Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iron Lady z nutką klasyki w tle :))

kjuta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...
  • 2 months później...

Tu za karpiówką ale komina nie widać

.http://foto0.m.onet.pl/_m/a9deeae1db441d267b8fa2a4cafbee0c,10,19,0.jpg

Podbitka tynkowana,wg mnie bardziej elegancka niż z drewnianych deseczek czy systemowa z PCV.

Pasuje eleganckiej bryły domu.

Gdybyś zobaczyła spacerując w realu to proszę o namiary.

Ktoś orientuje się w jaki sposób zrobiona jest ta podbitka? Do czego jest montowana? Otynkowana płyta OSB? Jaką wysokość może mieć taka podbitka? Ktoś u siebie coś takiego wykonywał?

• 2 months później...

cześć :)

jestem, nie wiem na jak długo, ale jestem,

mam trochę pytań, byłabym wdzięczna, gdyby ktoś mi pomógł :hug:

prace w domu baaaaardzo powoli, elektryka jest, kanaliza do sieci jest, woda jest, miał wejść gazownik, ale znowu ktoś coś źle zrobił i najpierw poprawka przyłącza z gazowni - przesunięcie z głębi działki na granicę działki, tak aby skrzynka była w płocie, źle wytyczono mi granicę działki, kolejne wytyczenie przez geodetę to 2 tys, bo ponoć "musi" wytyczyć wszystkie punkty a nie te 2, które potrzebne są mi do zlokalizowania skrzynki gazu

gazownik do wnętrza nie wejdzie dopóki nie ma skrzynki,

najpierw gazownik, a potem reszta instalacji

mam źle zrobiony układ kanalizy w wylewce, jedna łazienka na piętrze do poprawy i albo mam piękną rurę kanalizacyjną przy płycie indukcyjnej albo robię kilka zakrętów i wchodzę do spiżarki, gdzie pod sufitem robię potrzebny spadek dla kanalizy i nie martwię się że mi zwisa na 20 cm od sufitu ;)

gdzie Wy macie kratkę kanalizacyjną/ściekową w kotłowni ?

czy do kotłowni drzwi muszą się otwierać na zewnątrz tak jak do łazienki ?

ilu litrowy macie zasobnik na wodę ? pan mi proponuje na 5 osób zasobnik 250, ale coś mam wrażenie że jest przeszacowany

będę miała od 7 listopada robione instalacje, podłogówka, rekuperacja, OC, wod-kan, na to styropian i wypadałoby dać wylewki, dom nieocieplony, podbitki nie ma, poddasze nie zrobione, czyli tylko nieco cieplej wewnątrz niż na dworze, do jakich temperatur mogę robić wylewki ?

nie mam jeszcze tynków, czy zawiesić kocioł dopiero po tynkach ?

czy teraz w zimie mogę robić poddasze ? sufit piętra i docieplenie poddasza ?

jestem zagubiona, pogubiona i prawie jak pomylona :lol: dodatkowo coś nie halo ze mną zdrowotnie, na razie szykuję się do zrobienia badań i pochodzenia po lekarzach, samo życie

co tam u Was ?

buziaki!

Dbaj o siebie bo niestety budowa nie sprzyja zdrowiu a już szczególnie psychicznemu;), a tak poważnie to do lekarza marsz.

Co do pieca to jestem pewna że po tynkach i wylewkach a argument jeden za mokro na taki elektryczny sprzęt on tej elektroniki mimo że gazowy w sobie ma trochę.

Wylewki lać można ale potrzebny dodatek do betonu na mróz ale czy to teraz dobry pomysł morze osuszacz itp ?Wylejesz ale nie wysuszysz no chyba że od razu piec i grzać?

Chcesz najpierw wylewki a nie tynki???Dlaczego tak.

Co do instalacji ciągniesz teraz same rurki robisz próbę ciśnieniową powietrzem a potem uzbrajasz kotłownię w zaworki kraniki itp.

Nie mam pojęcia co do geodety ile pkt trzeba a jak to pomyłka geodety to niech naprawia gratis...

Kratkę mam na środku pralni a kotłownia obok i spadek z kotłowni poprowadzony tak że poleci do tej pralni....nie mam tam progu ani szczelnych drzwi ale otwierają się na zewnątrz czy jest taki obowiązek nie wiem nam tak pasowało i wyszło, KB nawet nie pytał o to jak masz w projekcie?

150 litrów czyli niby 50 na osobę właśnie jesteśmy chwilowo w trójkę jest ok, nam chcieli dać 100L

Nic nie rozumiem z rurą kanalizacyjną jest problem w górnej łazience?nie ma wylewek problem tkwi w stropie?zalewałaś tam rurki???A pralnia na poziomie łazienki????

Ocieplenie poddasza po pracach mokrych a tynki przy obecnej aurze bez ogrzewania to lipa...

hej Bejaro :)

wylewki, bo będę miała rozprowadzane instalacje, mnóstwo rur/rurek na podłodze, gdyby robili tynki to nie zadepczą mi tych rur ?

poza tym dobrze że nie robiłam tynków po elektryku, bo okazuje się, że nie wzięłam pod uwagę złożoność instalacji wod - kan i zrobienie tego aby pani ;) była zadowolona wymusza potrzebę przesunięcia dwóch gniazdek, być może nawet zmienię układ funkcjonalny górnej łazienki

mam jedną łazienkę na parterze, druga jest dokładnie nad nią, ale sedes na dole jest w prawym rogu i tu jest z chudziaka rura do kanalizy, a na górze jest sedes z lewej strony i obrócony o 90 stopni w lewo, pan mi tak pokazuje przeciągnięcie rur do kanalizy na pietro, że ło matko, nie dość że zabierze mi ustawi mi rurę w miejscu prysznica to jeszcze będzie kuł w stropie aby spadek zachować, no chyba że mam jakiegoś partacza od tego wod-kanu .. ?

w stropie nie miałam zostawionych przepustów, czy zalanych rur ... człowiek całe życie się uczy no

jeśli u mnie 5 osób, jeden niedługo wyfrunie z gniazda i docelowo mamy zostać w dwójkę plus dwa koty, to naprawdę muszę brać 200 czy nawet 250 ?

co tak naprawdę się dzieje jeśli kilka osób bierze w tym samym czasie kąpiel ? woda zaczyna być chłodniejsza ale o ile ? zamarzam ? czy nie ma efektu czerwonej wygrzanej skóry ?

dzięki za podpowiedzi, czyli teraz zrobię instalacje, wylewki, a na wiosnę ruszę z resztą

szczerze nabrałam chęci na dokończenie budowy i zamieszkanie, byłam w niedzielę na budowie i jest tak pięknie przy tych kolorowych jesiennych drzewach, spokojnie i przyjemnie, aż chce się żyć ))

buziaki!

ja dziś od 6 w kuchni, pieczeń i sos cebulowy plus kopytka, ostatnio kulinarnie się odnajduję i po kilka dan robię dziennie :)

O innych rzeczach nie napiszę, bo już moja wiedza nieaktualna ;)

Mamy bojler Biawar 120 litrów i jest nas 2. Jest nastawiony na 1/3 mocy i wystarcza na nasze potrzeby łazienkowe codzienne. Ale jak chcemy napełnić wannę (narożna 150x150), to już podkręcamy go na max, bo inaczej mizeria.

Mogę Ci polecić z czystym sumieniem tę firmę. Drugi (przeplywowyz 10 l zbiornikiem) mam pod zlewem w kuchni. Oba bez zarzutu działają już ponad 10 lat.

Pestko :hug:

pewnie zasobniki na gaz mają tę samą opcję, muszę poszukać

przy ustalaniu pionów wod-kan znaleziono kichę, muszę na szybko zmienić układ łazienek górnych, bo nie przewidziałam przy projektowaniu wnętrz, że doprowadzenie kanalizy będzie tak skomplikowane i dziurochłonne w stropie, który nie mam pewności, czy dobrze jest wykonany

męczące konfliktogenne ;) ale do opanowana, wydrukowałam sobie dwa piętra w skali 1:500 nałożyła, na siebie, po lampę i można już tworzć nowe konstrukcje ;)

a myślałam, że jestem do przodu, bo mam wszystko uzgodnione z projektantką wnętrz i nic mnie nie zaskoczy ...

wczoraj zadzwoniłam do gazowni i grzecznie się zapytałam o ostateczny termin przesunięcia przyłącza do linii granicy i nie wiem, czy to sprawka telefonu, czy i ich nieprzymuszonej woli i już aktualnie mam to zrobione :))

w poniedziałek i wtorek instalacja gazu wewnątrz, później podłogówka, wod-kan, oc i rekuperacja, czy na tym etapie podłączam już uzdatniacz wody ?

czy w kotłowni po instalacjach robię wylewki/tynki kłade kafelki i dopiero zawieszam piec ? czy zawieszam piec i kombinuję jak ułożyć kafelki ?

buziaki!

Opcja ze zmianą położenia kibelka jest optymalna ja przesuwałam rurę o 10 cm ale strop monolityczny wypożyczona wiertnica i chwila i gotowe.

Co do instalacji wod.i podłogówki nic mi nie podeptali bo robili etapami woda potem były tynk,rozłożyli podłogówkę potem wylewki zrobiliśmy kafle i i przyszli na montaż kotłowni wcześniej jeszcze założyliśmy przed tynkami skrzynki do rozdzielaczy.

Ja jestem za zrobieniem kafli przed piecem przynajmniej w części gdzie ma stać piec zasobnik i stacja uzdatniania bo one nie wiszą....

Układanie kafelek pomiędzy plątaniną rurek ciężka sprawa, a rekuperator potrzebuje kanalizacji bo woda się skrapla jest wygodniej to samo stacja uzdatniania wody.

Nie napuszczaj wody do instalacji zanim nie będzie podłączenia pieca jest za zimno ....

Ja jestem zwolennikiem tynku w pierwszej kolejności chyba że naprawdę dobrze zabezpieczysz wylewki bo tynkarze ubrudzą strasznie,te kilka instalacji wod w podłodze zabezpieczyliśmy deskami i było ok .

To tylko moje zdanie decyzja należy do Ciebie.

I nie myśl mam wszystko uzgodnione ta... papier przyjmie wszystko, jeszcze trzeba go odczytać prawidłowo budowa to ciągłe podejmowanie decyzji lub zmiana konieczna lub nie ....;)

Ja uzdatniacz montowałam przed rozruchem pieca znaczy razem aby w instalacji była miększa woda.....

mam instalacje w zestawie, że tak powiem i na to styropian będę miała ułożony, myślisz że mogę zaryzykować i najpierw tynki dać ?

czy jeśli miałabym ekipę i od tynków i od wylewek jedną da się to zrobić tynki i od razu wylewki, czy jednak każdy etap wymaga schnięcia ?

U mnie było robione tak jak u Bejaro. Woda, gniazda odkurzacza. Po tym były tynki - ekstra dużo syfu!! Później szly rury od odkurzacza, RURY OD REKU - jak sobie wyobrażasz tynkowac sufity żeby nie upaskudzili puszek w srodku od reku?. Dopiero na to szedł styro i ogrzewanie.

U mnie były 2 ekipy jedna od wody a druga od odkurzacza ogrzewania i reku. Każda z nich przychodziła po kilka razy na poszczególnych etapach, to normalne że jest kolejność robót na budowie.

Iwonko miałam piec viessmana ale nic o nim nie potrafię powiedzieć bo w poprzednim domu nie miałam ekstra ocieplenia i były grzejniki. Więc wszystko kijowato działalo i było zimno jak w psiarni. Co do wody też bylo koszmarnie. Wodę grzalo tylko w niewielkiej ilości. Żeby nalac wodę do wanny trzeba było spuścic powolutku ciepła wodę i kolejna teoretycznie miała się dogrzac... bardzo komfortowe rozwiazanie zwłaszcza w przypadku szybkiej kąpieli o 3 w nocy.:sick: Inaczej grzanie wody zarlo gaz jak smok.

Teraz mam 300 litrów ale nie mam wanny i nie wiem na ile starcza. Ale zużywa minimalna ilosc energii i trzyma przez wiele godzin ciepło. To wezownica do pompy ciepła.

Zmiekczacz będzie potrzebny przy nalewaniu wody do podlogowki. Nie trzeba go wcześniej montować.

Miałam jedną firmę od instalacji robili wszystko oprócz rurki doprowadzającej gaz do domu bo na to trzeba projekt i milion papierków....

Styro na samym końcu etapami robili

woda kanaliza

instalacja reku same rury

tynki

styro plus podłogówka

wylewki

my robiliśmy tu też kafle w kotłowni

montaż zaworków pieca i całek kotłowni.

Sam rekuperator wieszaliśmy po gładziach na koniec

Jedna firma jak najbardziej ale podziel na etapy nawet w umowie tak miałam i to jest normalne.....

Tydzień po tynkach możesz dać wylewki ale będzie mokro bardzo rozumiem że chcesz najpierw wylewki i grzać potem tynki?

Gaz skrzynkę masz ?Potem odbiór Twojej instalacji licznik i zagazowanie zdążysz ze wszystkim przed wylewkami?Nie pamiętam po jakim czasie można zacząć wygrzewać wylewki my coś koło mca czekaliśmy na pewno nie od razu możesz grzać-jak pójdą najpierw tynki to grzejesz nie gazem ale kozą osuszaczem czymkolwiek....w tym czasie instalacje i i potem wylewki znowu przerwa tym bardziej jak chcesz kafelkować podłogę w kotłowni nie da się od razu...

My nie tynkowaliśmy kotłowni wcale poszło więcej kleju ale gdyby policzyć tynk jaki mieliśmy w łazienkach to chyba nie ma różnicy.

Edit

Zastanów się czy warto montować piec ma swoją elektronikę do mokrego?????

• 2 weeks później...

hej :))

matko człowiek na początku stara się, aby wszystkie szpary, szczelny usunąć, pokryć pianką, a przychodzi instalacja kanalizy, wody i reszty i taaaakie dziury się robią ;)

Bejaroskrzynkę z gazem mam, wewnątrz domu gaz mam pociągnięty do kotłowni, kotła nie mam, mam zamiar dać dopiero po wylewkach, tynkach i położeniu płytek w kotłowni, tak samo sam rekuperator. Licznik gazu mi zamontują dopiero, jak będę miała szczelność instalacji plus kominiarza, a bez kotła tego nie da się zrobić, więc o ile dobrze zrozumiałam licznik będę miała dopiero po zainstalowaniu kotła

mam problem z doprowadzeniem powietrza do kominka, pierwszy budowlaniec odwiódł mnie od przeprowadzenia rury pod/w chudziakiem/chudziaku, podpowiedzcie mi proszę który rysunek jest prawidłowy ?

ten który ma kolanko 90 stopni od razu przy czerpaniu powietrza z zewnątrz ? czy ten drugi ?

kominek powietrze.jpg

schemat_doprowadzenia_powietrza_do_spalania_w_kominku_230715.jpg

miłego dnia!

mam mniej więcej taki układ (zdjęcie ze strony obokdomku.pl)

kominek przyklad.jpg

czyli mam na chudziaku rurę i na wprost bez żadnego odbicia o 90 stopni przechodzi przez ścianę na zewnątrz, czy to jest prawidłowe ?

zdjęcia zrobię dziś lub jutro na budowie, mam jeszcze czas przed zalaniem wylewkami, aby coś zmienić

średnicę rury mam 160, jest okropnie wielka i trochę mnie to martwi

U mnie jest jak na pierwszym rysunku, ale może być też jak na drugim. Wszystko zależy jak wysoko śnieg może napadać. Jak zasłoni czerpnię, to nie będzie dobrze.

Mozna też poprowadzić pod ziemią dalej od domu i wystawić kominek nad ziemię tyle, żeby go nie zasypywało. To nawet jest trochę lepiej, bo powietrze zanim dotrze do paleniska już nie będzie lodowato zimne.

W sumie pamiętaj, żeby rura doprowadzająca powietrze do paleniska miała nie mniej niż 125 mm średnicy. Takie są wg producentów potrzebne do większości kominków.

Czy zamierzasz założyć elektroniczny automat sterujący szybrem na doprowadzeniu powietrza?

mam mniej więcej taki układ (zdjęcie ze strony obokdomku.pl)

[ATTACH=CONFIG]373187[/ATTACH]

czyli mam na chudziaku rurę i na wprost bez żadnego odbicia o 90 stopni przechodzi przez ścianę na zewnątrz, czy to jest prawidłowe ?

zdjęcia zrobię dziś lub jutro na budowie, mam jeszcze czas przed zalaniem wylewkami, aby coś zmienić

średnicę rury mam 160, jest okropnie wielka i trochę mnie to martwi

Słusznie cię to martwi, bo trzeba będzie zakładać redukcję.

Po co taki kolos ta rura? JAk mówią zduni, to przerost formy nad treścią.

Zasada prawidłowego ciągu jest taka, że średnica komina powinna być 2 razy co najmniej większa od średnicy doprowadzenia powietrza.

A gdzie tu jest stopa fundamentowa pod kominek? I jaki ten kominek ma być, w sensie ile waży?

A to, że taka pokręcona, to ma znaczenie gdyby się czymś zatkała. Jak to udrożnić? Bez doprowadzenia tzw. powietrza pierwotnego (czyli bezpośrednio do paleniska) kominek będzie dymił na salon, ogień po zamknięciu drzwiczek gasł, a w przewodach dymowych będzie się odkładał kreozot, co grozi kiedyś pożarem w kominie.