gspdibbler 05.06.2018 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 (edytowane) Ja mam trochę szczęścia bo wykonawca wiedział o co biega i styro na ścianie szczytowej leży,do tego kąt murowania ściany rozjechał się trochę z kątem dachu i szczelina powiększa się znacznie tzn przy ściance kolankowej to jest 12cm a przy kalenicy chyba nawet ze 25 cm ,strych nad poddaszem ma być nieogrzewany, ocieplenie tylko między jętkami no i pewnie na ścianie szczytowej od środka. Jest pewien mankament mianowicie taki, że od środka ścian szczytowych krokwie są bardzo blisko ściany - kilka cm (tzn bardzo blisko styropianu który leży na scianie. Czyli z zewnątrz fajnie, będzie 20 cm grafitowego, u góry nieźle - jest conajmniej 12 cm jakiegoś styropianu(wymienać na grafitowy czy zostawić jak jest ?) od środka słabiej - krokwie blisko styropianu Niestety szczelina powiększa się w stronę kalenicy więc najmniej styro jest na dole w narożnikach a najwięcej w kalenicy No i teraz co radzicie : A. obłożyć to z zewnątrz 20cm grafitu, styro na ścianie szczytowej nie ruszać, od środka ocieplić ile się da między krokwią a ścianą szczytową (i może dodatkowo jeszcze krokiew?) Przy okazji pytanie - styro na elewacji ma być na styk do nadbitki czy zostawić 1cm na odkształcenia drewna? B. wywalić nieznany styro ze ściany szczytowej (przynajmniej w tej części niższej ogrzewanej) i zastąpić go grafitowym ułożonym w ten sposób, że od zewnątrz wsunę przyciętą płytę styro tak głęboko aż oprze się o wewnętrzna krokiew , reszta jak w punkcie A C. jednak wywalić trochę cegieł w niższej części ściany szczytowej tak żeby poniżej dolnej krawędzi krokwi weszło jeszcze 20 cm styro - czyli wtedy na murłacie leżałoby jakieś 40 cm styropianu (oczywiście to pewnie najlepsze rozwiązanie tylko mi się trochę nie chce ) - poddasze jeszcze nie wykończone, jestem w trakcie ocieplania z zewnątrz. D. hi-tech - wpakowanie w tą małą szczelinę między krokiew a ścianę szczytową jakiejś super folii z pianką - gdzieś takie widziałem - grubość około centymetra a deklarowana izolacyjność to właśnie odpowiednik 18-20 cm wełny mineralnej (cena niestety rzędu 80 zł za metr kwadratowy ale zużyłbym pewnie z 6 metrów . pozostałą przestrzeń wypełnić wełną lub styro - tylko do czego przykleić tą folię - do krokwi czy do ściany (chyba do krokwi bo to niby przez nią ma uciekać ciepło - od razu ochroni ją od wilgoci) Pytania dodatkowe:-jaka przestrzeń powinna zostać między ociepleniem na ścianie szczytowej a nadbitką?-jaka przestrzeń między ociepleniem na elewacji ściany szczytowej a nadbitką ? Edytowane 5 Czerwca 2018 przez gspdibbler nowy pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts