Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iron Lady z nutką klasyki w tle :))

kjuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pomylił ilość komór ze szprosem zamiast 140 wyliczył 80, dopiero jak umowę skonstruował dziś do podpisu obejrzałam jego okna i zwróciłam uwagę na błędy w rysunkach okien, nie sądziłam że to za sobą poniesie zmianę ceny, bo ja z nim ustalałam wygląd i podział okien, na rysunku wstępnym dobrze mi to rozrysował, te 4200 to już kwota z upustami

q... @#$%...

zadzwonił facet od okien, że strzelił babola w wycenie i koniec końców musi podwyższyć ostateczną kwotę o 4200 zł :bash::mad::bash::mad::bash:

chyba naprawdę nie pisane są mi te okna

normalnie płakać mi się chcę :(

A podpisałaś umowę?

Zmiana ceny wynika ze zmiany wymiarów?

Targuj się babole nie powinny być usuwane na koszt tego który ich nie popełnił....

Z drugiej strony jak bardzo Ci się podobają to...

Bierzesz tylko okna u nich?Może konkretny rabat na drzwi czy bramę w zamian.

z dachem to już historia... zabrakło kilka dachówek na skończenie garażu i czekam na dostawę z Deutschlandu, ale poprawię się, ponoć w tym tygodniu mają mi podjechać i zakończyć ten etap, zrobię zdjęcia i wstawię, nie wiem, czy uchwycę tę różnorodność kolorów na dachówce, jest zupełnie inaczej w słoneczny dzień, a w deszczowy, to był naprawdę dobry wybór, bo za każdym razem sam widok dachu poprawia mi humor :)

mąż nawet w czwartek po informacji o dodatkowej kwocie za okno przewiózł mnie po budowie :lol:

mam inne pilne pytanie, aby w końcu sfinalizować okna muszę wiedzieć ile miejsca zajmie mi podłogówka, w tej chwili mam około 24 cm luzu, czyli np 15 cm styro, 1,5cm rury, wylewka ile 6 cm i posadzka/płytki 2 cm max ? to daje mi 24,5 cm na całość

czy ja dobre wysokości kalkuluje ? jeśli mam za mało miejsca, to mogę jeszcze podnieść drzwi tarasowe o wejściowe o parę cm, podpowiecie ?

Możesz tylko o im więcej podniesiesz tym niżej będziesz mieć okna,czyli parapety w normalnych oknach.No i garaż też należy do poziomu uwzględnić.

No i po podłodze idą jeszcze rurki do wody w otulinie.

Wg mnie masz ok.Wszystko zależy ile tego ocieplenia planujesz,a jak przewiduje projekt?

projekt nie przewidywał ogrzewania podłogowego, choć to było ustalone z p.architekt, mam 116 cm luzu do okna w kuchni, wstawione okno w kuchni da mi jeszcze 3 cm, czyli aby parapet mieć na równo z blatem kuchennym to w kuchni miałabym 29 cm luzu

podwyższenie poziomu 0 dla drzwi wejściowych i tarasowych spowoduje tylko ich skrócenie na hali produkcyjnej

nie wiem czy 24 cm jest wystarczające czy warto powalczyć o te 3 cm aby dać więcej styro od gruntu ?

Wiesz ja tam nie znam się o ile te 3 cm poprawi ciepło-po pierwsze są na to jakieś kalkulatory ale nie jest to tak że jeśli da się 20 cm to nie jest tak że jest dwa razy cieplej niż przy 10.

Wg mnie 3 cm nie zaszkodzi dla odbioru wizualnego na styku okno podłoga.

Załóż sobie chociaż może będziesz mieć idealnie,że wylewka może nie trzymać na całej powierzchni idealnie równej powierzchni-u mnie klejem do płytek regulowali aby dopasować poziom płytka drewno...

No i niby pod suwanką mieć trochę wolnej przestrzeni aby nie zablokować mechanizmu jakimiś przedmiotami które dostana się pod drzwi tarasowe-ile w tym prawdy a ile bajeru mojego wykonawcy wylewki nie wiem.

Ja mam 10cm i 5 cm na przekładkę żaden szał.

U mnie jest 15 styropianu i 7 wylewki. W salonie mam na tym deski na legarkach i to jest razem 7 cm. Wyżej nie można, bo było wyliczone w stosunku do okien tarasowych. Te 7 cm musiało wystarczyć na podłogówkę w łazience i w kuchni. W łazience mam trawertyn o grubości 1 cm. Resztę czyli 6 cm zajęły rurki i wylewka na nich i klej pod płytkami trawertynu. Wystarczyło, ale weź pod uwagę, że na podłogówce leży kamień.

3 ostre zimy przeżyliśmy z ogrzewaniem wyłącznie kominkiem i grzejnikami elektrycznymi. W salonie leżała wykładzina dywanowa techniczna, a w kuchni byle jakie płytki z przeznaczeniem do skucia. Nie mogłam w kuchni gotować, zmywać bez okutania stóp w grube futrzane bambosze.

Było mi zimno, bo to było jeszcze przed zrobieniem podłogi - na gołym betonie jeszcze bez rurek i wylewki na nich, leżały byle jakie kafle.

Śmiejcie Baby jedne, a to wcale nie było fajne. Żeby nie grzejnik na gaz, to nie dałabym rady stać na tej podłodze dłużej niż 15 minut :( I tak gotowałam tylko zamięsowane zupy.

Teraz mam porównanie łazienka, gdzie leży kamień i kuchnia, gdzie leżą płytki. Po wyłączeniu ogrzewania w łazience podłoga jest ciepła (no, nie zimna) nawet po 12 godzinach, a w kuchni jest letnia już po 2 godzinach. Gdybym miała jak, to w kuchni też położyłabym kamień.