Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iron Lady z nutką klasyki w tle :))

kjuta

Recommended Posts

Ja o ogrodzie :)

Wrzesień do sadzenia będzie idealny. Już nie tak gorąco i może nawet będzie padać.

Ale teraz przygotuj sobie miejsca pod rabaty. Ochwaść i przykryj czarną folią budowlaną. Niech czeka na czas sadzenia :) Nie będą chwasty rosły, a dodatkowo słońce folię tak nagrzeje, że wszystko pod folią się ugotuje. Będziesz miała czysto :)

Jak zabierzesz się za sadzenie, folię możesz kawałkami ściągać. Wiadomo, że nie wszystko uda ci się obsadzić jednego dnia, więc folia będzie chronić przed zachwaszczaniem. Tam gdzie ściągniesz folię i będziesz sadzić rozkładaj tekturę i wycinaj w niej dziury na sadzenie roślin. Najwygodniej robi się to tekturą falistą z rolki. Kupisz w budowlanym, bo jest używana zamiast tej zielonej gąbki pod podłogi. Jak obsadzisz, na tekturę sypnij 5-10 cm grubości korę, najlepiej przekompostowaną.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aaaa... jak będą kłaść kostkę, zadbaj, żeby przy krawędziach nie sypali / wylewali betonu. Niektórzy tak zabezpieczają przed rozsuwaniem się kostki na boki. A potem wzdłuż kostki nic nie urośnie. Będzie gołe klepisko. Lepiej zastosować bordery. Rolmarket ma wybór ekobordów https://rolmarket.pl/pol_m_Palisady-obrzeza-i-plotki_Obrzeza-ogrodowe-trawnikowe-373.html Są nawet takie ze specjalnym tunelem do pociągnięcia kabli oświetleniowych.

U mnie była wojna o ten beton wylewany przy krawędziach. Pilnowałam, żeby było go mało ale później okazało się, że brukarze jednak w kilku miejscach sporo go dali. Teraz muszę go skuwać, bo nie da się zrobić obwódek z trzmieliny.

Zresztą brukarze to straszni bałaganiarze, moi niby robili na czysto, a i tak zebraliśmy po nich kontener grubego, pomarańczowego piachu (no i pewnie po budowie). Mają jakąś fobię, po co podsypują tyle tego piachu?? Drugi raz to bym im zastrzegła w umowie, że piach może być tylko w odległości 10 cm od płytek, a resztę mają zabrać. Jak kończyli to wyglądało że jest czysto, sami wywieźli pozostały piach i gruz, ale jak weszłam z łopatą, to pod warstwą niby ziemi znalazłam spore ilości brudu.

Moja rada - przed końcowym rozliczeniem trzeba zrobić odkrywkę w rozsądnej odległości od chodnika - jeśli będzie zalegający piach to niech go sobie zabierają. Tylko brukarze są sprytni i bronią się tym, że nie dadzą gwarancji albo, że to jest niezgodne ze sztuką. Dlatego trzeba to ustalić przed pracą - dosłownie niech zadeklarują ile cm będzie piachu i betonu.

mam strasznie dużo tego betonu...

z szefem będę rozmawiała jutro lub w poniedziałek, nie dowieźli płyt tarasowym, na razie wokól domu kostka i schody do/z domu oraz z/do kotłowni.

jaki polecacie rekuperator? dostałam propozycje zehnder comforair q450, muszę poczytać, znowu się dowiedziałam, że poprzedni wykonawcy coś źle zrobili i trzeba poprawiać

czy macie zmiękczacz wody ? mam zakupiony aquahome n30 nie podłączony, ale dzisiejszy instalator mnie wyśmiał i zaproponował, abym sprzedała go na allegro, bo nie ma potrzeby aby zmiękczać, coś tam z wodą mierzył, wlał 8-9 kropel do próbówki stwierdzając, że kolor zmienił się na błękitny - nic nie widziałam i że to w skali niemieckiej oznacza 8-9 a on by zakładał zmiękczacz dopiero po 15

Pestko zapisuję sobie patent z czarną folią do wykorzystania później :))