Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iron Lady z nutką klasyki w tle :))

kjuta

Recommended Posts

ślicznie i pełna balustrada na balkonie jak u mnie :D

domek pnie się do góry :D super. W salonie planujesz drzwi?

dobrze, że się wyjaśniła kwestia wysokości okien :D

ja fotki wrzucam na picase od guugla, bezpłatne, bez ograniczeń i mam do tego fajną aplikacje, która mi całe albumy wrzuca na serwer jednym kliknięciem.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

też zaczynam się wahać, czy ciemne okna to dobre rozwiązanie, może dąb ? w ostateczności wybiorę białe, w sumie oprócz tego, że będę musiała je pucować z 1 raz na miesiąc to nie widzę przeciwskazań ;)

jeśli okna białe to co z drzwiami i bramą garażową, wolałabym spójność, ale na bramę garażową biała się nie zgadzam, mieszkam w okolicy domków opalanych węglem i czym tam popadnie i widziałam już kilka zszarzałych bram, wygląda to nieciekawie, macie jakieś pomysły ?

rób wszędzie szare - okna, drzwi i bramę.

Brama w kolorze "drewnianym" wygląda paskudnie, zwłaszcza kolor dębowy, jakby dziecko stemplowało ją, te same słoje pojawiają sie co pól metra. My już byliśmy na tyle zdesperowani, że kupiliśmy najzwyklejszą bramę z takiej blachy falistej w kolorze byle jakim, żeby nie udawała niczego czego nie jest. Uratowali nas ludzie od okien i okleili ją fornirem :wiggle: Jeszcze na oknach kolor drewnopodobny jakoś wygląda, ale brama - taaaaaka wielka powierzchnia :rolleyes:

przechodziłąm dzisiaj koło takiego budynku

http://i62.tinypic.com/6o3g2r.jpg

trochę inne kolory elewacji, ale widać doskonale różnicę między białym oknem a ciemnym :)

Emilko muszę poprosić moją projektantkę wnętrz, aby mi zrobiła rysunek bryły domu z ciemnymi oknami i garazem w takim samym kolorze, wtedy się zdecyduję, pewnie wstawię też tu na forum do przedyskutowania w szerszym gronie :))

też tak miałyście, że projekt instalacji reku mówi o zrobieniu przepustu w stropie, a wykonawca twierdzi, ze lepiej, jak instalatorzy sami sobie zrobią dziurę...

łapie mnie qrw... po to robiłam projekt, aby zrobić wcześniej przepusty, a teraz muszę się szarpać z wykonawcą, KB chwilowo niedostępny, ale zaraz mu na maila wyślę wszystkie moje bolączki

zauważyłam, że nie zrobili mi przepustu w murze w kuchni na odpowietrzenie kominka, które ma iść w strefie docieplenia chudziaka, no żesz ..... a na innych wątkach czytam, że SSZ to pikuś, dopiero później nastaje era "fahofcuf", teraz mnie skręca, a co dopiero potem :bash:

Mój murarz też nie chciał robić przepustów do reku - u mnie strop był lany, mocno zbrojony, wiec trzeba było zrobić to wcześniej. Facet od reku też sie fochnął , że przepusty robić na murarz i on ich nie będzie robił. Pobili się o to na budowie i w końcu mąż sam je zrobił.

Jeżeli masz możliwość porobienia wizek to poproś o nie :)

i pomocy, czy zostawić okno/okna w garażu ? przyda/przydadzą mi się na coś ?

jedno na długości 60/90 drugie na tylnej ścianie na szerokości garażu 60/120, to i tak małe pizdupelki z tych okien, może to z tyłu zostawić i je poszerzyć, a z boku usunąć ?

u mnie przepusty były robione z rur pcv - takich od kanalizacji, powtykanych w zbrojenie. Nie zapomnij o przepuście do okapu - też zrób w stropie i pociągnij do komina wentylacji grawitacyjnej.

okna w garażu zrób jakieś małe - u mnie są chyba 50x50? może mniejsze, chodzi o to, żeby się nikt nie włamał przez nie, a doświetlały.

czyli jednak sens okien w garażu widzisz ? bo mi się wydaję, że na takiej dużej powierzchni takie małe okno to i tak słabo doświetli, zwłaszcza, że okno boczne to okno na północ, te na tyle to zachód

dobrze że mi przypomniałaś o tym okapie, dzięki kochana :hug:

albo wstaw luksfery - nikt się nie włamie ;) a doświetlenie będzie.

Okap i WM ? Jak to zbilansujesz? Ja będę miała tylko pochłaniacz.

A co do przepustów - u mnie było teoretycznie prosto, bo strop drewniany, ale i tak się nakombinowali. Mimo że jedna firma.

To zależy, jak dokładny masz projekt wentylacji. Masz już wybraną firmę? To ściągnij ją na budowę i niech potwierdzą, że tak ma iść, a nie inaczej. Będziesz miała lepszą pozycję, bo budowlańcy wiedzą z doświadczenia, jak się przebieg kanałów potrafi zmienić.

Kolor okien należy rozpatrzyć także w kwestii koloru wewnatrz,można zrobić dwukolorowe tez.

Białe a raczej w białej okleinie myje się chyba lepiej niż gołe PCV,ale brud widoczny bardziej-na ciemnych za to kurz też widoczny.

Biała brama chyba jednak nie,widziałam domy z bramą i drzwiami w innym kolorze niż okna-to kwestia gustu.

Przepusty czyli rurki kanalizacyjne ustawił na stropie wykonawca reku bez sensu aby zalewać a potem robić otwory koszty jedno a niepotrzebne osłabianie zbrojenia przez te nacięcia drugie.To żadna praca jak wie się gdzie mają być-to samo dotyczy przepustów do rur kanalizacyjnych pionowych,oraz rurek do odpowietrzenia kanalizacji,czy okapu właśnie.

Jestem kroczek dalej,niestety ale kołowrotek kręci się szybciej,i dochodzą prace a raczej ich zakres pomiędzy kolejnymi ekipami jedni twierdzą że mieli zrobić to poprzednicy, drudzy że należy do kolejnej ekipy.

Witam w klubie-inwestorek które powinny rozwiązywać problemy ekip,poza całym zakresem prac organizacyjnych i terminowych-dokonywać wyborów na już i wiedzieć wszystko wcześniej niż się wydaje.

Okien w garażu nie mam i teraz też nie będę mieć więc nie doradzę-może czujnik ruchu wystarczy chyba że tam majsterkujecie no i cena okien w stosunku do kosztu energii za jego oświetlenie.

Jeżeli nad garażem nie ma pomieszczenia użytkowego tylko sam stryszek warto w stropie zostawić otwór na składane schody strychowe wtedy można zrobić tam dodatkowe pomieszczenie na sezonowe przydasie.

Edytowane przez Bejaro

Kjuta,

tutaj http://www.panorama-wisnicz.pl/2/index.htm jest budynek z dwukolorowymi oknami, wejdź sobie w galerie :)

odnośnie okien w garażu - ja mam właśnie luksfery, były dwa malutkie okienka, które nic światła nie dawały, zostały powiększone do 100x100cm i wstawione luksfery, jest jedno ale, nie da sie ich choćby uchylić by trochę przewietrzyć garaż przy zamkniętych bramach ;)

dzięki Bejaro za kolejne podpowiedzi :hug: o tych przepustach do kanalizy muszę wspomnieć i przypilnować

jak na taką zwykłą inwestorkę, która miała tylko zapłacić za usługę, to nieźle trzeba się nabiegać, pozbierać informacji i to nie bezpośrednio od wykonawcy, KB, tylko samej, korzystać z pomocy już doświadczonych forumek (dzięki Wam Kochane :hug: )

dzisiaj złożyłam zamówienie na strop w hurtowni, a Facet mi odpisuję, że musi skontaktować się z wykonawcą, no żesz ... jasna anielka, to ja siedzę nad projektem, wcześniej sama się podpytuję wykonawcy, daję hurtowni konkretne zlecenie na konkretną ilość materiału, a on musi jeszcze to skonsultować, nie pamięta już jak koty darł z wykonawcą przy kolejnym zamówieniu silki, tak wygląda szacunek do kobiety ;) eh

co u Was słychać ?

pozdrawiam serdecznie

Bejaro przypomniałaś mi też o zrobieniu wejścia nad garaż, to sobie też zapisuje

Vesi dzięki za link, już oglądam i podoba mi się!

faktycznie przewietrzenie garażu jest istotne ? mam tam jakiś kanał wentylacyjny zrobiony, muszę się podpytać, czy wystarczy

czy któraś z Was jest w "posiadaniu" zdjęć z bliska szprosów ?

wczoraj byłam w szpitalu, który miał piękne okna ze szprosami, dla mnie ślepej i oglądającej z daleka widok był cudny, do momentu, jak w środku nie natknęłam się na te cudowne okna i szpros był między szybami, wyglądał jak kawałek szerokiej taśmy pcv wetknięty niedbale w te szyby, nierówno przycięty, szerokość miał z 5/6 cm, wyglądało to od środka i na odległość 20 cm bardzo tandetnie

u mnie są szprosy wiedeńskie, naklejone są listewki na szybę, a w środku miedzy szybami jest aluminiowa listwa, taka sama jaka jest na brzegu szyby - wygląda to to wszystko jakby szpros był konstrukcyjny i okno składało sie z małych szybek http://www.oknazdrewna.pl/galeria/okna/szprosy-drewniane/naklejane/zd03.jpg