Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O murarzach dyletantach i całej czeladzi projektująco-wykonująco nadzorującej.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś z Was mógłby mi w jakiś sposób podpowiedzieć jak to rozwiązać? Będę bardzo wdzięczny

Szczyty ociepliłbym od środka strychu i resztę obserwował jak nie będzie się tworzyła wilgoć u góry zostaw jak jest. 5cm wile nie da a pójdziesz w koszty, trochę przespałeś temat.

Właśnie to jest problem takich robót. Przełożenie na $ jest kiepskie - to jest oczywiste przy pruciu gotowego poddasza.

Tylko że jest to przysłowiowy kamień w bucie, lub nagniotek. Komfort siedzi, potencjalny grzyb i wilgoć i to jest problem który trzeba rozwiązać .. a że dodatkowo wyjdzie pas na kalenicy wartości 0,15 W/mK.. czyli tyle co 75cm dodatkowej ściany 1D.

Przy istniejącej chałupie, to są działania komfortowe i tyle.

Edytowane przez מרכבה

Dzięki za odpowiedzi. Jak koledzy zauważyli prucie ścian to nie dla mnie, szkoda tego robić w moim przypadku, zbyt dużo roboty a jak pisaliście przełożenie na $ nie wielkie jeśli chodzi o oszczędności.

Chyba najbardziej rozsądne będzie docieplenie obu szczytów oraz lukarny od środka domu na stryszku oraz na wiosnę wejdę na dach, pościągam dachówki i wkleję na szerokości styro-belit-krokiew styropian 5-7cm zobaczę ile wejdzie.

Prucie ścian to już za duży temat.

• 1 month później...

Odkopię temat. Murarze wymurowali mi szczyty aż pod deskowanie i spadł pierwszy śnieg i widzę, gdzie mi ucieka ciepło. Mam położony styropian, ale jeszcze bez struktury i tak myślę, czy nie dogadać się i od zewnątrz nie wyciąć ściany szczytowej do wysokości krokwi i uzupełnić tego styropianem. W środku mam już wszystko wykończone i nie uda się tego zrobić.

Poza tym jest gdzieś jakiś wzór jak policzyć straty ciepła oraz jak to wpływa na wełnę w ociepleniu? Dodam tylko, że poddasze ocieplone 30 cm wełny pod kalenice, 20/30 cm pomiędzy jętkami oraz szczyty ocieplone styropianem (w części ponad jętkami).

Zastanawiam się czy jest sens kruszyć kopię i ryzykować zniszczeniami pobocznymi czy tak zostawić.

1. Mam silikaty. Jakbym miał ceramikę lub beton komórkowy to bym się nie przejmował tak bardzo.

2. Środek mam zrobiony i z zewnątrz mam przyklejony styropian.

Mój plan jest taki, aby przed położeniem struktury wyciąć styropian, a później wyciąć silkę na grubość krokwi. Nawet dla bezpieczeństwa wolałbym wycinać pod kątem i od środka byłoby mniej. Nie wiem jak to się dokładnie odbywa, ale chyba można ustawić tego krokodyla, aby wycinał na szerokość silki i nie głębiej? Obudziłem się trochę za późno (projekt pokazywał wymurowanie do końca) i próbuje coś zmienić przed dokończeniem elewacji. Pytanie tylko czy jest to opłacalne (straty ciepła, materiał, robocizna) czy zwyczajnie będę marnował trochę kasy na ogrzewanie, ale w perspektywie 10-20 lat i tak nie wyjdę na plus jakby teraz to poprawił.

Zrzut ekranu 2018-01-02 o 01.36.12.jpg

• 3 weeks później...

Witam Wszystkich serdecznie.

Jeśli ktoś zastanawia sie czy ocieplać ścianę szczytowa od strony dachu to odpowiem ze TAK i jeszcze raz TAK. Ja jak i kolega Kumien też obudziłem się za późno. Po 3 latach użytkowania nowo wybudowanego domu w pokojach od stron ścian szczytowych w miejscu łączenia sufitu (skos z KG) i tej że ściany wyłazi grzyb!!! I żadne środki nie pomagają. Teraz czekam na koniec zimy żeby wyciąć cześć ściany szczytowej i ocieplić to miejsce. Ścianę mam z silki ocieplone styropianem 15cm grafitt. Myśle ze będę nawiercał ścianę od zewnątrz po uprzednim wycięciu styropianu( na szczęście tylko na nim siatka klej i grunt) i po kawałku wykuwał. Myśle o nawiercaniu bo nie mam takiej piły , po drugie silka twarda, po trzecie nie zmieszczę jej w szparę (16cm)między krokwią a ścianą. Nawiercać tak jak Kumien bede pod skosem żeby nie wyjść w domu niżej KB.

I teraz zastanawiam się czym ocieplić to miejsce? Wystarczy styropian czy dawać coś lepszego?(jakiś xps)

I czy od strony desek(dach cały deskowany) dać jakiś odstęp? Żeby ewentualna para miała gdzie uciec?

Z góry dziękuje i pozdrawiam serdecznie.

Ocieplaj styropianem, chyba że masz za dużo pieniędzy, to daj xps albo wełnę. Wg mnie dylatacja nie ma sensu bo niby skąd ma się tam ta wilgoć pojawić. Przecie od środka masz za kg folie paroszczelną.

Swoją drogą nie zazdroszczę roboty, w projekcie nie miałeś tego opisanego?

Krokodylem nie wytniesz tego nawet w siporeksie bedzie problem, ceramikę w poprzek też nie dasz rady. Krokodyl musi wychodzić na druga stronę ściany aby pracował i na końcu brzeszczota jest zamek do zapinania owego więc jak wsadzisz na początku to wyjmiesz dopiero jak skończysz.

W silikatach może pod skosem i się uda, ale musielibyście wiercić pod sporym kontem aby ewentualne odpęknięcie nie wyszło poniżej gk, a jak zwiekszycie kont nawiertu to po przewierceniu pierwszej ścianki jest pustka i wiertło samo zacznie się ześlizgiwać do góry cegły. A i tak będzie spore ryzyko że cegła od stukania odpęknie cała i wyjdzie i tak niżej gk.

Ja bym się nie bawił w te odkuwanie skosem tylko odżałował te gk i wycinał aż słońce w pokoju się pojawi..