak na Twoim szkicu :) trzeba zrobić miejsce do tej kreski.

Odkopię wątek. wydaje mi się że takie wycięcie to już lekka przesada. Jestem zdania że wystarczy wyciąć maksymalnie na grubość ocieplenie zewnętrznego. Czyli jak kładziemy na ścianę 20 cm styropianu to 20 cm + 1 cm na pustkę i to jest maks bo wystarczy nawet grubość 10cm.

• 1 month później...

Cześć. Chciałbym odświeżyć temat i poradzić się Was w jaki sposób chociaż trochę we własnym zakresie mogę poprawić ciągłość izolacji na szczycie dachu.

Niestety mam taką sytuację jak napisaliście i w pierwszych postach. Ścianę szczytową mam zrównaną z górą krokwi. Dom jest już gotowy i zamieszkały od 1,5 roku.

Ażeby zachować ciągłość izolacji docieplę szczyty od wewnątrz domu na stryszku z kolei na sam szczyt mam taki pomysł (minimalistyczny, ale nic innego nie wymyśliłem), ażeby po tej zimie w cieplejsze dni ściągnąć 2-3 rzędy dachówek na szerokości styro zew-ściana szczytowa-styro wew i na tej szerokości przykleić po długości dachu aż do kalenicy styro 5cm-7cm. (kontrłata ma chyba 3cm a łata). membranę dachową bym przeciął i przytakerował do pierwszej wewnętrznej krokwi, która jest zaraz przy wewnętrznej ścianie szczytowej.

Czy macie może jakieś inne pomysły lub czy ktoś z Was był już w takiej sytuacji i próbował jej zaradzić?

Bóg zapłać za waszą pomoc.

Cześć. Dzięki za odpowiedź jednak chyba źle coś wytłumaczyłem. Mam na myśli to, że nie mogę już nic wyciąć bo mam gotową elewację. Mogę dokleić styro na stryszku i na jednej płaszczyźnie tzn styropian od zew->belit->krokiew+styro położyć na nich jeszcze 5cm styropianu oczywiście po zdjęciu wcześniej dachówek.

IMG-20140621-00036.jpgIMG-20141022-00240.jpgIMG-20141030-00257.jpgWP_20171030_001.jpg

tak jak na tej fotce z pierwszego postu. tylo, że mam już łaty i kontrłaty nabite i teraz położę na tej płaszczyźnie chociaż 5cm styropianu ociepleniep1.jpg

Edytowane przez sruba014